Κυριακή 30 Ιουνίου 2019 στις 21.00

Προβολή ταινίας: Η μάχη του Αλγερίου

Η Μάχη του Αλγερίου La Battaglia Di AlgeriΠολιτική 1966 | Α/Μ | Διάρκεια: 121'Ιταλοαλγερινή ταινία, σκηνοθεσία Τζίλο Ποντεκόρβο με τους: Ζαν Μαρτέν, Μπραχίμ Χατζαντί, Ούγκο Παλέτι, Γιασέφ Σαάντι

Η ταινία «Η Μάχη του Αλγερίου» του Τζίλο Ποντεκόρβο, παρουσιάζει τη δράση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου της Αλγερίας από το 1954 ως το 1960 και τον ρόλο του στην απελευθέρωση της χώρας από το γαλλικό ζυγό. Το επικηρυγμένο για χρόνια στη Γαλλία φιλμ, είναι ένα έπος για την αντίσταση των Αλγερινών. Ένα έργο - σημείο αναφοράς του πολιτικού Σινεμά.

Η «Μάχη του Αλγερίου» περιγράφει με εντυπωσιακή αμεσότητα την έκρηξη του απελευθερωτικού κινήματος, την βαρβαρότητα του γαλλικού ιμπεριαλιστικού στρατού κατοχής, αλλά και την χρήση βίας από τους αγωνιστές της αντίστασης. Η δύναμη της ταινίας είναι τόσο μεγάλη που οι γαλλικές κυβερνήσεις την είχαν απαγορεύσει μέχρι το 1971.Η ταινία περιγράφει τη σύγκρουση στις φτωχογειτονιές της Κάσμπα, που ήταν το κάστρο του FLN, με ηγέτη τον 29χρονο Σααντί Γιασίφ, ο οποίος υποδύεται ο ίδιος τον ρόλο. Σε απάντηση στις «τρομοκρατικές» εκτελέσεις της αντίστασης, ο γαλλικός στρατός ξεσπά σε ένα όργιο συλλήψεων, βασανιστηρίων, δολοφονιών και ισοπέδωσης ολόκληρων συνοικιών. Η φρίκη της βαρβαρότητας των Γάλλων αλεξιπτωτιστών είναι τόσο ακραία που η κοινή γνώμη στην ίδια τη Γαλλία διχάζεται.Πολλοί από τους ρόλους στην ταινία του Ποντεκόρβο παίζονται από τους ίδιους τους αγωνιστές της αντίστασης.

Η μουσική επένδυση του Ενιο Μορικόνε συνδυάζει τον Μπαχ με βερβερίνικους ρυθμούς και τους ήχους της πόλης. Η ταινία απέσπασε τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ, καθώς και Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ της Βενετίας το 1966.Ο πρώτος πρόεδρος της ανεξάρτητης Αλγερίας, ο Μπεν Μπελά, έχει δηλώσει: «Αρχικά θεωρούσα ότι μια τέτοια ταινία θα ήταν σπατάλη, ήμασταν μια φτωχή χώρα. Ο Γιασίφ μου είπε ότι ο αγώνας μας δεν ανήκε μόνο στον αλγερίνικο λαό. Ανήκε σε όλους τους καταπιεσμένους του κόσμου. Δεν μπορούσαμε να τους προδώσουμε. Βρήκαμε τα λεφτά για την ταινία».

Η γεμάτη ρεαλισμό απεικόνιση της καθημερινής ζωής και η ένταση στις σκηνές των ταραχών και των διαμαρτυριών, κερδίζει τις εντυπώσεις. Ο δεξιοτεχνικός χειρισμός του πλήθους, μεταφέρει στον θεατή το πάθος των πραγματικών γεγονότων. Θέλοντας να δώσει μία μορφή ντοκιμαντέρ, ο Τζίλο Ποντεκόρβο γυρνάει την ταινία ασπρόμαυρη, ενώ πειραματίζεται με διάφορες τεχνικές. Ο μοναδικός επαγγελματίας ηθοποιός, ήταν ο Γάλλος Ζαν Μαρτέν, που ενσάρκωσε τον συνταγματάρχη Mathieu.

πηγή : http://ydragogeio.gr/i-maxi-tou-algeriou-30-6…