Παρασκευή 16 Απριλίου 2021 στις 12.00

4 καλέσματα : 1 2 3 4

Συγκέντρωση για το εργατικό δυστύχημα στην Εύβοια

Συγκέντρωση στον ΔΕΔΔΗΕ κεντρικής Θεσσαλονίκης για το εργατικό δυστύχημα στην Εύβοια

ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΝΗΘΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΑΣ

Την Πέμπτη 1 Απριλίου 3 εργάτες σκοτώνονται ακαριαία στην Εύβοια όταν τους χτυπά τάση 20.000 volt και ένας ακόμη εργάτης τραυματίζεται σοβαρά και μεταφέρεται στο νοσοκομείο. Όλοι τους είναι εργολαβικοί εργαζόμενοι της εταιρείας ΑΚΤΩΡ, οι οποίοι εκτελούσαν εργασίες υπογειοποίησης του δικτύου για λογαριασμό του ΔΕΔΔΗΕ.

Δεν πρόκειται για εργατικά "ατυχήματα" αλλά για δολοφονίες με άμεσα υπευθύνους το κράτος και τα αφεντικά. Τα αφεντικά τα τελευταία χρόνια και με την πρόφαση της οικονομικής κρίσης, για να αυξήσουν τα κέρδη τους, προβαίνουν σε μείωση των μεροκαμάτων, μείωση του προσωπικού, ελλιπή εκπαίδευση των εργαζομένων. Αυτά συνεπάγονται σε εντατικοποίηση της εργασίας, περισσότερο "τρέξιμο" σε λιγότερη ώρα που θα αποφέρει μεγαλύτερο κέρδος στις τσέπες τους με το μικρότερο δυνατό κόστος. Επομένως, είναι φυσικό επακόλουθο ότι τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων πάνε περίπατο, ειδικά σε επικίνδυνες εργασίες σαν τη συγκεκριμένη, αφήνοντας έκθετους σε οποιοδήποτε κίνδυνο ανθρώπους της τάξης μας. Όλα τα παραπάνω υποστηρίζονται από τη διαρκή αντεργατική πολιτική του κράτους τα τελευταία χρόνια. Ξέρουμε καλά ότι όταν τα αφεντικά αρνούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη ακόμα και για τη διαφύλαξη της ζωής των εργαζομένων και η εργασία διαρκώς εντατικοποιείται, για κάθε θάνατο ή τραυματισμό εν ώρα εργασίας υπάρχει δόλος.

Ο ΔΕΔΔΗΕ αποτελεί την υπεύθυνη εταιρεία για τη διανομή του ηλεκτρικού ρεύματος ανά την ελληνική επικράτεια. Είναι ο οργανισμός που πραγματοποιεί τη διακοπή ηλεκτροδότησης σε συνανθρώπους μας που "δεν τη βγάζουν", πόσο μάλλον στην παρούσα συγκυρία της πανδημίας και τη συνέχιση της οικονομικής κρίσης που αυτή πυροδοτεί. Απειλώντας ή αποκόπτοντας την πρόσβαση σε μία υπηρεσία κομβικής σημασίας για τη ζωή μας, οξύνει τα προβλήματα επιβίωσης των συνανθρώπων μας που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν. Παράλληλα, κάνει τα στραβά μάτια για τα χρέη των κεφαλαιοκρατών υπενθυμίζοντας μας την αντικοινωνική του πολιτική εις βάρος των εκμεταλλευόμενων.

