Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019 στις 11.30

2 καλέσματα : 1 2

Αντιφασιστική - αντιεθνικιστική πορεία γειτονιάς

Αντιφασιστική - αντιεθνικιστική πορεία υπεράσπισης και αλληλεγγύης με αφορμή την επίθεση από φασιστοχούλιγκαν στον Ε.Κ.Χ. Σχολείο την ημέρα του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία.

Αλλελεγγύη σε όσους χώρους έχουν δεχθεί επίθεση.

Κανένα εκατοστό δημόσιο χώρου και λόγου στους φασίστες!


Αλληλεγγύη στον Ε.Κ.Χ. «Σχολείο»

Κάτω τα χέρια από τις δομές του κινήματος

Την Πέμπτη 24 Ιανουάριου ο ελεύθερος κοινωνικός χώρος «Σχολείο» δέχθηκε επίθεση από ομάδα φασιστοχουλιγκάνων και λοιπών εθνικιστών που αποκόπηκε από το «συλλαλητήριο για την Μακεδονία». Ο συγκεκριμένος χώρος έχει στοχοποιηθεί και έχει δεχθεί παρόμοιες επιθέσεις άλλες δύο φορές, πάλι στον απόηχο των «κινητοποιήσεων για την Μακεδονία». Αντιπροσωπευτικό της κίνησης αυτής της ομάδας είναι το γεγονός ότι αμέσως μετά την επίθεση στο «Σχολείο», κατευθύνθηκαν προς τα πανεπιστήμια όπου τραμπούκισαν φοιτητές/τριες στην λέσχη του Α.Π.Θ. και βανδάλισαν το μνημείο του εβραϊκού νεκροταφείου που βρίσκεται στο campus του πανεπιστημίου.

Άλλωστε οι σχέσεις που αυτά τα συλλαλητήρια διατηρούν με φασιστικούς - εθνικιστικούς κύκλους και ο ρόλος που διαδραματίζουν στην εκκόλαψή τους είναι γνωστός και συγκεκριμένος. Συμβάλλουν στην κοινωνική νομιμοποίηση του εθνικιστικού και φασιστικού λόγου κλείνοντας συγχρόνως και το μάτι στις μισαλλόδοξες επιθέσεις που πραγματοποιούν τα οργανωμένα φασιστικά κομμάτια σε δομές αγώνα, καταλήψεις και μετανάστες/στριες. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το αποκορύφωμα του εθνικιστικού παροξυσμού των «Μακεδονικών συλλαλητηρίων» με τον εμπρησμό της κατάληψης «Libertatia» τον περασμένο Γενάρη και γενικότερα μια σειρά επιθέσεων σε κατειλημμένους και αυτοργανωμένους χώρους σε όλη την ελλάδα ( «ε.κ.χ. Σχολείο», κατάληψη 111, ελεύθερο αυτοοργανωμένο Θέατρο «ΕΜΠΡΟΣ»), τις επιθέσεις σε μετανάστες και μετανάστριες και το πογκρόμ εναντίον τους στην ευρύτερη περιοχή της Ροτόντας το καλοκαίρι.

Στο διάστημα της ανακίνησης του Μακεδονικού ζητήματος και της κινητοποίησης των φασιστικών και παρακρατικών κύκλων επ' αυτού, παρατηρούμε την προσπάθεια τους να εισβάλλουν στον κοινωνικό πεδίο. Πέρα από τις παραπάνω επιθέσεις, επιχειρούν να μολύνουν με το εθνικιστικό δηλητήριο τις γειτονιές και τα σχολεία μας. Οι καταλήψεις σχολείων για την Μακεδονία με ξεκάθαρο εθνικιστικό πρόσημο και χειραγώγηση από γνωστές εθνικιστικές/φασιστικές ομάδες ακόμα και από την ίδια την Χρυσή Αυγή μαρτυρούν μια συντονισμένη προσπάθεια εισβολής τους στον δημόσιο χώρο. Η απάντηση μας δίνεται καθημερινά στις γειτονιές και τα σχολεία, στις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις, στην υπεράσπιση των καταλήψεων και των δομών αγώνα δηλώνοντας ανοιχτά πως δεν παραχωρείται ούτε σπιθαμή δημοσίου χώρου και λόγου στους φασίστες.

