Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019 στις 18.00
Κινητοποίηση ενάντια στο νόμο που καταργεί το πανεπιστημιακό άσυλο
ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΑΣΥΛΟ, ΠΕΜΠΤΗ 8/8
ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΑΣΥΛΟ!
ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΔΟΓΜΑ "ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑΞΗ"
ΑΘΗΝΑ: ΠΕΜΠΤΗ 8/8,18.00 , ΠΡΟΛΥΛΑΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΠΕΜΠΤΗ 8/8,18.30 , ΚΑΜΑΡΑ
Η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να ψηφίσει την Πέμπτη 8/8 την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, με τη διαδικασία του επείγοντος, σε μια περίοδο που οι σχολές είναι κλειστές και υπολογίζει ότι οι φοιτητές δεν θα μπορούν να αντιδράσουν. Ωστόσο, η συμμετοχή χιλιάδων νέων στην κινητοποίηση στις 23/7 αποτέλεσε μια πρώτη απάντηση της νεολαίας στα σχέδια της κυβέρνησης, απάντηση που πρέπει να γίνει πιο μαζική και δυναμική κατά το επόμενο διάστημα. Είναι ξεκάθαρο πως για τη νεοφιλελεύθερη και μνημονιακή ΝΔ η υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων, οι τρομακτικές ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, το ρήμαγμα κυριολεκτικά των κτιρίων των σχολών και των εστιών και οι συνθήκες στις οποίες σπουδάζουμε,οφείλονται στην ύπαρξη του ασύλου και όχι στηνεπιβολή των μνημονίων στην παιδεία!
Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους φοιτητές και τη νεολαία. Η ΝΔ, στο δρόμο που "έστρωσε" ο ΣΥΡΙΖΑ και με τον αέρα της εκλογικής νίκης, θέλει να επιβάλει ένα συντριπτικό χτύπημα στη δημόσια εκπαίδευση και το φοιτητικό κίνημα. Βασικά στοιχεία της «παιδείας» που θέλουν οι νεοφιλελεύθεροι αγριάνθρωποι της ΝΔ είναι:
1 1.Η βίαιη αντιστοίχιση της εκπαίδευσης στην κατάσταση του χρεωκοπημένου ελληνικού καπιταλισμού, δηλ. η κατάργηση κάθε δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα που έχει και η πλήρης ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση της. Αυτό σημαίνει: α) Νέα μείωση της εξευτελισμένης χρηματοδότησης, αφού και η ΝΔ νοιάζεται μόνο να δώσει κι άλλα δώρα σε κεφάλαιο και πλούσιους («μείωση φόρων και κράτους»), να πληρώνει τακτικά τους δανειστές-τοκογλύφους ΕΕ και αγορών.β) Κάθετος διαχωρισμός εκπαίδευσης και σχολών σε «καλά» και «κακά», με «αξιολόγηση» (που θα καθορίζει και την όποια κρατική χρηματοδότηση) και αυστηρά ταξικά κριτήρια. γ) Αυτά οδηγούν μοιραία σε δίδακτρα, άλλες μορφές ελεημοσύνης όπως φοιτητικά «κουπόνια» ήδάνεια.
2 2.Το κλείσιμο σχολών και τμημάτων και η μετατροπή όσων σχολών επιβιώσουν σε επιχειρήσεις που θα πουλούν προγράμματα σπουδών-δεξιοτήτωνστους φοιτητές- πελάτες. Αυτοί οι "ατομικοί τίτλοι σπουδών" καμία σχέση δεν θα έχουν μετα ως τώρα πτυχία ούτε σε επίπεδο μόρφωσης, ούτε σε επίπεδοεπαγγελματικών δικαιωμάτων. Έτσι, η Παιδεία και η γνώση θα μετατραπούν πλήρως από κοινωνικά αγαθά σε εμπορεύματα, που κάθε φοιτητής θα αγοράζει όσο σηκώνειη τσέπη του.
3 3.Μεγάλος αριθμός νέων θα πεταχτούν εκτός πανεπιστημίων (διαγραφές ν+2 έτη, μειώσεις εισακτέων).
4.Εργολάβοι και ιδιώτες «επενδυτές»-αρπακτικά θα αλωνίζουν εντός των πανεπιστημίων, κερδοσκοπώντας με τη σίτιση, στέγαση, καθαριότητα κ.λπ.
