Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019 στις 20.30

Προβολή Ντοκιμαντέρ/Συζήτηση: Virunga

Προβάλλουμε το γεμάτο σασπένς και ένταση «Virunga» - σε εκτέλεση παραγωγής του Λεονάρντο ντι Κάπριο το οποίο ισορροπεί ανάμεσα στο οικολογικό ντοκιμαντέρ και το πολιτικό θρίλερ, με επίκεντρο τον αγώνα μιας ομάδας ανθρώπων, που όρισαν ως σκοπό της ζωής τους να προστατέψουν το ομώνυμο πάρκο στο Κονγκό, το οποίο αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

υπαίθριες δραστηριότητες
*Επίσης θα προβληθεί ένα σύντομο βίντεο 23' για τις επιπτώσεις των υδροηλεκτρικών φραγμάτων σε αγροτικές κοινότητες της Κολομβίας και τους αγώνες των. Πρόκειται για αποσπάσματα από την εκπομπή "Dias de campo", στην οποία κάτοικοι αγροτικών κοινοτήτων κοντά σε υδροηλεκτρικά megaprojects στην Κολομβία, μιλάνε για τις μεταβολές που αυτά τα έργα έχουν επιφέρει στη ζωή τους. Δεν αναφέρονται μόνο στις περιβαλλοντικές οι επιπτώσεις, αλλά και στις κοινωνικές. Διαιρέσεις στο εσωτερικό των κοινοτήτων, βίαιοι εκτοπισμοί, στρατιωτικοποίηση των περιοχών, απώλεια των μέσων βιοπορισμού και των παραδοσιακών επαγγελμάτων είναι μερικές από τις όψεις της «πράσινης ανάπτυξης».
Σκηνοθεσία - παραγωγή: Agencia Prensa Rural
Μετάφραση - υποτιτλισμός: Tierra y Libertad
Θα ακολουθήσει κουβέντα μετά τις προβολές.
Υπόθεση Virunga: Στα δασώδη βάθη του ανατολικού Κονγκό, βρίσκεται το Εθνικό Πάρκο Βιρούνγκα, ένα από τα μέρη με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στη Γη, το οποίο αποτελεί παράλληλα και το σπίτι των τελευταίων ορεσίβιων γορίλλων στον πλανήτη. Σ' αυτό το άγριο αλλά μαγευτικό περιβάλλον, μία μικρή και μπαρουτοκαπνισμένη ομάδα δασοφυλάκων - ανάμεσά τους κάποιος που έγινε δασοφύλακας έχοντας υπάρξει παιδί-στρατιώτης, ένας φροντιστής ορφανών γορίλλων κι ένας παθιασμένος οικολόγος, μέλος της βελγικής βασιλικής οικογένειας.
Όλοι μαζί, προσπαθούν να διασώσουν αυτό το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από παραστρατιωτικές ομάδες, τους λαθροθήρες και τις σκοτεινές δυνάμεις που παλεύουν να ελέγξουν τους πλούσιους φυσικούς πόρους του Κονγκό. Παράλληλα γινόμαστε μάρτυρες από στις παράνομες ενέργειες της βρετανικής εταιρείας πετρελαίων SOCO international, που εποφθαλμιά τα πλούσια κοιτάσματα της περιοχής.
Ο χώρος θα είναι ανοικτός από τις 8 με Glühwein (ζεστό γλυκό κρασί με μπαχαρικά), μπίρες/τσίπουρο, σνακς και μίνι κινηματικό βιβλιοπωλείο. Ευπρόσδεκτη κάθε συνεισφορά σας στο "καλάθι αλληλεγγύης του π" με τρόφιμα μακράς διαρκείας για την κοινωνική κουζίνα "Ο Άλλος Άνθρωπος"

πηγή : https://www.facebook.com/events/3709342434939…
πηγή : email που λάβαμε στις 19 Μάρτιος 15h