Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022 στις 19.30

Βραδιά Οικ. Ενίσχυσης και Γιορτής για τη Δικαστική Νίκη

Πέμπτη 30/06 Βραδιά Οικ. Ενίσχυσης και Γιορτής για τη Δικαστική Νίκη

"Σε ρωτάω: τι θα έκανες, όταν παίρνουν και διαχειρίζονται κάποιοι ένα προσωπικό σου δεδομένο και εξαιτίας αυτού διαπομπεύεσαι με ανήθικο τρόπο στον χώρο εργασίας σου;"

Τον Ιανουάριο 2021 η ΜΚΟ 21/01/2021 Ε.Κ.Πο.Σ.Π.Ο Νόστος απέλυσε τηλεφωνικά το συνάδελφο Μ.Σ. Η αιτιολόγηση που δόθηκε στο συνάδελφο ήταν ότι δεν πληρούσε τις "προϋποθέσεις και δικαιολογητικά εγγραφής στο Μητρώο Μελών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων" (Άρθρο 11 παρ. 1, ΦΕΚ Τεύχος Β' 3820 09.09.2020). Ακόμα πιο συγκεκριμένα, ο συνάδελφος απολύθηκε από τη δουλειά του γιατί το ποινικό του μητρώο ήταν «λερωμένο» λόγω συμμετοχής του στην απεργιακή πορεία της 5ης Μάη 2010, κατά την οποία συνελήφθη «στο σωρό».

Ο συνάδελφος αποφάσισε να διεκδικήσει τη δικαστική αναγνώριση του παράνομου και καταχρηστικού χαρακτήρα της απόλυσής του. Ταυτόχρονα δεν ξέχασε ποτέ ότι το δίκιο μας δεν κερδίζεται στις δικαστικές αίθουσες αλλά διεκδικείται στους χώρους δουλειάς, μέσα από τη συλλογικοποίηση των αγώνων και τις συντροφικές σχέσεις μεταξύ συναδέλφων. Η αγωγή του απέναντι στην Ε.Κ.Πο.Σ.Π.Ο Νόστος αποτέλεσε ένα από τα βήματα στο δρόμο για την κατάργηση της ΚΥΑ. Βήματα που το ΣΒΕΜΚΟ έκανε μαζί του από την αρχή.

Η εκδίκασή της αγωγής πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο 2021, και πριν μερικές μέρες το δικαστήριο έκρινε άκυρη την απόλυση και διέταξε την επαναπρόσληψή του, αναγνωρίζοντας ότι η ρύθμιση των προϋποθέσεων εγγραφής των μελών στο «Μητρώο Μελών ΜΚΟ» από την ΚΥΑ συνιστά μη επιτρεπόμενη ενέργεια του Κράτους και άρα , η ίδια η ΚΥΑ την οποία επικαλέστηκε ο ΝΟΣΤΟΣ, «βρίσκεται έξω από τα όρια της νομοθετικής εξουσιοδότησης…, στερείται εξουσιοδοτικής κάλυψης και είναι νομικά ανίσχυρη».

Ο συνάδελφος δικαιώθηκε! Εκπρόσωποι της αστικής δικαιοσύνης συμφώνησαν με αυτό που δηλώνουμε απερίφραστα εξ αρχής. Κανένα κράτος και κανένας εργοδότης δεν έχει το δικαίωμα να αποκλείει από την εργασία συλλήβδην άτομα με «λερωμένο» ποινικό μητρώο. Κανένα κράτος και κανένας εργοδότης δεν έχει δικαίωμα να μας ζητάει και να διατηρεί τέτοιου είδους προσωπικά μας δεδομένα και έγγραφα. Καμία και κανένας μετακλητός/η υπάλληλος του κάθε Υπουργείου (εν προκειμένω του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου) δεν έχει δικαίωμα να αξιολογεί τα χαρτιά μας ούτε την προσωπικότητά μας και να αποφασίζει αν θα λάβουμε «ταυτότητα μέλους ΜΚΟ» - και άρα αν θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε.

Βεβαίως και η ατομική υπόθεση διεκδίκησης κάποιου/ας δε γίνεται αυτονόητα κοινός τόπος συλλογικού αγώνα. Η συμπόρευση με το συνάδελφο μας μάς έκανε μάρτυρες της αδικίας της εν λόγω ΚΥΑ και της εργοδοτικής εφαρμογής της, μάρτυρες στη δυσκολία του να βρεις δουλειά όταν με το έτσι θέλω σε αποκλείουν από αυτή, αλλά κυρίως μας έκανε συντρόφια. Η συμπόρευση αυτή μας έδειξε για μία ακόμη φορά ότι οι αγώνες μας αποκτούν νόημα μόνο μέσα από τις οριζόντιες συλλογικές διαδικασίες.

