Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021 στις 21.00

Eκδήλωση-συζήτηση: Σαν τον Ζαπάτα και τον Τσε;

«Σαν τον Ζαπάτα και τον Τσε;

Οι Zapatistas και οι Βολιβιανοί cocaleros»

Είκοσι εφτά χρόνια μετά από εκείνη την ιστορική, «αλλιώτικη» εξέγερση του 1994 στην πολιτεία της Τσιάπας, και με πολύ νερό να έχει κυλήσει έκτοτε στο αυλάκι της Ιστορίας, οι Ζαπατίστας έρχονται στη «Γηραιά Ήπειρο» το 2021.

Θα έρθουν στην Ευρώπη για να πραγματοποιηθούν «συναντήσεις, συζητήσεις, ανταλλαγή ιδεών, εμπειριών, αναλύσεων και εκτιμήσεων μεταξύ όσων, με τις διαφορετικές μας αντιλήψεις και στους διαφορετικούς μας χώρους, δεσμευόμαστε στον αγώνα για τη ζωή», όπως γράφουν στο πρώτο μέρος της Διακήρυξης για τη Ζωή, στις πέντε ηπείρους του πλανήτη.

Στο πλαίσιο του Καραβανιού των Ζαπατίστας και των δράσεων για τον ερχομό τους στην Ευρώπη, η Ανοικτή Συνέλευση Τρικάλων για την Υποδοχή των Ζαπατίστας θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή 2 Ιουλίου εκδήλωση - συζήτηση με τον συγγραφέα του βιβλίου «Σαν τον Ζαπάτα και τον Τσε; Οι Zapatistas και οι Βολιβιανοί cocaleros» (εκδόσεις «Ακυβέρνητες Πολιτείες»), διδάσκων στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Λεωνίδα Οικονομάκη.

Η εκδήλωση θα γίνει στις 9 το βράδυ στο θεατράκι του Ληθαίου - πίσω από το Μουσείο «Τσιτσάνη».

Το βιβλίο αυτό είναι ο καρπός μακροχρόνιας έρευνας πεδίου τόσο στις Ζαπατίστικες κοινότητες του Μεξικού όσο και στους cocaleros (ομοσπονδίες των παραγωγών κόκας) της επαρχίας Τσαπάρε στη Βολιβία (που αργότερα έφτιαξαν το πολιτικό κόμμα MAS και εξέλεξαν τον πρώτο ιθαγενή πρόεδρο της χώρας, τον Εβο Μοράλες). Η συγκριτική μελέτη των δυο αυτών πολιτικών κινημάτων που αποτυπώνεται στις σελίδες του βιβλίου, φωτίζει άγνωστες πτυχές τους, αναδεικνύει "τις αναλογίες και τις διαφορές τους, για να καταδείξει τις κρίσιμες συγκυρίες που καθόρισαν την πορεία τους" και προσφέρει πλούσιο, πρωτότυπο υλικό για την κατανόηση των κινημάτων της Λατινικής Αμερικής.

Ο Λεωνίδας Οικονομάκης είναι διδάκτωρ Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας (EUI). Έχει εργαστεί ως διδάσκων/ευρενητής στο τμήμα Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Durham, στη Scuola Normale Superiore της Πίζα, στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, αλλά και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία» Ανοιχτού Πανεπιστημίου.

Επίσης είναι ράπερ στο ελληνικό χιπ-χοπ σχήμα Social Waste και μέλος της συντακτικής ομάδας του Roar Magazine.

ΥΓ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί, με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον Covid19.

πηγή : https://www.facebook.com/events/9010023004462…