τι; : εκδήλωση θεματική : Κολομβία

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019 στις 19.00

Προβολή-Συζήτηση: Η αντίσταση των ιθαγενών Νάσα στην Κολομβία

Οι Νάσα είναι ένας ιθαγενής λαός, ο οποίος κατοικεί στη Βόρεια Κάουκα της Κολομβίας. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία που ονομάζουν "Απελευθέρωση της Μητέρας Γης". Αυτή συνίσταται σε δράσεις ανακατάληψης εδαφών, στα οποία ιδιωτικές εταιρίες έχουν επιβάλει μονοκαλλιέργειες ζαχαροκάλαμου, που προορίζονται για την παραγωγή βιοκαυσίμων. Με το σύνθημα «η γη δεν έχει αφεντικά», οι Νάσα καταστρέφουν τις μονοκαλλιέργειες και φυτεύουν στη θέση τους τρόφιμα. Στις δράσεις αυτές συμμετέχει ολόκληρη η κοινότητα, αφιερώνοντας ώρες καθημερινής εργασίας.


Ο αγώνας αυτού του λαού για την υπεράσπιση της γης και του νερού απέναντι στα συμφέροντα που έχουν ιδιοποιηθεί τα πατρογονικά τους εδάφη, έχει ως αποτέλεσμα τη στοχοποίηση και την εξόντωση τους από το κολομβιανό κράτος, τις παραστρατιωτικές ομάδες που δρουν στην περιοχή και τους μπράβους των γαιοκτημόνων.
Στόχος αυτής της σειράς εκδηλώσεων είναι η δημοσιοποίηση της αντίστασης των ιθαγενών της Κάουκα και εκτός συνόρων, αλλά και το χτίσιμο σχέσεων αλληλεγγύης με άλλες κοινότητες που αγωνίζονται για τη γη και την ελευθερία.
Το ντοκιμαντέρ, διάρκειας 42 λεπτών, αποτελεί μία πρώτη γνωριμία με τους Νάσα και δείχνει μία σειρά από κινητοποίήσεις που εκείνοι πραγματοποίησαν τα τελευταία χρόνια.
Θα ακολουθήσει συζήτηση παρουσία των δημιουργών του ντοκιμαντέρ από την Κολομβία, δηλαδή της ανεξάρτητης κινηματογραφικής ομάδας Entrelazando, ενώ θα υπάρξει σύνδεση και παραλληλισμός με τους τοπικούς αγώνες όπως στις Σκουριές, τα Άγραφα, κλπ.

Ο ζεστός μας χώρος θα είναι ανοικτός από τις 6.30 με Glühwein (ζεστό γλυκό κρασί με μπαχαρικά), μπίρες/τσίπουρο, φαγητό, ποπκόρν, χαριστικό παζάρι και μίνι κινηματικό βιβλιοπωλείο. Ευπρόσδεκτη κάθε συνεισφορά σας στο "καλάθι αλληλεγγύης του π" με τρόφιμα μακράς διαρκείας για την κοινωνική κουζίνα "Ο Άλλος Άνθρωπος".

πηγή : https://www.facebook.com/events/1838077219652…
πηγή : email που λάβαμε στις 12 Φεβρουάριος 12h