"Απέναντι σε όλη αυτή την αδικία που γίνεται νόμος στα στόματα των ισχυρών, επιλέγω την οργή. Απέναντι στον "ωχαδερφισμό" που γίνεται κανονικότητα στη ζωή μικρών ανθρώπων, επιλέγω την οργή. Επιλέγω να σταθώ αλληλέγγυος στις δεκάδες συναδέλφισσες/ους που έχουν ποινικό μητρώο και να παλέψω για την κατάργηση αυτής της διάταξης - έκτρωμα που καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα. Σήμερα είμαι εγώ, αύριο θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε από εμάς."

Ο αγώνας του Μ.Σ. ήταν από την αρχή ένας αγώνας όλων μας και τη δικαίωσή του τη νιώθουμε σα δικαίωση όλων όσοι σταθήκαμε απέναντι στην κρατική και εργοδοτική αυθαιρεσία και διεκδικήσαμε το δικαίωμά μας για αξιοπρεπή δουλειά. Από το καλοκαίρι του 2020 το ΣΒΕΜΚΟ συζητάει με συναδέλφισσες και συναδέλφους, κάνει παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς και παράγει λόγο σχετικά με τον παραβιαστικό και καταχρηστικό χαρακτήρα του Μητρώου Μελών ΜΚΟ και το πως δημιουργεί το έδαφος για την επαναφορά πιστοποιητικών κοινωνικών φρονημάτων στο χώρο της εργασίας. Επίσης στις αρχές του 2021, μαζί με το ΣΒΕΨΥΚΟΙ και το Σωματείο Εργαζομένων στη ΜΚΟ Άρσις κατέθεσε αίτηση ακύρωσης της ΚΥΑ στο Συμβούλιο της Επικράτειας Η εκδίκαση της αίτησης έχει αναβληθεί ήδη αρκετές φορές και η νέα δικάσιμος ορίστηκε για τις 2/12/2022. Δεν ξεχνάμε τι σημαίνει ΣτΕ, ούτε έχουμε ψευδαισθήσεις ότι η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Ξέρουμε όμως ότι δε θα σταματήσουμε να αξιοποιούμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας.

Επιμένουμε πως το φακέλωμά μας από τις διοικήσεις των ΜΚΟ και το Υπουργείο Μετανάστευσης είναι αυθαίρετο και αναπαράγει την εικόνα των εργαζομένων σε ΜΚΟ ως εγκληματίες και επικίνδυνα στοιχεία που πρέπει να ελεγχθούν, ενώ ταυτόχρονα κλείνει το μάτι σε ρατσιστικές ρητορικές γύρω από τη μετανάστευση. Ο αγώνας απέναντι στο Μητρώο Εργαζομένων είναι ένας ακόμα αγώνας απέναντι σε αποκλεισμούς και "σύνορα" που σηκώνονται ανάμεσα σε αυτές/ους που αριστεύουν και αξίζουν και σε εκείνες/ους που τους αρμόζει μόνο το περιθώριο και η επισφάλεια. Είναι ένας αγώνας να δημιουργηθούν αναχώματα στην προσπάθεια γενικευμένου ελέγχου των εργαζομένων που παρατηρούμε σε όλο και περισσότερους κλάδους.

Συνεχίζουμε λοιπόν, δυνατότερες μετά τη νίκη του συναδέλφου μας, να διεκδικούμε τα αυτονόητα. Καλούμε συναδέλφισσες και συναδέλφους να συμμετάσχουν στις διαδικασίες του σωματείου, να μοιραστούμε τις εμπειρίες και τις ανησυχίες μας, να αντισταθούμε μαζί στη στρατηγική του φόβου και της πειθάρχησης που προσπαθούν να μας επιβάλουν. Να σταθούμε δίπλα σε όσες από εμάς στοχοποιούνται και συνεχίζουν να παλεύουν για κοινούς αγώνες ντόπιων και μεταναστριών, για ζωή και αξιοπρέπεια, ενάντια στον εκφασισμό της κοινωνίας.

ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ ΜΕΛΩΝ ΜΚΟ

ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΜΕ ΤΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΑ

ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΝΟΝΤΑΙ

ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ - ΤΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΛΑ

πηγή : https://svemko.espivblogs.net/?p=1729