Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019 στις 12.00

Πορεία υπεράσπισης του πανεπιστημιακού ασύλου

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ:ΔΕΥΤΕΡΑ 21/10 12Μ. ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ, ΠΟΡΕΙΑ:ΠΕΜΠΤΗ 24/10 12Μ. ΠΛ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ

sxhma_afisa

ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΧΗΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη μια -όλο και πιο εντεινόμενη- συνολική επίθεση στους από τα κάτω της κοινωνίας. Μια επίθεση που στο στόχαστρο της έχει βάλει δικαιώματα, ελευθερίες και κεκτημένα αγώνων. Στο δρόμο που έστρωσε η κυβέρνηση Σύριζα, μέσα από τις αυταπάτες, την ενσωμάτωση, την απονεύρωση και τη διάλυση των κοινωνικών και ταξικών αγώνων, έρχεται να πατήσει ο «οδοστρωτήρας» της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και να συνεχίσει το βάθεμα της εξαθλίωσης της ζωής μας με μια σειρά αντικοινωνικών σχεδιασμών (από τα αντεργατικά πολυνομοσχέδια, τη δαιμονοποίηση των μεταναστών-προσφύγων, την ποινικοποίηση των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων, το χτύπημα των καταλήψεων και την καταστολή των αγωνιστών μέχρι τις σαρωτικές αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης). Αναφορικά με τις «μεταρρυθμίσεις» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τουλάχιστον σε ένα πρώτο στάδιο, βλέπουμε τον διακαή πόθο της κυβέρνησης για αναθεώρηση του άρθρου 16 και τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, την κατάργηση του ασύλου, την ένταση των ταξικών φραγμών, την εφαρμογή του ν+2 και κατά συνέπεια τις μαζικές διαγραφές φοιτητών.

Η κατάργηση του ασύλου αποτελεί διαχρονικά διακαή πόθο του κράτους (η οποία έχει επιχειρηθεί να πραγματωθεί σε διάφορες χρονικές περιόδους) και βασικό στοιχείο της κρατικής προπαγάνδας (από κυβερνήσεις, ΜΜΕ, «διανοούμενους», αντιδραστικές παρατάξεις στο πανεπιστήμιο) με πρόφαση την πάταξη της ανομίας και της εγκληματικότητας που πραγματικό στόχο έχει να χτυπήσει, να καταστείλει και να ποινικοποιήσει κάθε αντίσταση που ορθώνεται απέναντι στα σχέδια κράτους και κεφαλαίου. Παλαιότερες προσπάθειες όπως το '06-'07 με το νόμο Γιαννάκου και το '11 με το νόμο Διαμαντοπούλου βρέθηκαν αντιμέτωπες με τη σθεναρή αντίσταση του εκπαιδευτικού κινήματος, μέσα από μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ πλήρως εναρμονισμένος με την κρατική-καπιταλιστική κανονικότητα και συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο με τους προκατόχους του, με το νομοσχέδιο Γαβρόγλου και το πόρισμα Παρασκευόπουλου, μετέτρεψε το άσυλο σε «ακαδημαϊκό» δηλαδή έδωσε το δικαίωμα παρέμβασης της αστυνομίας σε περίπτωση πλημμελήματος ή κακουργήματος αλλά και οποιαδήποτε στιγμή κρίνει το πρυτανικό συμβούλιο, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για περαιτέρω καταστολή και ποινικοποίηση των κοινωνικών-ταξικών κινημάτων που αναπτύσσονται εντός και εκτός του πανεπιστημίου.

