Πέμπτη 9 Μαίου 2019 στις 21.30
industrial° synthwave ° Bar για τη μετακίνηση στα Γιάννενα
Μπάρ για τη μετακίνηση στα Γιαννενα
Εν οψει της πορείας κατά της εξόρυξης υδρογονανθράκων
Εξόρυξη υδρογονανθράκων
ή αλλιώς λεηλασία της φύσης και των ζωών μας
Το 2017 ανακοινώθηκε η διεξαγωγή γεωφυσικών σεισμικών ερευνών στην περιοχή της Ηπείρου σε συνολική έκταση 4.187 τετραγωνικών χιλιομέτρων, αφού κυρώθηκε η σύμβαση μίσθωσης του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων για την εν λόγω περιοχή. Η Ήπειρος αποτελεί ένα τμήμα μόνο του συνολικού σχεδίου εξόρυξης υδρογονανθράκων, το οποίο περιλαμβάνει περίπου το 1/3 της επικράτειας της χώρας, ηπειρωτικής (Αιτωλοακαρνανία, Άρτα-Πρέβεζα, ΒΔ Πελοπόννησος, κλπ) και θαλάσσιας (Πατραϊκός κόλπος, Θρακικό πέλαγος, νοτιοδυτικά Κρήτης, κλπ). Στις συμβάσεις εκχώρησης συμμετέχουν εταιρίες-κολοσσοί, όπως οι ΕΛΠΕ, Total και ExxonMobil, ενώ συγκεκριμένα για την περιοχή των Ιωαννίνων μισθώτριες εταιρίες είναι η ισπανική Repsol με 60% και η ελληνική Energean Oil & Gas με 40%.
Το φυσικό περιβάλλον της Ηπείρου κινδυνεύει από τις εταιρίες πετρελαίου. Η έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων αφορά μια έκταση που περιλαμβάνει παραδοσιακούς οικισμούς, μεγάλο μέρος τριών εθνικών πάρκων (Βόρειας Πίνδου, Βίκου - Αώου, Πίνδου - Βάλια Κάλντα), επτά περιοχές του ευρωπαικού δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 και του παγκόσμιου γεωπάρκου Βίκου - Αώου. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την εξόρυξη υδρογονανθράκων διαφαίνονται καταστροφικές για το τοπίο της Ηπείρου, με την αρχή να έχει ήδη γίνει με την αποψίλωση δασικών εκτάσεων στο πλαίσιο των ερευνών. Ακόμη, δεν απουσιάζουν και οι παραβιάσεις των κανονισμών ασφαλείας: μη τήρηση της προβλεπόμενης απόστασης μεταξύ των σεισμικών εκρήξεων (από τα 25 - 100 μέτρα που αναγράφονταν στη σύμβαση, οι εκρήξεις πραγματοποιήθηκαν σε απόσταση 2 - 4 μέτρα). Όσον αφορά την ίδια τη διαδικασία της εξόρυξης, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος απελευθέρωσης υδροθείου στην ατμόσφαιρα, ενός άγχρωμου, δηλητηριώδους, εύφλεκτου και εκρηκτικού αερίου, καθώς και αυξημένες πιθανότητες κατολισθήσεων, έντονης σεισμικής δραστηριότητας και άλλων εδαφολογικών προβλημάτων, π.χ. καθιζήσεις και υποβάθμιση του υδροφόρου ορίζοντα.
Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι η ρύπανση του περιβάλλοντος και η διατάραξη των οικοσυστημάτων συνεπάγεται υποβάθμιση της ζωής και της υγείας των τοπικών κοινωνιών (π.χ. αναπνευστικά προβλήματα, αυξημένος κίνδυνος καρκίνου, κλπ). Ταυτόχρονα, πλήγμα θα δεχθεί και η τοπική οικονομία με τις εξορύξεις να επηρεάζουν δραστηριότητες όπως η γεωργία, η μελισσοκομεία, η κτηνοτροφία κτλ.
Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι σε βάρος της εταιρίας Repsol έχουν ήδη υπάρξει αρκετές καταγγελίες για ατυχήματα με διαρροές, όπως στην περίπτωση του πετροχημικού εργοστασίου στο Puertollano όπου η έκρηξη που προκλήθηκε επέφερε τον θάνατο 9 εργαζομένων. Η εταιρία βρέθηκε ένοχη για τη μη συμμόρφωση με τη νομοθεσία για την πρόληψη ατυχημάτων στον χώρο εργασίας και τις κατευθυντήριες οδηγίες για την ασφάλεια σε πετροχημικές εγκαταστάσεις.
Μπροστά στις σοβαρές επιπτώσεις της εξορυκτικής δραστηριότητας, κυβέρνηση και πετρελαϊκές εταιρίες φροντίζουν να προβάλλουν ανελλιπώς τη σημασία των επενδύσεων στον εξορυκτικό κλάδο, παρουσιάζοντάς τες ως προωθητικές για το εθνικό συμφέρον και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Για εμάς όμως είναι σαφές τι σημαίνει καπιταλιστική ανάπτυξη: καταστροφή του περιβάλλοντος και λεηλασία των φυσικών πόρων στο βωμό του κέρδους, ένταση της εκμετάλλευσης των από τα κάτω και εντατικοποίηση της εργασίας, εργατικά ατυχήματα και γενικότερα υποβάθμιση της ζωής μας σε όλες τις πτυχές της. Γνωρίζουμε επίσης πολύ καλά ότι τα υπέρογκα ποσά ενεργειακών πόρων που αντλούνται και διακινούνται μέσω της βιομηχανίας της ενέργειας στόχο δεν έχουν να παρέχουν φωτισμό στα σπίτια μας όπως δείχνουν στις διαφημίσεις τους αλλά να διασφαλίσουν τα κέρδη και την επιβίωση των από τα πάνω. Μία εταιρία είναι δυνατόν να καταναλώνει μέσα σε ένα χρόνο ενέργεια όση μια ολόκληρη πόλη, και κατά τη διάρκεια των πολέμων είναι δυνατό κάθε ένας στρατιώτης να καταναλώνει καθημερινά πυρομαχικά που η παραγωγή τους αναλογεί σε δεκάδες λίτρα πετρελαίου. Προφανώς χωρίς την παροχή τόσης ενέργειας οι βιομήχανοι, τα κράτη και οι στρατοί τους δεν είναι ασφαλείς.
Απέναντι στις ισοπεδωτικές επιδιώξεις κράτους και κεφαλαίου, προτάσσουμε τους ακηδεμόνευτους, αυτοοργανωμένους κοινωνικούς αγώνες για την υπεράσπιση της φύσης και των ζωών μας. Αγώνες που εκτείνονται σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης και τους οποίους καλούμαστε, ως μέρος αυτών, να συνδέσουμε με σκοπό την οργάνωση των συλλογικών μας αντιστάσεων ενάντια στη βία των από τα πάνω.
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΖΩΗ, ΓΗ ΚΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος «Σχολείο»
για τη μάθηση της ελευθερίας