Τα νεοφιλελεύθερα επιτελεία προσπαθούν να κρύψουν αυτόν τον κοινωνικό κανιβαλισμό με ιδεολογήματα για «καινοτομία», σπάσιμο του «ασφυκτικού εναγκαλισμού του κράτους», «αριστεία». Αντί για το δικαίωμα όλων στη μόρφωση, πλασάρουν τις «ίσες ευκαιρίες» που δήθεν παρέχει σε όλους, εργαζόμενους και αφεντικά, φτωχούς και πλούσιους, η «ελεύθερη αγορά»! Ξέχασαν να ενημερώσουν τη νεολαία πως:
- Στις ΗΠΑ πάνω από 44 εκατομμύρια δανειολήπτες φοιτητικών δανείων χρωστούν πάνω από 1,5 τρις $. Οι οφειλέτες μεταναστεύουν, χάνουν περιουσίες,αντιμετωπίζουν εξοντωτικές ποινές, όπως φυλακίσεις.
- Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια σε γενικές γραμμές δεν έχουν υψηλές θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη. Και αυτό γιατί έχουν ως στόχο τους το κέρδος, λειτουργούν ως «αυτόνομα» μέσα στην «ελεύθερη αγορά», έχουν δίδακτρα,δεν προσφέρουν ουσιαστική μόρφωση ή ερευνητικό έργο, ενώ συνδέονται με εκατοντάδες σκάνδαλα(π.χ. εξαγορά πτυχίων-μαϊμού από πλούσιους κ.α.). Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Πορτογαλία, που από μερικές εκατοντάδες ιδιωτικά πανεπιστήμια που άνοιξαν τις δεκαετίες του '70 και του '80, σήμερα έχει μείνει μόνο με μερικές δεκάδες, καθώς τα περισσότερα έκλεισαν λόγω ... έλλειψης πελατείας.
- Στη Γερμανία μόλις το 1% των φοιτητών σπουδάζει σε ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Το πρόγραμμα που θέλει να επιβάλλει η ΝΔ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια και σε κατάργηση του άρθρου 16, ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, πλήρης εξίσωση πανεπιστημίων - ιδιωτικών κολεγίων.
Πρώτο βήμα για την επιβολή όλων των παραπάνω αποτελεί η κατάργηση του ασύλου για να καταπνιχθεί κάθε προσπάθεια αγώνα και αντίστασης των φοιτητών. Γιατί γνωρίζουν πως παλιότερες επιθέσεις στην παιδεία(π.χ. 2006-2007, 2011) αντιμετώπισαν σημαντικούς φοιτητικούς ξεσηκωμούς και αντιστάσεις.
Ο ιδεολογικός μανδύας τηςκατάργησης του ασύλου, το Δόγμα "Νόμος και Τάξη" δεν έχει στο στόχαστρο την καταπολέμηση των ναρκωτικών και της εγκληματικότητας, όπως ψευδώς αναφέρεται, αλλά τα δημοκρατικά δικαιώματα και το μαχητικό συνδικαλισμό. Για το ναρκεμπόριο και την εγκληματικότητα, όπως και για τις ασυδοσίες των πλουσίων, των μεγάλων επιχειρηματιών και των αστών πολιτικών ισχύει το δόγμα "Ανομία και Αταξία", καθώς σχεδόν ποτέ δεν διώκονται και δεν καταδικάζονται.Η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει έτσι να οικοδομήσει ένα ακόμα πιο ζοφερόκράτος έκτακτης ανάγκης, που θα καταδιώκει και θα χτυπά εργαζόμενους, νέους, μετανάστες, απαραίτητο συμπλήρωμα του καθεστώτος αποικίας χρέους και των μνημονίων διαρκείας.
