Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021 στις 19.00

21 ρωγμές στην επίσημη ιστορία για το 1821: βιβλιοπαρουσίαση-συζήτηση

Μέσα από την μελέτη και κατανόηση της ιστορίας της ταξικής πάλης μπορούμε να βγάλουμε τα απαραίτητα συμπεράσματα για τα καθήκοντα που έχουν οι λαοί σήμερα.

Όπως διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, σ' αυτές τις 21 μικρές αφηγήσεις "πρωταγωνιστούν αγωνιστές της Επανάστασης που περιφρονεί η επίσημη ιστορία, όπως οι Βλαδιμηρέσκου, Βασιλείου, Καρατζάς, Οικονόμου, Λογοθέτης. Μεγάλες αλλά και αμφιλεγόμενες προσωπικότητες του Αγώνα, όπως, μεταξύ άλλων, οι Μαυροκορδάτος και Καραϊσκάκης, παρουσιάζονται μέσα από τα πραγματικά γεγονότα και τις αντιφάσεις τους χωρίς αγιογραφίες ή δαιμονοποιήσεις.


Κρυμμένες αλήθειες της Επανάστασης που έχουν αποσιωπηθεί ή παραποιηθεί επιχειρείται να ανασυρθούν από τη λήθη και τη διαστρέβλωση. Η εξαφάνιση της Φιλικής Εταιρείας, τα περιβόητα Δάνεια και γενικότερα η πολιτική των Μεγάλων Δυνάμεων απέναντι στον Αγώνα. Η στάση των προυχόντων απέναντι στους πρόσφυγες, μετά τη σφαγή στα Ψαρά, αλλά και στο πολιορκημένο Μεσολόγγι, το "ιστορικό πρόβλημα" που ακούει το όνομα Καποδίστριας. Ιστορίες όπως του Πατσίφικο και του Παπουλάκου που ακολουθούν χρονικά την Επανάσταση, αλλά συνδέονται με χίλια νήματα μαζί της.
200 χρόνια μετά, ένα φάντασμα συνεχίζει να πλανιέται...

πηγή : http://aristerastikarditsa.blogspot.com/
πηγή : email που λάβαμε στις 15 Σεπτεμβρίου 16h