Ο ΔΕΔΔΗΕ τον τελευταίο καιρό βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης σημαντικού κομματιού των μετοχών του από τη μητρική ΔΕΗ, πράγμα που οδηγεί στην ιδιωτικοποίησή του. Η ιδιωτικοποίηση ενός οργανισμού που διαχειρίζεται την ενέργεια, απαραίτητη για τη ζωή των ανθρώπων, και η διαχείριση του από κομμάτια της ελεύθερης αγοράς, θα επιφέρει ακριβότερες και χαμηλότερης ποιότητας υπηρεσίες, αποκλεισμό περισσότερων ανθρώπων από το ηλεκτρικό ρεύμα, χειρότερες εργασιακές συνθήκες. Αυτό σημαίνει και μεγαλύτερο κίνδυνο για την ασφάλεια και τη ζωή των εργαζομένων.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι οι εργολαβίες. Ουσιαστικά πρόκειται για μεσάζοντες εκτέλεσης των έργων δημοσίου συμφέροντος και διαχείρισης των εργαζομένων. Χρήματα κόβονται από τους μισθούς των εργατών για να μεταφερθούν σε ένα μεσάζοντα εργολάβο. Η εντατικοποίηση και οι χειρότερες εργασιακές συνθήκες είναι συνώνυμα με αυτό το καθεστώς εργασίας. Οι εργολάβοι για να μειώσουν την χασούρα τους δεν τηρούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας ενώ η επίβλεψη των εργασιακών συνθηκών ανατίθεται από τους ίδιους σε ιδιωτικούς φορείς της επιλογής τους, όσον αφορά τα δημόσια έργα, και όχι από κάποιο σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Με άλλα λόγια, δηλαδή, το κράτος αποποιείται των ευθυνών του και ξεπλένει κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία. Έτσι και στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα θύματα του δυστυχήματος είναι εργαζόμενοι του ΑΚΤΩΡ που είχε αναλάβει το έργο. Ο ΑΚΤΩΡ δεν τηρούσε ούτε τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας (δεν έκοψε καν την παροχή ηλεκτρικού για εργασίες σε κολώνες), ούτε παρείχε την απαραίτητη εκπαίδευση και πιστοποίηση στους εργαζόμενους παρόλο που ήταν ευθύνη του να το κάνει.

Ο κατάλογος των νεκρών της τάξης μας δεν έχει τέλος . Οι νεκροί εργάτες δεν είναι αριθμοί, είναι οι συνάνθρωποι μας που δεν γύρισαν ποτέ στο σπίτι, είναι τα ταξικά μας αδέρφια που σκοτώθηκαν στο μεροκάματο/νυχτοκάματο, θυσία στο βωμό του κέρδους του κεφαλαίου. Τα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα αποτελούν την πιο φριχτή έκφραση της διαρκούς υποτίμησης των ζωών μας. Ταυτόχρονα, αναδεικνύουν και την τεράστια αναγκαιότητα για οργάνωση στη βάση των εκμεταλλευόμενων και των καταπιεσμένων. Μέσα από την αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων της τάξης μας, μέσα από τους αγώνες μας στις γειτονιές, στους χώρους εργασίας, σε οποιαδήποτε πτυχή της καθημερινότητας μας, στεκόμαστε η μία δίπλα στον άλλο και στήνουμε αναχώματα στην επέλαση κράτους και κεφαλαίου.

Τα πλούτη τους είναι βαμμένα με το αίμα των εκμεταλλευόμενων, των φτωχών, των προλετάριων. Να μην τους αφήσουμε να μας βυθίσουν στο σκοτάδι, την απελπισία και το θάνατο. Να μην επιτρέψουμε να εγκληματούν άλλο ενάντια στην τάξη μας. Για όλους/ες εμάς που παλεύουμε κόντρα στην εξαθλίωση μας και το θάνατο. Για την ζωή και την αλληλεγγύη, για την κοινωνική επανάσταση…

ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ

ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΧΩΡΙΣ ΣΠΙΤΙ

ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ, ΝΕΡΟ, ΘΕΡΜΑΝΣΗ, ΙΝΤΕΡΝΕΤ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΜΕΝΩΝ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΣΕ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΚΑΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ

Συγκέντρωση στον ΔΕΔΔΗΕ κεντρικής Θεσσαλονίκης, Αγίου Δημητρίου 37

Παρασκευή 16/4 στις 12:00

αναρχική ομάδα Θεσσαλονίκης Πυρανθός


1 2 3 4

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ 3 ΕΡΓΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

Το μεσημέρι της 3/4 3 άνθρωποι χάσαν την ζωή τους. Στο χωριό Γυμνό στην Εύβοια, συνεργείο 4 ατόμων εργολαβικού συνεργείου του ΑΚΤΩΡ που συνεργάζεται με την ΔΕΔΔΗΕ, εκτελούσε εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης βλάβης σε δίκτυο υψηλής τάση, όταν κεραυνοβολήθηκαν από χιλιάδες βολτ. Τρεις εξ αυτών εκτελούσαν εργασίες πάνω στην κολώνα, με αποτέλεσμα να πεθάνουν ακαριαία.

Αυτό που παρουσιάζεται σαν εργατικό ατύχημα δεν είναι τίποτα παραπάνω από ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ.Η εργολαβοποίηση μεγάλου τμήματος του δικτύου, η εντατικοποίηση της εργασίας, δή των εργολαβικών εργαζομένων, η άρνηση πρόσληψης μόνιμου προσωπικού εδώ και χρόνια , το παγίωμα των ευέλικτων μορφών εργασίας και οι εργολαβίες, συνθέτουν ένα μωσαϊκό όπου η επόμενη εργοδοτική δολοφονία είναι απλά θέμα χρόνου. Για άλλη μια φορά η απελευθέρωση ενός ζωτικής σημασίας κλάδου στα χέρια της αγοράς που οδηγεί με ακρίβια στην αύξηση των κερδών τους, των κερδών για τους μετόχους, οδηγεί με την ίδια ακρίβεια στην εξαθλίωση την επισφάλεια την ανασφάλεια ακόμη και τον θάνατο για τους εργαζομένους.

Την ίδια στιγμή συντελείται μία ανευ όρων επίθεση που στρέφεται ενάντια στο σύνολο της εργατικής τάξης και του λαού, που στρέφεται ενάντια στις βασικές ανάγκες, καθώς λαμβάνει χώρα μία διαδικασία διαρκών διακοπών παροχής ρεύματος που η μόνη "εξαίρεση" που κάνει είναι το γεγονός πως αφορά αποκλειστικά τα φτωχότερα κοινωνικά κομμάτια. Κι αυτή η επίθεση δεν οπισθοχώρησε ούτε εν μέσω πανδημίας όταν σειρά "μη εξυπηρετούμενων" οφειλών (που αφορούν νοικοκυριά της εργατικής τάξης) προς τη ΔΕΗ, δόθηκαν για διαχείριση σε εισπρακτικές οι οποίες καλούν για "ευνοϊκές ρυθμίσεις" υπό την απειλή της διακοπής, σε περιπτώσεις ακόμη και σε ανθρώπους που βρίσκονται σε μακροχρόνια νοσηλεία λόγω κορωνοϊού.

Δεν είναι η κακιά στιγμή που προσέθεσε άλλους 3 νεκρούς εργαζόμενους στην λίστα των εγκλημάτων της εργοδοσίας, είναι η συνεχής απαξίωση της ανθρώπινης ζωής υπέρ ''κερδών και αγορών''. Η συνεχής αύξηση του κόστους διαβίωσης, σε συνδυασμό με τους πενιχρούς μισθούς, η διαχρονική και σταθερή απαξίωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, το νέο εργασιακό ν/σ που κάνει το 8ωρο παρελθόν, η νέα ολομέτωπη επίθεση στις συνδικαλιστικές ελευθερίες, μας φέρνουν όλες και όλους προ τετελεσμένων. Προκειμένου να επιβιώσουμε, δεχόμαστε να δουλεύουμε υπό άθλιες συνθήκες και με πενιχρούς μισθούς.