Το άσυλο είναι μια κατάκτηση που επιβλήθηκεμε σκληρούς αγώνες και με το αίμα των φοιτητών και των εργαζομένων, απ' την εξέγερση του Πολυτεχνείου μέχρι σήμερα. Καταργώντας το, θέλουν να τελειώσουν με τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση αλλά και με μια ολόκληρη εποχή κατακτήσεων και αγώνων των εργαζομένων και της νεολαίας, που τα συκοφαντούν ως «λαϊκισμό». Η κατάργηση του ισοδυναμεί μεένα πραγματικά ιστορικό πισωγύρισμα της ελληνικής κοινωνικής και πολιτικής ζωής στις πιο μαύρες και αντιδραστικές σελίδες της. Το φοιτητικό κίνημα και η νεολαία πρέπει να παλέψουμε για να εμποδίσουμε κάτι τέτοιο.
ΑΠΟ ΧΑΜΕΝΗ ΓΕΝΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ Η ΓΕΝΙΑ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ!
Να πιάσουμε το νήμα από τους αγώνες των φοιτητών, της νεολαίας και των εκπαιδευτικών σε ΗΠΑ, Βραζιλία, Αλβανία κ.α. Το φοιτητικό κίνημα οφείλει άμεσα να πάρει θέση μάχης. Χρειάζεται μια τομή στη λογική και την πρακτική μας, ξεπερνώντας έμπρακτα κάθε αναποτελεσματική και αδιέξοδη πολιτική, που έχει οδηγήσει το φοιτητικό κίνημα σε παράλυση. Να παλέψουμε για την ανασυγκρότηση και ανασύνθεση του φοιτητικού κινήματος στη βάση μιας αγωνιστικής και ενωτικής πολιτικής.Να ζωντανέψουμε τις σχολές με μαζικές γενικές συνελεύσεις, όπου θα γίνεται πραγματική και δημοκρατική συζήτηση,με επιτροπές και πρωτοβουλίες, με πολιτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, με μαχητικά μέσα πάλης (καταλήψεις, αποκλεισμούς δρόμων κ.α.) να δώσουμε μια κλωτσιά στους ναρκέμπορους, στην αστυνομοκρατία και στις μνημονιακές κυβερνήσεις από τις σχολές μας και τις ζωές μας.
Σοσιαλιστική Σπουδαστική Πάλη (ΣΣΠ)
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΑΣΥΛΟΥ
"ΑΘΩΟΣ" Ο ΚΟΡΚΟΝΕΑΣ
"ΕΝΟΧΟ" ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΑΣΥΛΟ
Πριν λίγες μέρες έκριναν στις αίθουσες των δικαστηρίων πως ο Κορκονέας, ο μπάτσος δολοφόνος του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερος. Η ασφάλεια των πολιτών, μας λένε, δεν κινδυνεύει από ένστολους εν ψυχρώ δολοφόνους.
Λίγες μέρες μετά με χαρακτήρα επείγοντος προχωράνε στη Βουλή στη ψήφιση του διυπουργικού νομοσχεδίου το οποίο συμπεριλαμβάνει την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.
Ερήμην της νεολαίας και του φοιτητικού κινήματος η κυβέρνηση του Κούλη αποφασίζει και διατάζει την κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια.
Πρόκειται για τη συνέχιση μιας συντονισμένης επιχείρησης κατασυκοφάντησης του πανεπιστημιακού ασύλου από τη Νέα Δημοκρατία και τα ΜΜΕ που εκπέμπουν στην ίδια συχνότητα της αστυνομοκρατίας.
Η νέα κυβέρνηση της Δεξιάς έχει ανεξίτηλες μνήμες από το ρόλο τον οποίο έπαιξε το πανεπιστημιακό άσυλο τις μέρες της εξέγερσης του Δεκέμβρη του 2008 όταν οι σχολές μετατράπηκαν σε κέντρα αγώνα των εξεγερμένων με μπροστάρη τη νεολαία.
Θυμούνται καλά το φοιτητικό κίνημα του 2006-2007 που τους κόλλησε στον τοίχο και δεν άφησε να προχωρήσουν στην ιδιωτικοποίηση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με την αναθεώρηση του άρθρου 16.
Σήμερα με τα πανεπιστήμια σε διαρκή υποχρηματοδότηση μετά από μια δεκαετία μνημονιακής φρίκης φοβούνται και περιμένουν μια νέα έκρηξη της νεολαίας. Σχεδιάζουν με τη βία και την αστυνομοκρατία να ανακόψουν την οργή της νέας γενιάς.
