Τετάρτη 29 Μαίου 2019 στις 19.30

Συζητώντας πολιτικά για τα κίτρινα γιλέκα. Τι είναι και γιατί μας ενδιαφέρουν.

Εδώ και πάνω από 5 μήνες, με αφορμή την επιβολή ενός νόμου που αύξανε το φόρο στα καύσιμα και επιδίωκε να φορτώσει το κόστος της μετάβασης σ' ένα νέο ενεργειακό μοντέλο στις πλάτες των εκμεταλλευόμενων, ένα κίνημα ενάντια στη λιτότητα που ξέσπασε έξω από τους χώρους παραγωγής, έχει επεκταθεί σ' όλη τη γαλλική επικράτεια, επαναφέροντας το κοινωνικό ζήτημα στην καρδιά της καπιταλιστικής Ευρώπης.

Το Κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων χαρακτηρίζεται από βαθιές διαιρέσεις αναφορικά με την ταξική και πολιτική του σύνθεση, τις μορφές και τα περιεχόμενα του, τα αιτήματα και τους στόχους του κι έχει ήδη αναγκάσει την κυβέρνηση Μακρόν σε υποχωρήσεις, παρά τη βαριά καταστολή και τις απόπειρες αφομοίωσης εκ μέρους της.

Επιλέγουμε να ανοίξουμε ένα πολιτικό διάλογο που θα αφορά καταρχήν τη σημασία αυτού του κινήματος για τους αγώνες μας στο εδώ και στο σήμερα, αλλά και τα όρια που έχει ήδη συναντήσει κι εμποδίζουν την περαιτέρω ανάπτυξη του. Κι αυτό επειδή - ανάμεσα στα άλλα- εκτιμούμε ότι αυτό το κίνημα δεν αποτελεί ένα περιορισμένο συμβάν στο χώρο και στο χρόνο, αλλά υποδεικνύει τον τρόπο έκφρασης του κοινωνικού ανταγωνισμού στη σημερινή συγκυρία, στις στιγμές της γενίκευσης του.

φίλες/φίλοι του κοινωνικού ανταγωνισμού

πηγή : email που λάβαμε στις 24 Μάιος 17h