Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021 στις 11.30

Διήμερη περιήγηση στο όρος Πατέρας

Διήμερη περιήγηση στο όρος Πατέρας, 6-7/11/2021 (upd)

Μικρό οδοιπορικό στα πληγωμένα βουνά της Δυτικής Αττικής

Κάπου σε αυτά τα βουνά, λέει ο αρχαίος μύθος, η Δήμητρα ρίχτηκε σε μια απεγνωσμένη περιπλάνηση αναζητώντας την κόρη της, πριν ακόμα μάθει για την αρπαγή της από τον Άδη. Το άγχος της για αυτή τη φρικτή απώλεια, που δεν μπορούσε ακόμα να εξηγήσει, έδωσε, λένε, στο βουνό που σήμερα ξέρουμε ως «Πατέρας» το όνομα «Αγχαίον». Τι ήταν αυτή η κραυγή που ακούστηκε; Πού βρισκόταν η μονάκριβη Κόρη; Θα την ξανάβλεπε ποτέ; Ακόμα και μια θεά μπορεί κάποτε να νιώσει το έδαφος να χάνεται κάτω απ' τα πόδια της.

Μια πολύ διαφορετική απώλεια ζει όποιος περιπλανηθεί σήμερα στα ίδια μέρη. Οι φετινές πυρκαγιές κατέκαψαν μεγάλο μέρος των πολύτιμων δασών στο όρος Πατέρας, στο Μακρόν Όρος, στα Γεράνεια. Άφησαν πίσω τους μαυρισμένους κορμούς, γυμνά εδάφη, νεκρά ζώα, κατεστραμμένες καλλιέργειες. Πάνω από 170.000 στρέμματα καταστροφής, που βέβαια έρχονται να προστεθούν στις άλλες καταστροφές παρόμοιων αλλά και πολύ διαφορετικών οικοσυστημάτων, στην Ελλάδα και τον κόσμο, αυτή τη χρονιά, πέρσι, πρόπερσι…

Ένα άγχος μάλλον άγνωστο στον αρχαίο κόσμο κατακλύζει τον σύγχρονο νου. Θα μπορέσει άραγε αυτό το δασικό οικοσύστημα να αναγεννηθεί από τις στάχτες του; Πότε θα ξαναστείλει τη δροσιά και το οξυγόνο του στην πρωτεύουσα που ασφυκτιά και πότε θα ξαναπαίξει τον αναντικατάστατο ρόλο του στο έργο της συγκράτησης του εδάφους, της τροφοδότησης των υπόγειων αποθεμάτων νερού και της βελτίωσης της ποιότητάς του; Θα μπορέσουν ξανά - και πότε; - τα ξερικά αμπέλια της Μεγαρίδας να καρποφορήσουν στις ευνοϊκές συνθήκες του δασικού μικροκλίματος; Θα ανακάμψει η μελισσοκομία; Μήπως αυτό το ληστρικό οικονομικό σύστημα, με τις ανεμογεννήτριες και τις εξορύξεις (δεν σχεδιάζονται και λίγες εδώ γύρω!), με την αύξηση της θερμοκρασίας και τη μόλυνση του αέρα και της γης, με την ακόρεστη δίψα του για νέες βιομηχανικές επενδύσεις, έχει για τα καλά διαταράξει την ικανότητα της φυσικής αναγέννησης, μαζί με την ανθρώπινη ικανότητα συμβίωσης στον κόσμο; Μήπως, με δυο λόγια, χάνουμε το έδαφος κάτω απ' τα πόδια μας;