Η επιδείνωση της παγκόσμιας κρίσης σε μια νέα συγχρονισμένη ύφεση δεν φέρνει καλύτερες μέρες για το χρεοκοπημένο ελληνικό καπιταλισμό, αλλά ένα τέταρτο μνημόνιο για τη σωτηρία των τραπεζών και τη συνέχιση της αποπληρωμής ενός αβάσταχτου και μη βιώσιμου δημόσιου χρέους.
Η δήθεν "ανάπτυξη" που υπόσχονται δεν θα είναι παρά επιδείνωση της μαζικής ανεργίας και επέκταση της ελαστικής εργασίας-δουλείας.
Τα κοινωνικά προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν με τα γκλομπ των μπάτσων όσες προσλήψεις νέων Κορκονέων και αν κάνουν.
Η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου δεν πρέπει να περάσει. Το φοιτητικό κίνημα, ολόκληρη η νεολαία και ο λαός πρέπει να τους εμποδίσουν.
Δεν είναι το άσυλο κέντρο ανομίας. Κάτω η Κεραμέως και η αστυνομοκρατία!
ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ: ΠΕΜΠΤΗ 8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, 6μμ, ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
Ψήφισμα υπέρ του Ασύλου
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποφάσισε να εκκινήσει τη θητεία της με την κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου. Μάλιστα συνεχίζοντας την πάγια τακτική των προκατόχων της επέλεξε να το πράξει σε «νεκρό» χρόνο για να αποφύγει τόσο τον όποιο -υποτυπώδη- διάλογο μπορούσε να κάνει όσο κυρίως για να αιφνιδιάσει την ακαδημαϊκή κοινότητα και να βρει όσο το δυνατόν λιγότερη αντίσταση εντός και εκτός πανεπιστημιακών χώρων. Η ταξική και αντιδραστική πολιτική επιλογή της κατάργησης του Ασύλου, αποτελεί τροχιοδεικτική βολή για μια δεξιά που έρχεται να πάρει την εκδίκηση της. Ο συμβιβασμός με τους από-πάνω, η ατολμία για συγκρούσεις και τελικά η δεξιά στο πυρήνα της πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ προλείανε τον δρόμο της ολικής επαναφοράς της ΝΔ. Έτσι με τον δανεισμένο μανδύα της «κανονικότητας» η τελευταία σπεύδει να τροποποιήσει τον υπάρχοντα νόμο συμπυκνώνοντας στην πράξη το «τάξη και ασφάλεια», που εφαρμόζεται ήδη και σε άλλες πτυχές της κοινωνικής και πολιτικής ζωής (προσφυγικό/μεταναστευτικό, δικαιοσύνη κτλ).
Το Πανεπιστημιακό Άσυλο, βρέθηκε ξανά και ξανά στο επίκεντρο της κρατικής επιθετικότητας. Προσδιορίστηκε ως συνώνυμο της ανομίας και της παραβατικότητας, λέξεις-κλειδιά ενταγμένες πλήρως στην παραδοσιακή συντηρητική ρητορική. Από την άλλη, η προοδευτική υπεράσπιση του, επέμεινε τις πιο πολλές φορές, στη σύνδεση του με την προστασία αφηρημένων Ιδεών. Για εμάς η ουσία του ζητήματος βρίσκεται όχι σε αφηρημένες ιδέες αλλά σε πρακτικές. Επομένως το άσυλο δεν είναι μόνο άσυλο ιδεών είναι άσυλο πρακτικών. Πρακτικών που είτε αναπαράγουν την εμπορευματοποίηση, είτε διαρρηγνύουν την κανονικότητα. Οι πρώτες μπορεί να αναφέρονται, σε ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το στρατό, ιδιωτικές εταιρείες, σε δίδακτρα, ή εξίσου σε τυπικά μαθήματα και εξετάσεις, με καθηγητές της έδρας. Οι δεύτερες αναφέρονται σε πράξεις αναστολής (κατάληψη, διακοπή μαθημάτων/εξετάσεων) ή εξίσου σε αυτοοργανωμένες δράσεις (αντί-μαθήματα, αντι-πληροφόρηση, αλληλεγγύη, πολιτιστικά δρώμενα, συζητήσεις, κυλικεία, διαμοιρασμό γνώσης). Οι πρώτες και οι δεύτερες πρακτικές αναφέρονται σε ανταγωνιστικές ιδεολογίες. Εξάλλου αυτό που μεταβάλλεται νομοθετικά, είναι από ποια τάξη αδικημάτων αυτεπάγγελτα επεμβαίνουν οι δυνάμεις καταστολής, αν οι χώροι εφαρμογής του είναι σαφώς προσδιορισμένοι και ποιοι/ες αποφασίζουν.
