Τετάρτη 10 Απριλίου 2019 στις 21.00

Ανοιχτή Συνέλευση Τραγωδείου

Στην προσπάθειά του να μάθει κανείς μουσική έχει να διαλέξει ανάμεσα στον αυτοδίδακτο τρόπο και στο πληρωμένο μάθημα σε ωδείο ή ιδιαίτερο. Στον ατομικό δρόμο έρχεσαι αντιμέτωπη με τη χαοτική ανεπεξέργαστη πληροφορία του ίντερνετ. Σε ένα ωδείο πολλές φορές έχεις ένα απαρχαιωμένο σύστημα με καθορισμένη διδακτέα ύλη που στοχεύει στην κατάκτηση πτυχίων και πιστοποιητικών, ενδεχομένως απομακρυσμένο από τις επιθυμίες και τις ανάγκες σου. Τέλος, από το ιδιαίτερο λείπει συνήθως η αλληλεπίδραση με άλλους μουσικούς. Η έκφραση, η επικοινωνία και η δημιουργία είναι στόχοι αρκετά μακρινοί όποιο μονοπάτι και αν διαλέξεις.
Με τις προβληματικές αυτές ήρθαμε και εμείς αντιμέτωπες, αφού συνειδητοποιήσαμε ότι δεν χωράμε σε αυτό το μοντέλο μουσικής παιδείας. Αποφασίσαμε, λοιπόν, να δημιουργήσουμε μια αυτοοργανωμένη δομή χωρίς αφεντικά και εξουσιαστικές σχέσεις, η οποία θα ξεκλειδώνει τη μουσική γνώση από τα σεντούκια που φυλάσσεται για τους έχοντες. Στην δομή αυτή μαθαίνουμε, παίζουμε και αυτοσχεδιάζουμε με γνώμονα τις ανάγκες μας, μακριά από κάθε πεπατημένη που μας περιορίζει. Στόχος μας είναι η διάχυση της μουσικής γνώσης μέσα από τζαμμαρίσματα, ομαδικά μαθήματα, workshop και ομαδική ακρόαση μουσικής. Καταρρίπτοντας την καθηγητική αυθεντία, επαναπροσδιορίζουμε το πλαίσιο του μαθήματος δίνοντας στο διδασκόμενο την ευκαιρία να συμμετέχει ενεργά, ορίζοντας τι θέλει να μάθει, αλλά και στον διδάσκοντα να κερδίσει πράγματα από την διαδικασία. Με απλά λόγια μαθαίνω δεν σημαίνει παίρνω μασημένη τροφή, και διδάσκω δε σημαίνει γνωρίζω τα πάντα.
Βάση μας είναι η εξάλειψη κάθε μορφής ιεραρχίας και η συνδιαμόρφωση σε όλα τα επίπεδα. Αποφάσεις λαμβάνονται από τις συνελεύσεις, οριζόντιες και ανοιχτές σε όσους συμμετέχουν στη δομή με οποιονδήποτε τρόπο και ερμητικά κλειστές σε άτομα που προωθούν εξουσιαστικές, φασιστικές, ομοφοβικές και σεξιστικές συμπεριφορές.
Η λειτουργία της δομής στηρίζεται στην ελεύθερη συνεισφορά των ατόμων που την απαρτίζουν, και τα χρήματα θα προορίζονται μόνο για την κάλυψη εξόδων εξοπλισμού και χώρου.
Καλούμε όσες και όσους ενδιαφέρονται, να συνεισφέρουν στην διάχυση της μουσικής γνώσης προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, ή να στηρίξουν τη δομή με εξοπλισμό ή ιδέες (ή και τα δύο).

Τραγωδειο
αυτοοργανωμενη δομη για την ελευθερη διαχυση της μουσικης γνωσης