Ήρθε η ώρα να φέρουμε και την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις προ τετελεσμένων. Για να μην θρηνήσουμε άλλους νεκρούς μεροκαματιάρηδες της τάξης μας, για να μην γίνουμε άλλος ένας αριθμός στις στατιστικές των ''εργασιακών ατυχημάτων''. Για να αρχίσουμε να ζούμε, και όχι απλά να επιβιώνουμε, να ζούμε με αξιοπρεπείς μισθούς, να ζούμε με ανθρώπινες εργασιακές συνθήκες, για να σταματήσουμε να είμαστε απλά μια ''εισροή'' στην παραγωγή του κέρδους ΤΟΥΣ. Να κάνουμε το αυτονόητο, να ενώσουμε τις ατομικές μας καταπιέσεις και να τις μετατρέψουμε σε συλλογική αντίσταση. Ενάντια στην αντιλαϊκη πολιτική του κεφαλαίου και του κράτους να χτίσουμε τις συλλογικές εκέινες αντιστάσεις που θα σταθούν ανάχωμα μπροστά στην θανατοπολιτική τους.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ, ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ
ΝΑ ΥΨΩΣΟΥΜΕ ΑΝΑΧΩΜΑΤΑ ΛΑΪΚΗΣ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΕΠΕΛΑΣΗ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ΤΑΞΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΤΑΞΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

Ταξική Αντεπίθεση Θεσσαλονίκης (ομάδα αναρχικών και κομμουνιστών)


1 2 3 4

Συγκέντρωση για το εργατικό δυστύχημα στην Εύβοια

Λες και δεν αρκεί η πανδημία∙ μια μόνιμη απειλή για την υγεία και την ζωή, ειδικά των ευπαθή ομάδων, και μάλιστα σε συνθήκες κατάρρευσης του ΕΣΥ λόγω της συστηματικής κυβερνητικής αδιαφορίας…


Λες και δεν αρκεί η όλο και πιο γενικευμένη υποβάθμιση των όρων εργασίας και ζωής, μετά από δέκα χρόνια μνημονιακής κρίσης, στα οποία ήρθε και «κούμπωσε» η κρίση λόγω της πανδημίας…


Λες και δεν αρκούν η γενικευμένη φτώχεια, η ανεργία, οι απολύσεις, η ακραία εντατικοποίηση της εργασίας, μιας και -όπως έχουμε «εμπεδώσει» πλέον- σε κάθε κρίση τον λογαριασμό τον πληρώνει πάντα η κοινωνική βάση…


Εργαζόμενοι/ες σε πολλούς κλάδους έχουν κυριολεκτικά την ανησυχία κάθε μέρα που πηγαίνουν στη δουλειά τους για το αν θα γυρίσουν.
Η ΔΕΔΔΗΕ είναι ένας από αυτούς, όπου την Πέμπτη 1 Απριλίου, 3 εργάτες σκοτώθηκαν ακαριαία και ένας ακόμα τραυματίστηκε σοβαρά, στην Εύβοια, όταν τους χτύπησε τάση 20.000 volt. Οι εργαζόμενοι αυτοί ήταν εργολαβικοί εργαζόμενοι της εταιρείας ΑΚΤΩΡ, οι οποίοι εκτελούσαν εργασίες υπογειοποίησης του δικτύου για λογαριασμό του ΔΕΔΔΗΕ. Αυτό το «ατύχημα», όπως και τόσα άλλα πριν από αυτό, μόνο ατύχημα δεν είναι. Με την πρόφαση της κρίσης τα αφεντικά μειώνουν όλο και παραπάνω το προσωπικό, αυξάνοντας ραγδαία τον όγκο δουλειάς ανά εργαζόμενο, μειώνουν ή κόβουν τα διαλείμματα, μειώνουν τα μέτρα ασφαλείας, κόβουν τα έξοδα εκπαίδευσης των εργαζομένων… Κάνουν ό,τι μπορούν, με λίγα λόγια, για να αυξήσουν τα κέρδη τους, μειώνοντας τα έξοδα τους. Χέρι-χέρι, φυσικά, με την κυβέρνηση που ελαστικοποιεί όλο και παραπάνω ό,τι έχει απομείνει όρθιο από την εργατική νομοθεσία, επιτρέποντας στο κάθε λογής μικρό ή μεγάλο αφεντικό να εκμεταλλεύεται πιο πολύ, για πιο λίγα, σε πιο απάνθρωπες ή/και επικίνδυνες συνθήκες τους εργαζόμενους του.


