Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019 στις 15.30

3 καλέσματα : 1 2 3

Συγκέντρωση ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία

πηγή : http://www.lantza.org.gr/καμία-ανοχή-στην-εργ…


1 2 3

Τους τελευταίους μήνες είναι συχνές οι ρατσιστικές, σεξιστικές και φασιστικές δολοφονίες στον τόπο μας. Ο κοινωνικός κανιβαλισμός που επικρατεί σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας είναι απόρροια της ρητορικής μίσους που εφαρμόζει η άκρα δεξιά, η συστημική δεξιά, τα ΜΜΕ, και η εκκλησία. Η συμφωνία των Πρεσπών και το Μακεδονικό ζήτημα έδωσε την ευκαιρία στο Ελληνικό κεφάλαιο να στρέψει την οργή της κοινωνίας από τα πραγματικά προβλήματα προς ό,τι διαφορετικό, καταγωγή - θρησκεία - σεξουαλικό προσανατολισμό, και να ορίσει φανταστικούς εχθρούς, που εποφθαλμιούν την «πατρίδα μας». Ταυτόχρονα, οδηγεί τα μέλη της κοινωνίας και ειδικά αυτούς που αισθάνονται ότι κατέχουν κάποιο είδος εξουσίας απέναντι σε άλλους, και ειδικά σε ασθενέστερες κοινωνικά ομάδες όπως οι πρόσφυγες και οι μετανάστες σε εγκληματικές συμπεριφορές.

Μίας τέτοιας συμπεριφοράς αποδέκτης ήταν ο Πακιστανός μετανάστης και εργαζόμενος στο σουβλατζίδικο Βεάκη 56. Ο SHAKIL CHAUDHRY MOHAMMAD εργαζόταν για ένα μήνα στην εν λόγω επιχείρηση ως διανομέας, υποασφαλισμένος. Όταν διαπίστωσε ότι τα ελάχιστα ένσημα που τον ασφάλιζαν δεν επαρκούσαν για την ανανέωση της άδειας παραμονής, κατέφυγε στην επιθεώρηση εργασίας. Τότε ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης και εργοδότης Χρήστος Σαλμάς, όχι μόνο τον απέλυσε, αλλά ενημέρωσε και την επόμενη επιχείρηση ώστε να απολυθεί και από εκεί. Ταυτόχρονα τον απειλούσε τηλεφωνικά και του ζητούσε να προσέλθει να υπογράψει ότι δήθεν εξοφλήθηκε και να αποσύρει την καταγγελία του. Κατάφερε να βρει μια ακόμη εργασία και ένα βράδυ τον έστειλαν με παραγγελία σε μια διεύθυνση όπου του επισημάνθηκε να μη χτυπήσει το κουδούνι αλλά να πατήσει τη κόρνα του δικύκλου. Αντί για τους παραλήπτες της παραγγελίας, βγήκαν από ένα αυτοκίνητο δύο μπράβοι που του ζήτησαν να υπογράψει τις απαιτήσεις του αφεντικού του. Εκείνος αρνήθηκε και δέχθηκε δολοφονικά χτυπήματα.

Και αυτό δεν είναι το πρώτο περιστατικό εργοδοτικής βίας. Ειδικά στον χώρο του επισιτισμού και της διανομής η υποασφάλιση, η μη απόδοση δεδουλευμένων και η άσκηση βίας και απειλών είναι συχνό φαινόμενο.

Καλούμε όλο τον εργαζόμενο κόσμο, τις συλλογικότητες και τις οργανώσεις σε συγκέντρωση στην πλατεία Δημαρχείου Περιστερίου το Σάββατο 12 Ιανουαρίου και ώρα 15:30 για να βάλουμε τέλος στην εργοδοτική φασιστική και ρατσιστική βία και τρομοκρατία.

Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού


1 2 3

Νίκη στον αγώνα του μετανάστη Shakil Chaudhry Mohammad - Το ξύλο και η τρομοκρατία των αφεντικών δεν θα μείνουν ποτέ αναπάντητα.