Το άγχος μπορεί να καθηλώνει. Μπορεί να σε κάνει να αποστρέφεις το βλέμμα απ' ό,τι πληγώνει και τρομάζει, αναζητώντας θεάματα πιο βολικά. Το αντίθετο ακριβώς είναι αυτό που έχουμε να κάνουμε τώρα. Σαν τη Δήμητρα που δεν τα παρατούσε αν δεν μάθαινε την αλήθεια, να περιπλανηθούμε στην καμένη γη: να παρατηρήσουμε, να αγγίξουμε - και να πενθήσουμε ακόμα - τις απώλειες. Να θαυμάσουμε όμως την ίδια ώρα και τα νέα βλαστάρια που τα πουρνάρια και οι κουμαριές ξεπετάνε κιόλας απ' τις ρίζες τους. Τα κουκουνάρια των πεύκων που φυλάνε καλά τους σπόρους τους από τη φωτιά και σύντομα θα δώσουν τα νέα πεύκα. Τα μυρμήγκια που ξαναχτίσανε ταχύτατα τις περίτεχνες φωλιές τους.

Και βέβαια να γνωρίσουμε ανθρώπους που όχι μόνο νοιάζονται, αλλά αγωνίζονται να προστατεύσουν το κοινό μας έδαφος από τη διάβρωση των κατολισθήσεων και την άλλη - την πιο επικίνδυνη - διάβρωση, των οικονομικών «αξιοποιήσεων». Να μάθουμε απ' όλα αυτά, να σκεφτούμε και να δράσουμε. Να δυναμώσουμε κι άλλο τις φωνές που λένε όχι στη λεηλασία των φυσικών πόρων. Να ξαναφτιάξουμε δεσμούς αλληλεγγύης και συμβίωσης με τους ανθρώπους και τη φύση, για τους καιρούς που διανύουμε, στο πληγωμένο έδαφος όπου κατοικούμε.

Περπατάμε κι αναπνέουμε μαζί, υπερασπιζόμαστε τη φύση και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια απέναντι στις μηχανές της ανάπτυξης.

Μέρα 1η (Σάββατο 6/11)

Κρύο Πηγάδι - Βαθυχώρι - Αλεποχώρι. 5 ώρες (ανάβαση 350 μ., κατάβαση 600 μ.).

Εκκίνηση από Κρύο Πηγάδι στις 12:00 το μεσημέρι. Πρόσβαση στο Κρύο Πηγάδι με ΙΧ ή ΚΤΕΛ από Αθήνα (Θησείο), αναχ. 10:30.

Περπατάμε στο καταπράσινο μονοπάτι ανάμεσα στις κορυφές Γκορίτσα και Καλιακούδα, με θέα τον Κορινθιακό. Κατηφορίζουμε στα Βαθυχώρια και τους αρχαίους πύργους τους κι από κει προς το Αλεποχώρι. Διανυκτέρευση σε σκηνές, σε κατασκηνωτικό κέντρο μέσα στο δάσος. Συλλογικό φαγητό και συνέλευση της ομάδας.

Μέρα (Κυριακή 7/11)

Αλεποχώρι - Κορυφογραμμή Πατέρα - Κρύο Πηγάδι (7-8 ώρες, ανάβαση 1.000 μ., κατάβαση 650 μ.).

Ξεκινάμε νωρίς με προορισμό την κορυφή Γκορίτσα (964 μ.) κι από κει τη Μικρή και τη Μεγάλη Κολοσούρα (1.108 μ.). Ανάλογα με τον χρόνο και τη δυναμική της ομάδας συνεχίζουμε ως την ψηλότερη κορυφή του βουνού (Λεοντάρι, 1.132 μ). Παρατηρούμε την έκταση της καταστροφικής πυρκαγιάς και τη ζωή που επιστρέφει. Επιστροφή από άλλο δασωμένο μονοπάτι στο Κρύο Πηγάδι. Μεσημεριανό και κουβέντα σε ταβέρνα της περιοχής.

Αναχώρηση για Αθήνα με ΙΧ ή ΚΤΕΛ (17:15 από Κρύο Πηγάδι).

Για συμμετοχή επικοινωνήστε με την ομάδα!

Τηλέφωνα για πληροφορίες: 6972109481, 6972036714.

Δηλώσεις συμμετοχής εδώ!

πηγή : https://odoiporikostavouna.wordpress.com/2021…