Κράτος, κυβερνήσεις και μέσα μαζικής παραπληροφόρησης δεν παύουν ούτε λεπτό να μιλούν με υποκριτική αγωνία για τον υποβιβασμό των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων σε ''πιάτσες ναρκεμπορίου'' και ''άνδρα ανομίας''. Στην πραγματικότητα όμως γνωρίζουμε ότι η μεταφορά των ναρκομαφιών στα πανεπιστήμια και η αντίστοιχη μετατροπή των campus σε ναρκοπιάτσες αποτελεί ένα μελετημένο και καλά οργανωμένο κρατικό σχέδιο που κρατάει από παλιά. Οι επιδιώξεις των κυρίαρχων μέσω αυτών των κινήσεων είναι πολυεπίπεδες. Μια διαπιστωμένη αλλά ελάχιστα διαδεδομένη αλήθεια είναι ότι το «μαύρο-παράνομο» κεφάλαιο (κυκλώματα ναρκωτικών, όπλων κλπ) είναι σάρκα από τη σάρκα του κράτους και «νόμιμου» κεφαλαίου. Αφενός, η δημιουργία (κρατικά) ελεγχόμενων και οριοθετημένων ζωνών για την απρόσκοπτη κυκλοφορία και ανάπτυξη του μαύρου κεφαλαίου είναι μια ιδιαίτερα επικερδής μπίζνα, ζωτικής σημασίας για τον καπιταλισμό τον ίδιο. Αφετέρου, η γκετοποίηση και συνολική υποβάθμιση ολόκληρων περιοχών και γειτονιών στις οποίες αναπτύσσονται τέτοιες δραστηριότητες είναι ένα άλλος βασικός στόχος των κυρίαρχων. Η ιστορία διδάσκει ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα σημεία του χάρτη που μπαίνουν στο στόχαστρο του κράτους και των ναρκοσυμμοριών είναι περιοχές με πλούσια κινηματική παράδοση και κοινωνικούς-ταξικούς αγώνες. Σ' αυτή την κατηγορία ανήκουν και οι πανεπιστημιουπόλεις οι οποίες αποτέλεσαν κεντρικά προπύργια για ιστορικούς αγώνες του παρελθόντος. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και η γειτονιά των Εξαρχείων η οποία τελεί υπό αστυνομική κατοχή, με τις εκκενώσεις των καταλήψεων, με τις αστυνομικές δυνάμεις να βρίσκονται παντού επιχειρώντας να διασπείρουν το φόβο και να επιβάλουν την παρουσία τους στη γειτονιά. Αυτό που στην ουσία επιδιώκουν εδώ και καιρό είναι η δημιουργία της καλύτερης δυνατής πρόφασης για να καταργήσουν το άσυλο και να χτυπήσουν τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος. Το κράτος αφού θα έχει αποσπάσει την απαραίτητη κοινωνική συναίνεση/νομιμοποίηση θα μπορεί ως μοναδικός εγγυητής της ασφάλειας και της αστικής νομιμότητας να επεμβαίνει ανά πάσα ώρα και στιγμή μέσα στα πανεπιστήμια για να επιβάλλει την «τάξη» και την «εύρυθμη» λειτουργία τους.

Απώτερος στόχος των κυρίαρχων μέσω της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου είναι ο αφοπλισμός, η ανοχύρωση και η οπισθοχώρηση του φοιτητικού κινήματος για να εξαπολύουν με τους καλύτερους δυνατούς όρους και συσχετισμούς τις επιθέσεις τους πάνω στα κεκτημένα και συμφέροντα μας. Επιδιώκουν τη διαμόρφωση ενός πανεπιστημίου αποστειρωμένου από κάθε ίχνος πολιτικής ζύμωσης, τριβής και συζήτησης μεταξύ φοιτητών για τα προβλήματά τους. Ένα πανεπιστήμιο όπου ο ταξικός φοιτητικός συνδικαλισμός και κάθε απόπειρα οργάνωσης των συλλογικών αντιστάσεων όπως και κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης των σχεδίων κράτους και κεφαλαίου θα είναι πλήρως εποπτευόμενη και ποινικοποιημένη. Το νομοσχέδιο για την ολοκληρωτική κατάργηση του ασύλου περιλαμβάνει τακτικά face control στις εισόδους των πανεπιστημίων και την ελευθερία των μπάτσων να είναι μέσα στις σχολές ανά πάσα ώρα και στιγμή με ένα απλό ανώνυμο τηλεφώνημα. Εισβολές που στόχο θα έχουν το σπάσιμο φοιτητικών καταλήψεων (ή οποιονδήποτε άλλων μορφών αγώνα), επιβάλλοντας μια συνθήκη όπου «ο νόμος και η τάξη βασιλεύει». Ο νόμος και η τάξη της αγοράς, της καπιταλιστικής κερδοφορίας, των πάσης φύσεως αυθαιρεσιών (καθηγητικών και μη), της πειθάρχησης, της εντατικοποίησης και του ελέγχου. Ορέγονται ένα πανεπιστήμιο πλήρως ευθυγραμμισμένο με τις απαιτήσεις του κράτους και του κεφαλαίου, όπου κάθε επίδοξος μεγαλοεργολάβος θα σουλατσάρει ανεμπόδιστα και θα εκμεταλλεύεται τον εργαστηριακό εξοπλισμό και την άμισθη έρευνα φοιτητών που διεξάγεται για λογαριασμό του. Ένα πανεπιστήμιο που θα παράγει και θα μεταβιβάζει γνώσεις και νέες τεχνολογίες για το στρατό και την πολεμική βιομηχανία υπηρετώντας πιστά τις επεκτατικές φιλοδοξίες των κρατών και των ευρύτερων πολιτικοστρατιωτικών συμμαχιών. Ένα πανεπιστήμιο μεγαλύτερων ταξικών φραγμών, όπου η φοίτηση είναι προνόμιο των λίγων, εκλεκτών και εύπορων, με τις φοιτητικές παροχές να εξανεμίζονται και τις βασικές ανάγκες για σίτιση, στέγαση και μετακίνηση να εμπορευματοποιούνται πλήρως.