Ο ΔΕΔΔΗΕ είναι ο διαχειριστής του δικτύου διανομής του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα. Είναι, δηλαδή, υπεύθυνος για τις διακοπές ρεύματος σε συνανθρώπους μας που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα μέσα σε αυτή την πρωτόγνωρη οικονομικά συνθήκη που όλοι βιώνουμε εδώ και μήνες να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους εγκαίρως. Δεκάδες είναι τα ανάλογα εξοργιστικά παραδείγματα κοψιμάτων ρεύματος ακόμα και ευάλωτων ομάδων εν καιρώ πανδημίας, όπως η διακοπή ρεύματος σε συνάνθρωπο μας με καρκίνο, διαβήτη, 80% αναπηρία, στη Θεσσαλονίκη, η διακοπή ρευμάτων σε οικογένειες με σοβαρά οικονομικά προβλήματα στην Αγία Βαρβάρα της Αθήνας, με συνοδεία ΜΑΤ (!), η διακοπή σε μονογονεϊκή οικογένεια με τρία παιδιά στο Παγκράτι ή αυτή για μια μιρκο-οφειλή στην Ροδόπη, την ώρα, μάλιστα, που μαθητής παρακολουθούσε τηλεκπαίδευση.


Υπάρχουν φυσικά και αναρίθμητα περιστατικά που μένουν στην αφάνεια. Κάθε χρόνο η ΔΕΗ στέλνει περίπου 300.000 εντολές κοψίματος στον ΔΕΔΔΗΕ, χωρίς καμία μέριμνα ή ενδιαφέρον για τις επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια κίνηση σε ευπαθείς ανθρώπους και άπορες οικογένειες, την ίδια στιγμή που μεγάλες επιχειρήσεις χρωστάνε υπέρογκα ποσά, χωρίς προφανώς να έχουν ούτε κατά διάνοια αντίστοιχη αντιμετώπιση.
Η ΔΕΗ βάζει το κέρδος πάνω από τέτοιες «ευαισθησίες» και «αγκυλώσεις», όπως είναι ο -στοιχειώδης- σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ζωή. Το έχει αποδείξει αυτό και με το παραπάνω. Αλώστε, ήταν στα χρόνια της κρίσης, που οι επαναλαμβανόμενες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ έγιναν σταθερό φαινόμενο. Όταν, λοιπόν, δεν έχεις να πληρώσεις, θα σου κόψει το ρεύμα, χειμωνιάτικα και εν μέσω πανδημίας, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα κινδυνεύεις να πεθάνεις. Έτσι λειτουργεί η ελεύθερη αγορά, έτσι λειτουργεί ο καπιταλισμός, έτσι λειτουργούν οι σωστές επιχειρήσεις, έτσι λειτουργούν οι σωστές μαφίες, έτσι έρχεται η ανάπτυξη. Αν δεν ξέρει άλλωστε η εν λόγω επιχείρηση που φέτος ανακοίνωσε ότι έχει επταπλάσια λειτουργικά κέρδη σε σχέση με πέρσι (κερδίζοντας τα επαινετικά σχόλια των Μητσοτάκη και Χατζιδάκη), τότε ποιος θα ξέρει, οι «άνεργοι» και οι «άεργοι», οι «αντι-παραγωγικοί» και οι «περισσευούμενοι»;


