Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018 στις 18.30

Να μη συνηθίσουμε το θάνατο, καμία ανοχή στην έμφυλη & ρατσιστική βία

Για το βιασμό και τη γυναικοκτονία στη Ρόδο

Το πρωί της 28ης Νοεμβρίου, η 21χρονη φοιτήτρια Ελένη Τ. εντοπίζεται νεκρή σε θαλάσσια περιοχή της Ρόδου. Τις επόμενες μέρες γίνεται γνωστό ότι το προηγούμενο βράδυ βρισκόταν με τον 21χρονο Μανώλη Κ. και το 19χρονο Αλέξανδρο Λ. στην εξοχική κατοικία του πρώτου, όπου αφού βιάστηκε και ξυλοκοπήθηκε, αργότερα πετάχτηκε ζωντανή από τους βιαστές της στη θάλασσα κάτι που επέφερε το θάνατό της από πνιγμό. Η κοπέλα πλήρωσε με τη ζωή της την άρνησή της να ικανοποιήσει τις ερωτικές επιθυμίες των δύο ανδρών.
Μέχρι και σήμερα βλέπουμε τα ΜΜΕ να αναφέρονται στο περιστατικό ως μια δολοφονία, μια τραγωδία. Είναι σημαντικό όμως να ξεκαθαρίσουμε ότι πρόκειται για γυναικοκτονία, η οποία έρχεται να προστεθεί σε πλήθος άλλων που βαφτίστηκαν "εγκλήματα πάθους", "οικογενειακές τραγωδίες" και πάει λέγοντας. Την Ελένη τη σκότωσαν γιατί ήταν γυναίκα και ως γυναίκα όφειλε να ανταποκριθεί στις σεξουαλικές επιθυμίες των δύο ανδρών. Όφειλε ως γυναίκα να επιτελέσει το ρόλο της και να τους ικανοποιήσει. Η γυναικοκτονία - όρος τον οποίο αποφεύγουν τα ΜΜΕ όπως ο διάβολος το λιβάνι - αποτελεί την τραγικότερη των καταλήξεων της κουλτούρας του βιασμού, η οποία υποβόσκει σε όλες τις πατριαρχικά δομημένες κοινωνίες. Πρόκειται ουσιαστικά για εκείνη την κουλτούρα που νομιμοποιεί ηθικά και ανέχεται την άσκηση σεξουαλικής βίας και βιασμού εκ μέρους των ανδρών, αποδίδοντας σε αυτές τις ενέργειες βιολογική βάση ("ανδρική φύση"). Καθόλου αθώα, τα σεξιστικά στερεότυπα και ο μισογυνισμός, μπορεί να μην ταυτίζονται με αυτή την κουλτούρα, αλλά έρχονται να την ενισχύσουν. Πρόκειται για αντιλήψεις που αναπαράγονται σε ποικίλα θεσμικά πλαίσια. Πρώτα απ' όλα τα ΜΜΕ και οι διαφημίσεις μας "ταΐζουν" σε κάθε ευκαιρία με στερεοτυπικές εικόνες για τους ρόλους τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών: ο άνδρας πρέπει να είναι δυναμικός, σίγουρος για τον εαυτό του, επιθετικός, επιτυχημένος, σκληρός, να απαιτεί, να παίρνει πάντα αυτό που θέλει, να έχει ποικίλες σεξουαλικές εμπειρίες και η γυναίκα από την άλλη νοικοκυρά, αντικείμενο σεξουαλικής ικανοποίησης, αδύναμη, διακοσμητικό στοιχείο, υποχωρητική, ευαίσθητη, να μην έχει και πολλές σεξουαλικές εμπειρίες. Σε αυτό το παιχνίδι δεν πάει πίσω και η εκπαίδευση - όταν η γυναίκα έχει πρόσβαση σε αυτή - όπου πολύ έντονα διαμορφώνονται και εδραιώνονται οι φυλετικές ταυτότητες, με διακρίσεις προς τον επαγγελματικό προσανατολισμό, την ανάπτυξη των ικανοτήτων, τη γενικότερη αντιμετώπιση από τους εκπαιδευτικούς κ.ά. Μπορεί, επομένως, ο σεξισμός να μην οδηγεί άμεσα σε μία γυναικοκτονία, αλλά είναι οπωσδήποτε ένα από τα στηρίγματά της.