Τελικά το ΟΧΙ, στο εμπόρευμα και την αποστείρωση των πανεπιστημιακών χώρων, πρέπει να γίνει ΝΑΙ σε αντιπαραθετικές πράξεις. Τελικά οι κοινότητες αγώνα φοιτητ(ρι)ών και εργαζομένων πρέπει να πιάσουν το νήμα των κοινών τους αντιστάσεων και να βάλουν μπροστά τις δικές τους πρακτικές, που ανοίγουν το πανεπιστήμιο στην πληττόμενη κοινωνία, που δημιουργούν αντιπαραδείγματα, που μοιράζονται τη γνώση, που γεννάνε συνειδήσεις και εμπειρίες κοινωνικού ανταγωνισμού.
Κάτω τα χέρια από το άσυλο! Ως Σύλλογος στηρίζουμε τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και διαδηλώνουμε την Πέμπτη (8/8) Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στις 6μ.μ στα Προπύλαια (https://www.facebook.com/events/2673235956021) και στις 6:30 μ.μ. στην Καμάρα (https://www.facebook.com/events/3776509296171).
Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ
Πορεία για την υπεράσπιση του ασύλου, Πέμπτη 8/8 (ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για την κατάργηση του ασύλου στην ολομέλεια της βουλής) στις 18:00 στα Προπύλαια.
Ακολουθεί η ανακοίνωση της συνέλευσης:
ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΚΕΡΔΙΖΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ
Ύστερα από μια πενταετία σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης από τον ΣΥΡΙΖΑ, στις τελευταίες εθνικές εκλογές επικράτησε η Νέα Δημοκρατία, έχοντας σαν προεκλογικό της πρόγραμμα μια ανοιχτά επιθετική πολιτική σε όλα τα κοινωνικά πεδία. Όπως κάθε νέα κυβέρνηση που σέβεται τον εαυτό της η ΝΔ έχει προαναγγείλει ένα σκληρό πακέτο μεταρρυθμίσεων για το σύνολο της εκπαίδευσης. Τα σχέδια της αφορούν όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την επαναφορά του εντατικοποιημένου «Νέου Λυκείου» -δηλαδή Εθνικό απολυτήριο όπου ο βαθμός προκύπτει από τον συνυπολογισμό και των τριών τάξεων του Λυκείου και γραπτές προαγωγικές εξετάσεις από τάξη σε τάξη με την επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων-, την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών που θα συνδέεται με τον διορισμό τους και την εδραίωση του καθεστώτος δια βίου «επιμόρφωσης» τους -δηλαδή ένα διαρκές κυνήγι πιστοποιήσεων, βεβαιώσεων, μεταπτυχιακών και σεμιναρίων-, την αναθεώρηση του άρθρου 16 για την ίδρυση μη κρατικών και ιδιωτικών πανεπιστημίων και συνολικά την προώθηση της ιδιωτικής παιδείας, την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και την γενικότερη επιβολή του ελέγχου μέσα στις σχολές. Αυτό το μεταρρυθμιστικό πλάνο δεν αποτελεί καμιά καινοτομία. Ίσα-ίσα ακολουθεί τις διαχρονικές επιδιώξεις κράτους και κεφαλαίου για την ολοκλήρωση της σύνδεσης του συστήματος εκπαίδευσης με την αγορά και το βάθεμα του ελέγχου και της καταστολής των κινημάτων.
