Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018 στις 19.00

Βιβλιοπαρουσίαση: "Ήταν πιο πολύ το ξύπνημα του ανθρώπου"

Η προσωπική μαρτυρία του Ελληνοεβραίου Σαμουήλ Μιζάν από το Αντάρτικο και την Κατοχή, θα παρουσιαστεί το Σάββατο 24 Νοεμβρίου στην Εργατική Λέσχη Νέας Ιωνίας στις 7μμ.

Το βιβλίο "Ήταν πιο πολύ το ξύπνημα του ανθρώπου" αποτελεί μια ανέκδοτη μέχρι χθες μαρτυρία από την εποχή του Αντάρτικου και της Κατοχής: αυτή του Ελληνοεβραίου Σαμουήλ Μιζάν (1925-2011). Πρόκειται για μια απόθεση ψυχής που γράφτηκε το 1995, όταν ο Μιζάν έκλεινε τα 70 του χρόνια. Ένα αυτοβιογραφικό κείμενο γραμμένο με το χέρι σε ένα τετράδιο, το οποίο οι κόρες του ανακάλυψαν μόλις το 2017, ψάχνοντας για κάποιες αποδείξεις μέσα σε ένα συρτάρι στο πατρικό τους σπίτι.

Μια πολύ σημαντική μαρτυρία καθώς αφορά την προσωπική ιστορία ενός Ελληνοεβραίου αντάρτη, μία ακόμη απόδειξη της ενεργούς συμμετοχής των Εβραίων στους απελευθερωτικούς και κοινωνικούς αγώνες της δεκαετίας του 1940 και των σχέσεων ισότητας ανάμεσα σε ανθρώπους διαφορετικής θρησκείας -αλλά και μεταξύ των δύο φύλων-, που αναπτύχθηκαν μεταξύ αγωνιστών στην Αντίσταση και στο βουνό.

πηγή : http://ydragogeio.gr/mizan-vivlioparousiasi-2…