Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022 στις 19.30

Οι Γυναίκες στον Αντιδικτατορικό Αγώνα | Μαρτυρίες

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ
📆 Σάββατο 1 Οκτωβρίου
📍 Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
🕢 19.30

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι σας προσκαλούμε να τιμήσουμε και να θυμηθούμε όλοι μαζί την "αφανή" γυναίκα της αντιδικτατορικής αντίστασης στην πατρίδα μας και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη.

Στις γυναίκες που αγωνίστηκαν, στα μέτωπα και τα μετόπισθεν κατά της χούντας την περίοδο 1967-1974 είναι αφιερωμένη η εκδήλωση της Εταιρείας Φίλων του Χώρου Μνήμης της Αντιδικτατορικής Αντίστασης στη Θεσσαλονίκης*, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 1η Οκτωβρίου στον αύλειο χώρο του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Θέλουμε να τιμήσουμε την πολύπτυχη συμβολή της γυναίκας στην αντιδικτατορική αντίσταση· τη γυναίκα της οργανωμένης αντιχουντικής δράσης, των στρατοδικείων και της εξορίας, τη γυναίκα "όμηρο" στα χέρια των οργάνων της χούντας και του αγώνα στα μετόπισθεν που κράτησε όρθια την οικογένεια και έδινε θάρρος και ελπίδα στους κρατούμενους δικούς της, πατέρα-μάνα, παιδί και σύζυγο.

Με σύντομες ομιλίες και μαρτυρίες αγωνιστριών θα δοθεί μια ενδεικτική εικόνα του ζόφου εκείνης της εποχής, από ένα μεγάλο πρόγραμμα που υλοποιεί η Εταιρεία μας με βιντεοσκοπήσεις -συνεντεύξεις με γυναίκες της αντίστασης.
Θα ακολουθήσει συναυλία με εκλεκτούς τραγουδιστές και μουσικούς.

*Ο εκθεσιακός Χώρος Μνήμης, με ντοκουμέντα, φωτογραφίες και πληροφορίες από την αντιδικτατορική αντίσταση στη Θεσσαλονίκη, στεγάζεται στο Πολεμικό Μουσείο, το κτήριο του οποίου την περίοδο της δικτατορίας υπήρξε άντρο σκληρών ανακρίσεων και βασανισμών για πολλούς αγωνιστές της περιόδου από τα όργανα του δικτατορικού καθεστώτος.. Στον χώρο αυτό άφησε την τελευταία του πνοή από τα βασανιστήρια που υπέστη το κορυφαίο στέλεχος της αντιδικτατορικής οργάνωσης ΠΑΜ και πρώην βουλευτής της αριστεράς Γιώργης Τσαρουχάς. Ο χώρος λειτουργεί στο ωράριο του Πολεμικού Μουσείου.

Ομιλίες:
🔸 Αναστασία Ζήση | Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου
📌 Για την Δημοκρατία και την Αξιοπρέπεια. Αγωνίστριες της Θεσσαλονίκης κατά της χούντας.

🔸 Άννα Μίχου | Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Φίλων του Χώρου Μνήμης
📌 Η πολύπλευρη συμβολή των γυναικών στην αντιδικτατορική αντίσταση.

Μουσικό μέρος:
Τραγούδι:
Παναγιώτης Καραδημήτρης
Έλσα Μουρατίδου
Κώστας Πρατσινάκης

Σάκης Κοντονικόλας - Πιάνο
Στάθης Σαββίδης - Μπουζούκι
Γιάννης Φιλιππουπολίτης - Πιάνο

πηγή : email που λάβαμε στις 30 Σεπτεμβρίου 09h