Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018 στις 9.00 πμ

Κάλεσμα συμπαράστασης στη δίκη κατά της ΜΚΟ Μετάδραση

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΚΟ ΜΕΤΑΔΡΑΣΗ, Στάση εργασίας 30/10.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΚΟ ΜΕΤΑΔΡΑΣΗ

Τον Ιούλιο του 2018 κατατέθηκε αγωγή εναντίον της ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση από εργαζόμενη συνοδό ασυνόδευτων ανηλίκων, η οποία εργαζόταν στη ΜΚΟ συνεχόμενα από το 2013 χωρίς ασφάλιση, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες, διεκδικώντας αναγνώριση του εξαρτημένου της εργασίας της και όσα απορρέουν από το νόμο.

Το παράνομο εργασιακό καθεστώς στη ΜΕΤΑδραση δεν αποτελεί πρωτοτυπία.
Ήδη απ' το 2011, η ΜΚΟ απασχολεί παράνομα χωρίς ασφάλιση (με απόδειξη δαπάνης), εργαζόμενους/ες στο πρόγραμμα Συνοδειών Ασυνόδευτων Ανηλίκων. Και την ίδια στιγμή, απαιτεί από αυτούς να ανταπεξέλθουν σε εξαιρετικά επισφαλείς και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, με συχνά ταξίδια και αυξημένο κίνδυνο εργατικών ατυχημάτων, έχοντας και υπό την ευθύνη τους μια τόσο ευάλωτη ομάδα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και χωρίς φυσικά να γίνεται καμία προσπάθεια να αλλάξουν οι παραπάνω συνθήκες, αλλά αντίθετα με τη διοίκηση της ΜΚΟ να συνεχίζει να προσπαθεί να αποκρύψει τον εξαρτημένο χαρακτήρα των υπηρεσιών που παρέχουν οι εργαζόμενοι/ες, ώστε να αποφύγει τις υποχρεώσεις της έναντι των ασφαλιστικών φορέων, το Μάρτιο του 2018 αποφάσισε να απολύσει (με τη μεθοδευμένη πρακτική του εξαναγκασμού σε παραίτηση) εργαζόμενους/ες. Και όλα αυτά την ώρα που δημόσια διατείνεται για τον πρωτοπόρο χαρακτήρα του τμήματος Συνοδειών Ασυνόδευτων Ανηλίκων!

Βέβαια όλα αυτά δεν αποτελούν έκπληξη. Η εργοδοσία της ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση προφασιζόμενη αμέτρητες δικαιολογίες ακολουθεί παρόμοιες πρακτικές τόσο για εργαζόμενους/ες διερμηνείς όσο και για εργαζόμενους/ες του Δικτύου Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων. Πρόσφατα εξάλλου, η ΜΕΤΑδραση καταδικάστηκε τελεσίδικα από το Εφετείο για παραβίαση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας μετά από σχετική αγωγή που κατέθεσε εργαζόμενη διερμηνέας.

Καταγγέλλουμε τις πρακτικές της ΜΕΤΑδρασης που μαζί με πλήθος άλλων ΜΚΟ, αναπτύσσονται επενδύοντας σε ένα ανθρωπιστικό προφίλ σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ίδια στιγμή που καταπατούν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων τους, «προβάροντας» τις χειρότερες, πιο επισφαλείς και πιο ευέλικτες μορφές εργασιακών σχέσεων.

Θέλουμε να υπενθυμίσουμε στη ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση και κάθε ΜΚΟ που προχωρά σε αντίστοιχες παραβιάσεις, ότι ως ΣΒΕΜΚΟ δεν θα αφήσουμε αναπάντητες τέτοιες επιθέσεις ενάντια στον κόσμο της εργασίας. Στηρίζουμε έμπρακτα την αγωγή της συναδέλφισσας κατά της ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση και θα είμαστε στο πλευρό της -και στο πλευρό κάθε συναδέλφου/ισσας- μέχρι την οριστική της δικαίωση.

Είμαστε εργαζόμενοι/ες και όχι «συνεργάτες» των ΜΚΟ και κάθε τέτοια πρακτική θα μας βρίσκει απέναντί της και στο πλευρό όσων συναδέλφων/ισσών εργάζονται με το ίδιο καθεστώς και όσων αντιστέκονται στην εργοδοτική αυθαιρεσία.
Οι αγώνες μας είναι κοινοί· δεν είναι προσωπικοί ή μεμονωμένοι, αλλά συλλογικοί και μας αφορούν όλους και όλες.

Καλούμε σε συμπαράσταση αλληλεγγύης στη δίκη

κατά της ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση,

την Τρίτη 30 Οκτωβρίου!

Δικαστήρια Ευελπίδων, κτίριο 9, αίθουσα 16, 9 π.μ.

Κηρύσσουμε στάση εργασίας σε όλες τις ΜΚΟ της Αττικής, την Τρίτη, 30 Οκτωβρίου από 09:00 έως 14:00

προκειμένου να μπορέσουν οι συνάδελφοι/ισσες να παραστούν στο δικαστήριο

πηγή : https://svemko.espivblogs.net/?p=1213