Το κράτος στοχοποιεί, το παρακράτος εκτελεί

Η κίνηση των φασιστικών ομάδων συνδέεται άμεσα με το κράτος και τους μηχανισμούς του. Η συγκάλυψή τους από την αστυνομία όταν πραγματοποιούν τις επιθέσεις και η φιλική συνοδεία των ματ σε κάθε τους βήμα είναι δεδομένη. Η σχέση του Κράτους με τον φασισμό είναι ακόμη βαθύτερη. Η τροφοδότηση των φασιστικών συμμοριών από το Κράτος όταν αυτό το χρειάζεται για την διατήρησή του είναι ιστορικά αποδεδειγμένη. Οι παρακρατικές ομάδες ενισχύονται σε περιόδους γενικευμένης κρίσης και χρησιμοποιούνται ως η εμπροσθοφυλακή του κράτους και του κεφαλαίου για τον αποπροσανατολισμό της κοινωνίας και την κάμψη των αντιστάσεών της. Έτσι, λοιπόν, λειτουργούν και τα εθνικιστικά συλλαλητήριά για την Μακεδονία συσπειρώνοντας κόσμο γύρω από το ζήτημα της ονομασίας της γείτονος χώρας την στιγμή που το καθεστώς λιτότητας εντείνεται, τα ποσοστά ανεργίας αυξάνονται, οι εκπαιδευτικοί παραμένουν αδιόριστοι και απλήρωτοι, νέα μνημόνια θεσμοθετούνται και η επίθεση στη βάση της κοινωνικής πυραμίδας λαμβάνει ολοένα και πιο βίαια χαρακτηριστικά.

Πιάνοντας το νήμα της ιστορικής σύνδεσης του κράτους και του φασισμού και παρατηρώντας συνολικά όλα αυτά που γίνονται στην πόλη μας τον τελευταίο διάστημα βλέπουμε την σχέση αυτή να ξεπροβάλλει και με επικαιροποιημένους όρους. Πιο συγκεκριμένα, σε διάστημα μιας βδομάδας η κατάληψη «Mundo Nuevo» στοχοποιείται από το κράτος με εκκένωση και ο ελεύθερος κοινωνικός χώρος «Σχολείο» δέχεται φασιστική επίθεση. Η συσχέτιση των δύο γεγονότων πέρα από την χρονική εγγύτητα κυριαρχείται και από μια πολιτική σχέση. Ξεδιπλώνεται, δηλαδή, η οργανωμένη επίθεση κράτους και παρακράτους στους κατειλημμένους χώρους., στις δομές του κινήματος που παλεύουν για την συντριβή τους και για την δημιουργία ενός κόσμου ισότητας και ελευθερίας. Ο αγώνας ενάντια στον φασισμό είναι διαρκής και δίνεται σε κάθε χώρο και με κάθε μέσο. Υπερασπιζόμαστε τις δομές μας που βάλλονται από την επέλαση του σύγχρονου ολοκληρωτισμού μέσω φασιστικών επιθέσεων και εκκενώσεων. Κρατάμε τις γειτονιές και τα σχολεία μας καθαρά από φασίστες. Στήνουμε αναχώματα ενάντια στο κράτος, το κεφάλαιο και τον φασισμό.

ΟΙ ΚΡΑΤΙΚΕΣ/ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΕΣ

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ, ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΚΩΧΗ

Αντιφασιστική - Αντιεθνικιστική Πορεία, Σάββατο 2/2 στις 11:30 στον Ε.Κ.Χ. Σχολείο

Κατάληψη «Mundo Nuevo»