Υπό αυτό το πρίσμα, η δολοφονία και ο βιασμός της Ελένης συνδέονται άμεσα με άλλες περιπτώσεις όπως είναι η Λουσία στην Αργεντινή, η Αγγελική στην Πρέβεζα, η Ανθή στην Κοζάνη, η Φαίη στη Ν. Μάκρη. Αυτή ήταν η κατάληξη των γυναικών που τόλμησαν να αντισταθούν στο βιασμό τους, να πουν όχι, να αντιδράσουν, να αρνηθούν, να εκφράσουν την επιθυμία τους για χωρισμό με το σύντροφό τους! Υπάρχουν, ωστόσο, και εκείνες οι ελάχιστες περιπτώσεις (6%-8% των περιπτώσεων βιασμού) που οι γυναίκες που υφίστανται σεξουαλική βία τολμούν να αμυνθούν έμπρακτα ή να καταγγείλουν το περιστατικό. Και τότε είναι που έρχονται αντιμέτωπες με τη δυσπιστία, το χλευασμό, την επίρριψη ευθυνών τόσο στο πλαίσιο του δικαστηρίου όσο και σε κοινωνικό πλαίσιο. Δεν είναι λίγα τα σχόλια που συνοδεύουν τέτοιες καταγγελίες και αφορούν το "ποιόν" της γυναίκας, εξετάζουν αν είχε έντονη ερωτική ζωή, τι φορούσε, εάν πήγαινε γυρεύοντας εν τέλει! Η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων βιασμού ή απόπειρας βιασμού που καταγγέλλονται - εάν φτάσουν στη δικαστική αίθουσα - καταλήγουν σε αθώωση των βιαστών, με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό στις ζωές των θυμάτων. Πολύ πρόσφατες είναι οι περιπτώσεις της 22χρονης γυναίκας από την Κόρινθο, η οποία καταδικάστηκε σε φυλάκιση γιατί μαχαίρωσε τον άνδρα που της επιτέθηκε σεξουαλικά, της αθώωσης του βιαστή μιας κοπέλας στην Ιρλανδία γιατί αυτή φορούσε προκλητικά εσώρουχα ή της αθώωσης των τριών βιαστών της φοιτήτριας στην Ξάνθη. Έτσι, οι περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να μην αντιδράσουν και σιωπούν μπροστά στο φόβο να χάσουν τη ζωή τους ή στον ενδεχόμενο εξευτελισμό.
Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν μας αφορούν οι εθνικότητες των βιαστών και δολοφόνων της Ελένης. Για εμάς είναι το ίδιο δολοφόνοι και βιαστές από όπου και αν κατάγονται. Ούτε μας αφορά το "ποιόν" και η προσωπική ζωή της Ελένης και της κάθε Ελένης. Οι μόνοι που φέρουν ευθύνες σε ένα βιασμό είναι οι βιαστές, αλλά και η κοινωνία που θρέφει βιαστές. Και ας μην έχουμε την κοινωνία στο μυαλό μας ως κάτι έξω και μακριά από εμάς. Εμείς είμαστε οι κοινωνία. Εμείς που συνεχίζουμε να αναπαράγουμε το σεξισμό, εμείς που κλείνουμε τα μάτια στη σεξουαλική βία, εμείς που σιωπούμε. Οι βιαστές δεν πέφτουν από τον ουρανό, μεγαλώνουν δίπλα μας, στο σχολείο μας, στη δουλειά μας, στα σπίτια μας.
Δε θέλουμε να μάθουμε πώς να αποφύγουμε ένα βιασμό. Θέλουμε να σταματήσουν οι άνδρες να βιάζουν. Όλες και όλοι να αγωνιστούμε ενάντια στην πατριαρχία και το σύστημα που την παράγει, αρχίζοντας από το πιο μικρό: να αποδομήσουμε πρώτα το σεξισμό μέσα μας και γύρω μας. Να αναπτύξουμε ως κοινωνία τα αντανακλαστικά που θα τσακίζουν τέτοιες συμπεριφορές.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΚΑΙ ΟΣΕΣ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΑΝ

ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΜΗ ΝΙΩΘΕΙ ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΕΞΟΥΣΙΑ

ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Σχολείο για τη μάθηση της ελευθερίας

Συνέλευση κάθε Δευτέρα στις 8μμ

Για τη φασιστική δολοφονία του Petrit Zifle στη Λευκίμμη

Το πρωί της Δευτέρας 26 Νοεμβρίου, στα Δραγωτινά της Λευκίμμης , διερχόμενος κάτοικος εντοπίζει το πτώμα ενός ανθρώπου πεταμένο σε ένα χαντάκι. Το απόγευμα της Κυριακής ο 63χρονος εργάτης γης αλβανικής καταγωγής διαπληκτίστηκε έντονα με τον 44χρονο δράστη, Δημήτρη Κουρή, αναφορικά με το "Μακεδονικό" . Ο 44χρονος απείλησε τη ζωή του Petrit και αργότερα την ίδια μέρα του έστησε καρτέρι μη διστάζοντας να τον δολοφονήσει με την κυνηγετική του καραμπίνα . Ο δολοφόνος είναι γνωστό οργανωμένο μέλος της Χρυσής Αυγής , αντιπρόσωπος της στις τελευταίες εκλογές , και δηλωμένος νεοναζί (κάτι που αποδεικνύεται και από το τατουάζ σβάστικα στο στήθος του). Πέρα από κάθε αμφιβολία η δολοφονία είχε ξεκάθαρο ρατσιστικό και φασιστικό κίνητρο .
Λίγα χρόνια μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν το φασιστικό παραλήρημα συνεχίζεται με μια ακόμα θρασύδειλη δολοφονία υποκινούμενη/συσχετισμένη? από το νεοναζιστικό αυτό κόμμα. Η πρακτική αυτή μίσους δεν αποτελεί έκπληξη για μας αν θυμηθούμε τις φασιστικές επιθέσεις σε μικροπωλητές σε λαϊκές αγορές, σε αυτοοργανωμένους χώρους και τα πογκρόμ σε μετανάστες. Τα παραπάνω αποτελούν λίγα μόνο παραδείγματα των πρακτικών των υποστηρικτών της Χ.Α. αλλά και άλλων φασιστικών γκρουπών, που έρχονται σε πλήρη εναρμόνιση με τη ναζιστική τους ιδεολογία.


Ακόμη, τόσο η αφήγηση της αστυνομίας, που επιδίωξε σε πρώτη φάση να μη συνδέσει την καταγωγή του θύματος με το κίνητρο της δολοφονίας, όσο και η υποτυπώδης προβολή από τα Μ.Μ.Ε. , στόχο είχε να υποβαθμίσει του γεγονότος και εμμένοντας στην καταγωγή του , ενίσχυσε ρατσιστικά και συντηρητικά κατάλοιπα της κοινωνίας αποπροσανατολιζοντας την κοινή γνώμη από τη δολοφονια ενός ανθρώπου . Όλα αυτά στη δεδομένη πολιτική συγκυρία με την ανακίνηση του "Μακεδονικού" ζητήματος, μέσω του οποίου βρισκόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά με μια εθνικιστική ρητορική απο τα καθεστωτικά Μ.Μ.Ε., που φανερώνει το «χάιδεμα» των αυτιών των κάθε λογής ακροδεξιών, που για μία ακόμη φορά χρησιμεύουν ως εφεδρεία του για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων πολιτικών συμφερόντων..


