Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018 στις 19.00

Άνοιγμα του Ελεύθερου κοινωνικού χώρου Σχολείο και ανοιχτό κάλεσμα

Ο Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Σχολείο αποτελεί εδώ και 8 χρόνια έναν ανοικτό προς όλους και όλες χώρο πειραματισμού με σχέσεις και νοήματα που αντιβαίνουν τις κυρίαρχες φαντασιακές σημασίες που γεννούνται και αναπαράγονται εντός του καπιταλισμού. Έναν χώρο που οι άνθρωποι θα μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα και ισότιμα χωρίς κανέναν εξουσιαστικό περιορισμό, όπως το φύλο, η φυλή, οι σεξουαλικές προτιμήσεις, κ.α., που συντηρεί το σύστημα ανισοτήτων, το οποίο όλοι και όλες, λιγότερο ή περισσότερο, βιώνουμε στην καθημερινότητά μας. Το Σχολείο αποτελούσε και αποτελεί ένα ανοικτό και συνεχώς ανατροφοδοτούμενο στοίχημα: πώς οι άνθρωποι μπορούν να οργανώνονται στη βάση των αναγκών και των θέλω τους χωρίς την παρέμβαση ειδικών, όπου η γνώση διαχέεται ελεύθερα, εμπνέοντας τη συμμετοχή και δίνοντας ώθηση στην πράξη.

Στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Σχολείο λειτουργούν κάθε χρόνο ελεύθερα μαθήματα, τα οποία μπορεί ο καθένας και η καθεμία τόσο να συντοντονίσει όσο και να παρακολουθήσει. Λέμε "ελεύθερα" και όχι δωρέαν ή τζάμπα, γιατί δεν τα αντιλαμβανόμαστε στη βάση της οικονομικής απολαβής, αλλά στη βάση της διάχυσης της γνώσης, διαδικασία κατά την οποία, όταν είναι ελεύθερη, ρίχνει τα τείχη μεταξύ των υποκειμένων (συντονιστών/συμμετεχόντων), κάνοντάς τήν (είτε πρόκεται για κάποια ξένη γλώσσα, κάποιον χορό ή πολεμική τέχνη) κτήμα όλων.

Παράλληλα, ο Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Σχολείο αποτελεί και έναν χώρο στον οποίο γίνονται οι ζυμώσεις μέσω των οποίων οι επιμέρους ατομικές διαθέσεις και οι χρόνοι συλλογικοποιούνται, πηγαίνοντας από τη θεωρία στην πράξη. Λειτουργούμε ισότιμα και αμεσοδημοκρατικά και - όντας κομμάτια αυτής της κοινωνίας εντός της οποίας αναπαράγεται το σύστημα ανισοτήτων - επιχειρούμε να αποδεσμευτούμε από εξουσιαστικές (ρατσιστικές, σεξιστικές και άλλες) αντιλήψεις και συμπεριφορές. Από τη διαχείριση του χώρου, τα μαθήματα, τις βάρδιες και τα μερεμέτια του κτηρίου έως τις πολιτικές παρεμβάσεις, τις πορείες, τις εκδηλώσεις και τις συγκρούσεις, πράττουμε προς την κατεύθυνση της αλληλεγγύης μεταξύ των καταπιεσμένων, για τον σεβασμό τόσο του ανθρώπου όσο και της φύσης που ρίχνονται ως λάδι στις μηχανές της καπιταλιστικής κερδοφορίας, για την αξιοπρέπεια όλων.

Έτσι, λοιπόν, σας καλούμε την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου στις 19:00 για 8η χρονιά στο άνοιγμα του Ελεύθερου Κοινωνικού Χώρου Σχολείο. Θα γίνει πολιτική και διαχειριστική παρουσίαση του Σχολείου και γνωριμία με το χώρο, ενώ στη συνέχεια θα ξεκινήσει και η οργάνωση των ελεύθερων μαθημάτων για τη χρονιά 2018-19.