Η νέα κρατική διαχείριση προχωρά με γρήγορους ρυθμούς στην κατάθεση του νομοσχεδίου για την κατάργηση του ασύλου, θέλοντας να εξασφαλίσει προληπτικά την θέση ισχύος απέναντι στις όποιες αντιστάσεις μπορεί να προβάλει η εκπαιδευτική κοινότητα. Αντίθετα με τα επιχειρήματα όσων υπερασπίζονται την νομική κατάργηση του ασύλου οι πανεπιστημιακοί χώροι δυστυχώς δεν αποτελούν άβατο για την αστυνομία. Στην πραγματικότητα, ο έλεγχος υφίσταται ήδη εντός των πανεπιστημιακών χώρων, αφού οι δυνάμεις καταστολής μπορούν να επέμβουν εντός τους μετά από απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου, είτε ακόμα και αυτεπάγγελτα σε περιπτώσεις «κακουργημάτων» και «εγκλημάτων κατά της ζωής». Το καθόλου μακρινό 2017 διμοιρία ΥΜΕΤ ακολουθώντας τις οδηγίες του πρύτανη του ΠΑΜΑΚ μπήκε στο χώρο της σχολής καταστέλλοντας παρέμβαση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες που πραγματοποιούσαν φοιτητές/τριες. Τον Νοέμβρη του 2018 πολυάριθμες αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν την είσοδο στις σχολές του κέντρου της Αθήνας (Πάντειο, ΑΣΟΕΕ, Νομική) για ολόκληρο το τριήμερο του Πολυτεχνείου, ώστε να αποφύγουν το ενδεχόμενο κατάληψης, δείχνοντας μας στην πράξη πως η νομική κατοχύρωση του ασύλου δεν αποτέλεσε ουσιαστικό εμπόδιο για την καταστολή. Αυτά τα παραδείγματα μεταξύ πολλών άλλων, δείχνουν πως το κράτος έχει ήδη την δυνατότητα να επέμβει εντός των πανεπιστημιακών χώρων και να ακυρώσει όποτε χρειάζεται την λειτουργία τους ως τόπους συνάντησης και δράσης των αγωνιζόμενων. Όσον αφορά λοιπόν όχι μόνο τις σχολές, αλλά και τα σχολεία, τις πλατείες και τον οποιονδήποτε δημόσιο χώρο, το μόνο που μπορεί να μπλοκάρει την καταστολή είναι η νοηματοδότηση τους ως τόπους άνθησης των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων. Μόνο εκείνοι που αποτελούν την κοινωνική βάση μπορούν να μετατρέψουν τους χώρους που κινούνται, φοιτούν και εργάζονται σε κέντρα κοινωνικοποίησης μακριά από την κυρίαρχη ρητορική, σε κέντρα οργάνωσης και αγώνα ενάντια στον κόσμο του κράτους και του κεφαλαίου. Μόνο έτσι δημιουργούνται άβατα για την αστυνομία, τόποι όπου αίρονται οι περιορισμοί και το δίκιο του αγώνα είναι δυνατότερο από τον νόμο των ισχυρών. Επομένως, την ίδια την έννοια του ασύλου δεν μπορεί ούτε να την παρέχει ούτε να την καταργήσει κανένας θεσμός και καμία κυβέρνηση, δεν την κατοχυρώνει ουσιαστικά ούτε την διαλύει κανένα νομοσχέδιο, παρά μόνο την κερδίζουν και την καθορίζουν οι ίδιοι οι αγώνες μας.
Το Κράτος έχει συνέχεια, το ίδιο και η μακροπρόθεσμη στρατηγική του για το βάθεμα των όρων επιβολής και εκμετάλλευσης. Από τις πρώτες κιόλας κινήσεις της παρούσας νεοφιλελεύθερης διαχείρισης διαφαίνεται η πρόθεση της να προλάβει την εμφάνιση κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων ικανών να θέσουν αναχώματα στον συνολικό σχεδιασμό της. Διάφορες εκφράσεις του σχεδιασμού αυτού έχουν βρει στο παρελθόν απέναντι τους δυναμικά και μαχητικά κινήματα, όπως αυτά ενάντια στον νόμο Γιαννάκου το 2007, το νόμο Διαμαντοπούλου το 2011 και το Νέο Λύκειο το 2014, όπως τα κινήματα των πλατειών και οι μαζικές απεργίες την περίοδο 2010-2012. Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις καθώς και σε περιόδους αναβρασμού, όπως η εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008 και τα κινήματα αλληλεγγύης σε πολιτικούς κρατούμενους που πραγματοποιούσαν απεργία πείνας, οι πανεπιστημιακοί χώροι που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας λειτούργησαν για τους αγωνιζόμενους ως σημεία αναφοράς, συνάντησης και συσπείρωσης. Το επερχόμενο νομοσχέδιο για την κατάργηση του ασύλου είναι ένα προληπτικό χτύπημα σε εκείνους τους χώρους που ιστορικά αποτέλεσαν και έχουν τη δυνατότητα να αποτελέσουν ξανά κέντρα οργάνωσης και αγώνα των από τα κάτω. Είναι άλλο ένα εργαλείο στα χέρια του κράτους που σπεύδει να αναβαθμίσει το κατασταλτικό οπλοστάσιο του, καθώς ετοιμάζεται για τις επερχόμενες μάχες του με την κοινωνική βάση.