Αυτή η εταιρία, λοιπόν, που έχει ΕΠΤΑΠΛΑΣΙΑ κέρδη από πέρσι, κάνει ότι μπορεί προκειμένου να περικόψει κι άλλο το εργατικό κόστος.
Βαρεθήκαμε τα κέρδη του κάθε αφεντικού να βγαίνουν απολύτως απτά και κυριολεκτικά ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΑΙΜΑ. Την ίδια στιγμή που τα αφεντικά βγάζουν υπερκέρδη, οι εργάτες/τριες τεντώνονται όλο και παραπάνω και διακινδυνεύουν καθημερινά τη ζωή τους για ένα μεροκάματο-φιλοδώρημα.


Αν εμείς οι ίδιοι δεν αντισταθούμε, αν δεν οργανωθούμε στους χώρους εργασίας μας, αν δεν απαιτήσουμε τα δικαιώματα μας, θα γίνουμε μοντέρνοι σκλάβοι. Δεν είμαστε επαίτες, ούτε χρωστάμε χάρη στα αφεντικά που πουλάμε την εργατική μας δύναμη, για να πλουτίζουν αυτοί. Για όλους και όλες εμάς που δεν έχουμε κανένα άλλο μέσο για να επιβιώσουμε, αυτό είναι το μόνο που έχουμε να πουλήσουμε. Μόνο με τη δική μας οργάνωση στους χώρους της δουλειάς μας, μόνο με μαχητική συνδικαλιστική δράση των ίδιων των εργαζομένων μπορεί επιτέλους να μπει ένα φρένο στην εργοδοτική ασυδοσία.


Είναι καιρός να αντεπιτεθούμε. Να μην αφήσουμε την ενταντικοποίηση, τις εξευτελιστικές συμπεριφορές και την υποβάθμιση της αξίας της ίδιας μας της ζωής να γίνουν κανόνας για όλους και όλες μας. Να μην αφήσουμε τις δολοφονίες ανθρώπων της τάξης μας να γίνουν καθημερινότητα. ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ.

ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΜΑΣ

ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ

ΝΑ ΥΨΩΣΟΥΜΕ ΑΝΑΧΩΜΑΤΑ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΜΑΣ

Συγκέντρωση:
Παρασκευή 16/4 στις 12:00
στον ΔΕΔΔΗΕ κεντρικής Θεσσαλονίκης, Αγίου Δημητρίου 37

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης (μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας)
e-mail επικοινωνίας: lib_exthess@hoextmail.coexm
blog: ibertasalonica.wordpress.com


1 2 3 4

Συγκέντρωση για το εργατικό δυστύχημα στην Εύβοια

Πριν μερικές μέρες συντελέστηκαν οι εργοδοτικές δολοφονίες τριών εργατών αλλά και ο σοβαρότατος τραυματισμός ενός ακόμη εργάτη κατά τη διάρκεια εργασιών στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικού ρεύματος στην Ερέτρια Εύβοιας. Όλοι τους εργάζονταν σε εργολάβο του ΔΕΔΔΗΕ, συγκεκριμένα στον ΑΚΤΩΡ, ο οποίος έιχε αναλάβει τις διαδικασίες συντήρησης και αποκατάστασης βλαβών δικτύου. Δυστυχώς οι δολοφονίες αυτές έρχονται να προστεθούν σε έναν μακρύ κατάλογο, όπου εργοδοτικές δολοφονίες βαφτίζονται ατυχήματα στο βωμό του κερδους.

Η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, οι εργολαβίες, η έλλειψη μέτρων ασφαλείας, η εντατικοποίηση της εργασίας, η ελλιπής εκπαίδευση των εργαζομένων, οι μειώσεις μισθών δημιουργούν ακριβώς τις συνθήκες που οδηγούν σε αυτές τις δολοφονίες. Προκειμένου τα αφεντικά να βγάλουν μεγαλύτερο κέρδος, αψηφούν μέτρα προστασίας και θυσιάζουν ζωές για να αυξήσουν το κεφάλαιο.

