Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022 στις 20.00

Ελευθεριακο Φεστιβαλ Σαμοθρακης

ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ

Τα προηγούμενα χρόνια στο νησί της Σαμοθράκης, συνέβησαν κάποια γεγονότα τα οποία φέτος μας ώθησαν να αναλάβουμε δράση για την εξάλειψη τους.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί, είναι η συνεχής τρομοκρατία των μπάτσων με τη βοήθεια της Δημοτικής Αρχής ενάντια στο ελεύθερο κάμπινγκ . Ειδικότερα μετά από επανειλημμένες επεμβάσεις τους στην καθημερινότητα των κατασκηνωτών με πρόφαση τις ναρκωτικές ουσίες , καταλήγουν από σωματικούς ελέγχους και ψαχτικές με σκυλιά μέχρι και κλήσεις για το ελεύθερο κάμπινγκ. Σε πολλές περιπτώσεις γίνονται προσαγωγές - συλλήψεις ακόμα και για "παράνομες" αιώρες. Συγκεκριμένα προσπαθούν να εμπορευματοποιήσουν το νησί μέσω της τουριστικοποίησης και της δήθεν πράσινης ανάπτυξης, που προς το παρόν έχει παγώσει. Οι τοπικοί άρχοντες του νησιού επιδιώκουν την προσέγγιση εύπορων επισκεπτών για να γεμίσουν τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τις τουριστικές μονάδες. Από την άλλη η απομάκρυνση των ελεύθερων κατασκηνωτών από το φυσικό τοπίο οδηγείται στο παρατημένο δημοτικό κάμπινγκ που και αυτό επιχειρούν να το κοστολογήσουν με σκοπό την επίβλεψη μας . Το ελεύθερο κάμπινγκ είναι πολιτική επιλογή και όχι φθηνή λύση!

Το επόμενο σημαντικό κομμάτι για την συμβίωση μας είναι οι παραβιαστικές συμπεριφορές άλλοτε από κατοίκους και άλλοτε από διάφορους παρατρεχάμενους . Δημοσιοποιούμε παρακάτω κάποια από τα περιστατικά (όπως έχουν αναρτηθεί) τα τελευταία χρόνια στο νησί της Σαμοθράκης :

TW (Trigger Warning - Λεκτική σεξουαλική βία)

"" Στις 10/8 τα ξημερώματα ένας τύπος ρωτάει δύο κοπέλες εάν ξέρουν πού είναι η σκηνή του και έπειτα ζητάει απ' τη μία να του δείξει το στήθος της. Όταν ήρθε αντιμέτωπος με τις αντιδράσεις, ισχυρίστηκε πως κάνει πλάκα και βρίσκεται σε διακοπές.

Την ίδια μέρα στις 04.30 το πρωί έγινε σωματική σεξουαλική παρενόχληση από τύπο σε δυο κοπέλες στα ζεστά λουτρά, συγκεκριμένα μπήκε στο νερό και μετά έπιασε και έγλειψε το στήθος της μίας. Εκείνες τον απώθησαν κι ενώ στην αρχή παραδέχτηκε την πράξη του, στην συνέχεια κι αφού τα κορίτσια έφεραν περισσότερο κόσμο αρνήθηκε τα πάντα και τις αποκάλεσε "υπερβολικές και ψεύτρες". ""

"" Στις 16/8 στις 05.00 το πρωί κοπέλα βρέθηκε σε ωτοστόπ 2 τυπάδων σε μηχανή, οι οποίοι κατά τη διαδρομή της έβαλαν χέρι μέσα από την μπλούζα και το σορτς. Όταν η κοπέλα τους ζήτησε να σταματήσουν, αυτοί αρνήθηκαν. Ο μόνος τρόπος διαφυγής της κοπέλας ήταν να κατεβάσει το πόδι της από τη μηχανή. Έτσι ο οδηγός αναγκάστηκε να σταματήσει λόγω κινδύνου ατυχήματος και αυτή έτρεξε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Την επόμενη μέρα εμφανίστηκαν οι βιαστές στο καφενείο των Θερμών και ενώ μια ομάδα ατόμων, συμπεριλαμβανομένης της κοπέλας, φώναζαν για να τους απομακρύνουν, υπάλληλος του καφενείου τους ζήτησε να απομακρυνθούν για να μη χαλάσουν την πελατεία, καθώς "εδώ είναι μαγαζί και όχι πλατεία". Λοιποί πελάτες επικροτούσαν την καταστολή φωνάζοντας "βίασέ την, τη γαμημένη". ""

"" Στις 19 /12 /2021 έγινε επώνυμη καταγγελία από μία 20χρονη για τον βιασμό της από έναν 50χρονο που διαμένει μόνιμα πλέον στην περιοχή των Θερμών τα τελευταία χρόνια. Αφού η κοπέλα προχώρησε ήδη σε καταγγελία στους μπάτσους , όπως ήταν προφανές , δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση για εύρεση επιπλέον στοιχείων με αποτέλεσμα την συγκάλυψη και την αποσιωποίηση του γεγονότος ""

"" Χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγμα που κοπέλα με μαγιό σε γνωστό φαγάδικο της περιοχής των Θερμών εκδιώχθηκε διότι η εμφάνισή της προσέβαλε φιλήσυχους νοικοκυραίους και οικογένειες με παιδιά. ""

Πολλά ακόμα περιστατικά έχουν συμβεί τα οποία είτε δεν έχουν δημοσιοποιηθεί είτε τα έχουν συγκαλύψει μπάτσοι και αρχές αλλά για κακή τους τύχη ο κόσμος τα γνωρίζει , τα συζητάει , και πολλές φορές έχει παρέμβει για να αποτραπούν παραβιαστικές συμπεριφορές. Οπότε για την υπεράσπιση του ελεύθερου κάμπινγκ, της φύσης και των εαυτών μας ενάντια στις εξουσιαστικές συμπεριφορές προχωράμε σε αλληλέγγυες αυτοδιαχειριζόμενες δράσεις :

* Bar Οικ. Ενίσχυσης

* Bazaar

* Συλλογικές κουζίνες

* Live και καλλιτεχνικά δρώμενα

Αλληλέγγυοι Σαμοθράκης

LINE UP :

28 / 7

*χΑμένη γενιΑ
*Libys
*Χοακίν
*Aeon
*Renovatio
*Sponty
*Penny
*Jolly Roger
*Jazzy Chavo
*Rak

29 / 7

*Antihumans
*Στράφι
*ΟΥΣΤ
*Ardenti Crucis
*Τα Ακάρεα
*Crushers of Peace

30 / 7

*ΦΑΚΑ
*Αντίδραση
*Καρκίνωμα
*Στίγμα
*Άδειες Μέρες
*Φαλκονέρα

Περισσότερες πληροφορίες σύντομα!

Magic bus από Θεσσαλονίκη - Λιμάνι Αλεξανδρούπολης (για επικοινωνία απευθυνθείτε στην σελιδά)

Φασιστικές - σεξιστικές και λοιπές εξουσιαστικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές στο νησί!!!
(σε τέτοιες περιπτώσεις απευθυνόμαστε στα άτομα της διοργάνωσης)

πηγή : https://www.facebook.com/events/7444623035791…
πηγή : email που λάβαμε στις 19 Μαΐου 14h