Παραμονή Χριστουγέννων κι ακόμα ένας εργαζόμενος πέφτει θύμα άγριου ξυλοδαρμού από το αφεντικό του. Ο Shakil Chaudhry Mohammad, μετανάστης από το Πακιστάν, λίγες μέρες μετά την επίθεση με σιδερογροθιά στο πρόσωπο που είχε δεχθεί άλλος εργαζόμενος στον χώρο του επισιτισμού από το αφεντικό του στους Αμπελοκήπους Θες/νίκης επειδή τόλμησε να αρρωστήσει, χτυπήθηκε από μπράβους του ιδιοκτήτη του σουβλατζίδικου «ΒΕΑΚΗ 56» στο Περιστέρι, όπου εργαζόταν πριν λίγο καιρό, γιατί αντέδρασε στις αυθαιρεσίες που δεχόταν ως εργαζόμενος.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Shakil Chaudhry Mohammad, που δούλευε ως ντελιβεράς στη συγκεκριμένη επιχείρηση, κατέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας για τα δεδουλευμένα του. Ενώ δούλευε από 6-12 ώρες καθημερινά, τα ελάχιστα ένσημα που το αφεντικό του έβαζε δεν έφταναν για να ανανεώσει την άδεια παραμονής του. Ο Mohammad, όπως συμβαίνει με τον/ην κάθε μετανάστη/ρια, έχει ανάγκη τα ένσημα για έναν λόγο παραπάνω αφού χωρίς αυτά δεν μπορεί να εξασφαλίσει άδεια παραμονής στη χώρα. Πατώντας στην ανάγκη αυτή, τ' αφεντικά αντιμετωπίζουν τους μετανάστες εργάτες δυο φορές σαν δούλους στήνοντας με την κάθε ευκαιρία καινούργιες Μανωλάδες.

Συνέπεια της καταγγελίας που έκανε ο εργαζόμενος, ήταν όχι μόνο να απολυθεί αλλά στη συνέχεια να εκβιάζεται διαρκώς από τον πρώην εργοδότη του για να αποσύρει την καταγγελία και κάθε απαίτησή του. Αφού οι απειλές δεν έπιασαν, το αφεντικό αποφάσισε να «νουθετήσει» τον πρώην υπάλληλό του με τον τρόπο που όλο και πιο συχνά παρατηρούμε ότι συμβαίνει τελευταία, τον ξυλοδαρμό. Μέσω μιας δήθεν παραγγελίας στη νέα επιχείρηση που πλέον δούλευε ο «απείθαρχος» εργαζόμενος, στον τόπο παράδοσης τον περίμεναν οι φουσκωτοί του αφεντικού για να του υποδείξουν τι πρέπει να κάνει. Κι αφού συνέχισε να αρνείται τον έστειλαν στο νοσοκομείο.

Οι εργαζόμενοι στο χώρο του επισιτισμού και του τουρισμού, συχνά ως «αόρατοι» αφού σε πολλές περιπτώσεις είναι και ανασφάλιστοι, δέχονται ολοένα και περισσότερο την πιο βάρβαρη επίθεση από την εργοδοσία, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τους θανάτους, τα εργατικά ατυχήματα, τους ξυλοδαρμούς και τους εκβιασμούς, που με μαθηματική πρόοδο συνεχώς αυξάνονται. Μισά ή καθόλου ένσημα, 3 ευρώ την ώρα, δώρα κι επιδόματα κομμένα, υπερωρίες απλήρωτες, εντατικοποίηση, ελλιπή μέτρα προστασίας είναι μόνο μερικά από αυτά που εισπράττουν όσοι εργάζονται στον πολυδιαφημισμένο «αναπτυξιακό» κλάδο.

Αν εμείς οι εργαζόμενοι δεν κόψουμε τον αέρα της εργοδοσίας η αυθαιρεσία τους θα αυξάνεται. Θα συνεχίσουν να μας πληρώνουν όπως και όποτε θέλουν, να μας εκβιάζουν να τους επιστρέψουμε το δώρο, να μας απειλούν με απολύσεις, να δεχόμαστε σεξιστικές και ρατσιστικές επιθέσεις ή ξυλοδαρμούς. Σύμμαχος στην επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι είναι και η σχεδόν παντελής ή κουτσουρεμένη προστασία από την εργατική νομοθεσία και τους θεσμούς του Κράτους. Ο εργοδοτικός συνδικαλισμός απ' την άλλη, συνομιλητής με το Κεφάλαιο και την εργοδοσία στους κοινωνικούς διαλόγους και τις «κοινωνικές συμμαχίες», επιδιώκει στην πραγματικότητα να υποτάξει τα εργατικά συμφέροντα σ' αυτά των αφεντικών.
Η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε καλεί στη συγκέντρωση το Σάββατο 12 Ιανουαρίου στις 3,30 μμ στη πλατεία Δημαρχείου στο Περιστέρι (στάση μετρό Περιστερίου).

Να οργανωθούμε στους χώρους δουλειάς και να μην αφήσουμε αναπάντητη καμία επίθεση της εργοδοσίας.

Πλήρη οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα για τους μετανάστες και τις μετανάστριες, καταγγέλουμε ρατσιστικές επιθέσεις αφεντικών.

Να δικαιωθεί ο Shakil Chaudhry Mohammad και να του αποδοθούν όλες οι ασφαλιστικές του εισφορές.

Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε

πηγή : http://rocinante.gr/niki-ston-agona-tou-metan…