Ο φασιστικός λόγος που εχει διαχυθεί στην κοινωνία εξυπηρετεί σαφέστατα κεφαλαιοκρατικά συμφέροντα .Οι φασίστες είναι γνωστό ότι είναι το μακρύ χέρι του κεφαλαίου . Άλλωστε είδαμε ότι το ΛΑΟΣ ψήφισε το πρώτο μνημόνιο και συμμετείχε στην κυβέρνηση Παπαδήμα. Ενώ η νεοναζιστική οργάνωση Χ.Α. τόσο εντός όσο εκτός κοινοβουλίου έχει υπερασπιστεί με όλα τα μέσα τα συμφέροντα των εφοπλιστών και των ντόπιων αφεντικών. Π.χ. έχει κάνει πανω απο 140 επερωτήσεις υπέρ των εφοπλιστών , έφτιαξε δουλεμπορικό γραφείο (ΟΑΕΔ μονο για Ελληνες) και έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις σε ναυτεργάτες στο Πέραμα . Παράλληλα τα ΜΜΕ που ελέγχονται από τα αφεντικά από την πρώτη στιγμή διαφήμισαν τη ΧΑ ως μια ριζοσπαστική δύναμη (Πρώτο Θέμα) και συνέβαλαν συνειδητά στον εκφασισμό της κοινωνίας .
Οι Ναζί δεν εμφανίζονται πλέον μόνο με κοστούμια και γραβάτες , αλλά και με κουκούλες και καραμπίνες. Ο κόσμος του αγώνα, οι εκμεταλλευόμενες/οι και οι καταπιεσμένες/οι, όλες και όλοι που δεν έχουμε ξεχάσει την κτηνωδία του ιστορικού παρελθόντος έχουμε επιλέξει να μην αφήσουμε να αποσιωποιηθούν τα εγκλήματα του εθνικισμού και του ελληνικού φασισμού. Οργανωνόμαστε στο εδώ και στο τώρα , στεκόμαστε αγωνιστικά, συλλογικά και μαχητικά απέναντι στο φασισμό και δεν ξεχνάμε ποιος είναι ο πραγματικός και κοινός μας εχθρός, που δεν είναι άλλος από το ίδιο το εξουσιαστικό και βάρβαρο κρατικό-καπιταλιστικό σύστημα , για την ανοικοδόμηση ενός κόσμου Ισότητας , Ελευθερίας , Αλληλεγγύης και Δικαιοσύνης .
ΟΥΤΕ ΣΤΗ ΛΕΥΚΙΜΜΗ ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ
ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΝΗΘΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ
Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος «Σχολείο» (Βασιλέως Γεωργίου με Μπιζανίου Γωνία)
Ανοιχτή Συνέλευση στον Ε.Κ.Χ «Σχολείο» κάθε Δευτέρα στις 20:00.


Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος, Σχολείο

Μικροφωνική Τετάρτη 19/12 18:30

Βασιλέως Γεωργίου και Μπιζανίου
Ανοικτή Συνέλευση κάθε Δευτέρα στις 20:00

Πώς να Έρθετε / Ηow-to Come

Από ανατολικά / from the east side of the city:
3, 5, 6, 8, 33, 39, X1 (στάση Ευζώνων επί της Βασιλέως Γεωργίου / Evzonon bus stop, Vas. Georgiou Avenue)
N1 (στάση Φάληρο επί της Βασιλέως Γεωργίου / Faliro bus stop, Vas. Georgiou Avenue)
7, 10, 11, 31, 58 (στάση Ευζώνων επί της Λεωφόρου Στρατού / Evzonon bus stop, Leof. Stratou Avenue)

Από δυτικά / from the west side of the city:
5, 6, 8, 33 (στάση Ευζώνων επί της Μεγάλου Αλεξάνδρου / Evzonon bus stop, Megalou Alexandrou Avenue)
Χ1 (στάση Φάληρο επί της Μεγάλου Αλεξάνδρου / Faliro bus stop, Megalou Alexandrou Avenue)
3, 7, 10, 11, 31, 39 (στάση Ευζώνων επί της Λεωφόρου Στρατού / Evzonon bus stop, Leof. Stratou Avenue)