Η ιδιωτικοποίηση και εργολαβοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ που το κράτος προωθεί στο πλαίσιο της πολιτικής "απελευθέρωσης" της ενέργειας και αποτελεί συνέχεια της εφαρμογής των μνημονίων, έχει φέρει επιχειρηματικούς ομίλους και μεγαλοεργολάβους, οι οποίοι σαν μεσάζοντες πρέπει να βγάλουν κέρδος. Το κέρδος αυτό έρχεται απο τις μειώσεις των μισθών των εργατών, την μη τήρηση των μέτρων προστασίας, τα ελαστικά ωράρια. Οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται σαν αναλώσιμα, ενώ μέτρα προστασίας και εκπαίδευση κόβονται προκειμένου να αυξηθούν τα κέρδη.

Άμεση συνέπεια της ιδιωτικοποίησης και της εισόδου στην "ελέυθερη" αγορά ενέργειας, εκτός απο τις άθλιες εργασιακές συνθήκες που επιφέρουν κίνδυνο για την ασφάλεια και την ζωή των εργαζομένων, είναι και ο αποκλεισμός απο το βασικό κοινωνικό αγαθό του ρεύματος μεγάλης μερίδας της κοινωνικής βάσης. Αυτοί που την πληρώνουν είναι για άλλη μια φορά αυτοί που δεν έχουν, καθώς αυξάνονται διαρκώς τα κοψίματα ρευμάτων σε α' κατοικίες, με αποτέλεσμα εκατοντάδες σπίτια καθημερινά να μένουν χωρίς ρεύμα, ώστε να μην μπορούν να ικανοποιούν τις βασικές τους ανάγκες, ενώ μεγαλο-οφειλέτες ξεχνιούνται ως δια μαγείας. Ταυτόχρονα λόγω της αύξησης των τιμών, μεγάλη μερίδα του πληθυσμού αδυνατεί να ανταπεξέλθει, με αποτέλεσμα πολλά σπίτια να μένουν και χωρίς θέρμανση και να οδηγούνται σε εναλλακτικές μορφές όπως σόμπες, γκάζι κτλ που εγκυμονούν πολλούς κινδύνους.

Η σημερινή κυβέρνηση και οι προηγούμενες κυβερνήσεις που προωθούσαν την πολιτική της απελευθέρωσης της ενέργειας για τα κέρδη μεγαλοεπιχειρηματιών και οι μεγαλοεργολάβοι που προκειμένουν να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους θυσιάζουν ανθρώπινες ζωές, έχουν όλοι ευθύνες για τις εργοδοτικές δολοφονίες που συντελούνται. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να θρηνήσουμε άλλους νεκρούς της τάξης μας για να πλουτίζουν μεγαλοαφεντικά. Είναι επιτακτική η ανάγκη να οργανωθούμε και να αντισταθούμε στις πολιτικές θανάτου, ο ένας δίπλα στην άλλη προκειμένου να διεκδικήσουμε μια ζωή με αξιοπρέπεια. Το ρεύμα δεν είναι εμπόρευμα αλλά κοινωνικό αγαθό στο οποίο όλες/οι πρέπει να έχουμε πρόσβαση, και οι εργάτες/ριες δεν είναι αναλώσιμα προϊόντα για να παίζουν με τις ζωές τους οι μεγαλοκαπιταλιστές. Τα κέρδη τους είναι βαμμένα με αίμα, και οφείλουμε να αντισταθούμε με κάθε τρόπο στην συνεχόμενη επέλαση της κρατικής και καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ

ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΟΝ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ/ΟΥΣ

Συγκέντρωση στον ΔΕΔΔΗΕ κεντρικής Θεσσαλονίκης, Αγίου Δημητρίου 37

Παρασκευή 16/4 , 12:00

Α.Σ. Pueblo