Πιο συγκεκριμένα στον χώρο της παιδείας η ΝΔ καλείται να υλοποιήσει στη διάρκεια της θητείας της ένα από τα πιο επιθετικά κομμάτια του διαχρονικού σχεδιασμού για την εκπαίδευση, αφού υπόσχεται εντατικοποίηση, ιδιωτικοποιήσεις και περισσότερο έλεγχο. Απαραίτητες προϋποθέσεις για να το πετύχει είναι να εδραιώσει στην συλλογική συνείδηση την αντίληψη πως τα πανεπιστήμια πρέπει να αποστειρωθούν από την κινηματική δράση, να σπείρει τον φόβο και την ηττοπάθεια και να καταστείλει όσες αντιστάσεις απέμειναν ζωντανές μέσα στην προηγούμενη περίοδο της σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης. Έτσι, βασιζόμενη στον παραπλανητικό δημόσιο διάλογο όπου η συνδικαλιστική και πολιτική δράση των φοιτητών/τριών ταυτίζονται με την «παραβατικότητα» και το ναρκεμπόριο, προσπαθεί να αποσπάσει μια ευρεία κοινωνική συναίνεση στην επερχόμενη καταστολή των κινημάτων και παράλληλα με τα συνεχή διαγγέλματα της περί πίστης στο δόγμα «Νόμος και Τάξη» θέλει να μας αποτρέψει από το να οργανωθούμε απέναντι στην νέα επίθεση που έρχεται.
Οι αγώνες που καλούμαστε να δώσουμε στο άμεσο μέλλον θα είναι κομβικοί για την εξέλιξη των αντιστάσεων απέναντι στην σκληρή πολιτική που έχει προαναγγέλλει η κυριαρχία και αυτό γιατί το πραγματικό τους διακύβευμα είναι το ξεπέρασμα της αδράνειας, το σπάσιμο του φόβου και της ηττοπάθειας. Οι μόνες ουσιαστικές απαντήσεις που μπορούμε να δώσουμε στην επερχόμενη ένταση της καταστολής είναι να μετατρέψουμε τις σχολές μας σε κέντρα οργάνωσης και αγώνα και να βρεθούμε στο δρόμο με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, επιμονή και συνέπεια. Ακόμα και όταν τα νομοσχέδια κατατίθενται μέσα στο καλοκαίρι όπου οι σχολές είναι κλειστές και τα αντανακλαστικά μας μειωμένα, πρέπει να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα πως κάθε κίνηση του κράτους εναντίον μας θα μας βρίσκει απέναντι της, πως η προσπάθεια τρομοκράτησης μας θα πέσει στο κενό. Χωρίς να έχουμε καμία αυταπάτη για τον ρόλο των θεσμών, χωρίς να προσφέρουμε καμία συναίνεση στην διαχείριση των ζωών μας, να μην κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω στα κεκτημένα μας. Να δώσουμε εκείνες τις κινηματικές απαντήσεις που θα μπορέσουν να εμπνεύσουν και να ανοίξουν νέους δρόμους για την συλλογικοποίηση και την οργάνωση του καθενός και της καθεμιάς μας. Η μόνη μας ελπίδα βρίσκεται στους οργανωμένους στη βάση, μαχητικούς και ριζοσπαστικούς αγώνες μας ενάντια στην καταπίεση και την εκμετάλλευση, για έναν κόσμο ισότητας, αλληλεγγύης και ελευθερίας.
ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΤΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ
ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
αναρχική φοιτητική συνέλευση Αροδαμός