Εμείς, κόντρα στους σχεδιασμούς των κυρίαρχων και το ακόμα πιο ζοφερό μέλλον που ετοιμάζουν τόσο για μας, όσο και για ευρύτερα κομμάτια της εκμεταλλευόμενης τάξης έχουμε να αντιτάξουμε τη δύναμη που πηγάζει από τη συλλογικοποίηση και τον αγώνα. Βασικό εχέγγυο για την επανεκκίνηση του κινήματος και την συνολική αναμέτρηση με όσα έρχονται είναι η οριζόντια οργάνωση των αγώνων στη βάση των κοινών υλικών μας συμφερόντων, αναγκών και επιθυμιών. Είναι η μαχητική υπεράσπιση και περιφρούρηση των κεκτημένων μας που βλέπουμε μουδιασμένοι να μας παίρνουν ένα - ένα. Είναι η οικειοποίηση και μετατροπή των πανεπιστημιακών χώρων σε ζωντανά κέντρα αγώνα, σε τόπους συλλογικής συζήτησης, ζύμωσης, αμφισβήτησης και αντίστασης. Με όργανα λήψης αποφάσεων τις γενικές συνελεύσεις, όπλα τις συντονισμένες -στη βάση - καταλήψεις διαρκείας και τις μαζικές διαδηλώσεις και όχημα τον αυτόνομο και μαχητικό φοιτητικό - ταξικό συνδικαλισμό, υπερασπιζόμαστε με κάθε κόστος το άσυλο και τα υπόλοιπα ταξικά μας συμφέροντα. Απέναντι στην κουλτούρα της ηττοπάθειας , της εξατομίκευσης και της ανάθεσης να προτάξουμε την πίστη στον συλλογικό αγώνα, την αλληλεγγύη και την αυτοοργάνωση.

Ενώνουμε τις φωνές μας μαζί με όλους όσοι οργανώνονται, αντιστέκονται, διεκδικούν. Από τους εργαζόμενους που βρίσκονται στο δρόμο για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους, κόντρα στον κρατικό-εργοδοτικό και γραφειοκρατικό συνδικαλισμό και κόντρα στην προσπάθεια ποινικοποίησης των αντιστάσεων, μέχρι τους αγωνιστές-ριες που υπερασπίζονται τις καταλήψεις και τις δομές του αγώνα και αυτούς που μάχονται ενάντια στην ενορχηστρωμένη κατασταλτική εκστρατεία του κράτους στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων απέναντι σε όποιον αυτό ορίζει ως εσωτερικό εχθρό (αγωνιστές, πρόσφυγες και μετανάστες, ΛΟΑΤΚΙ άτομα).

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ

ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ-ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ-ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ελευθεριακό σχήμα πανεπιστημίου Πατρών

πηγή : https://eleftheriakosxhmapatras.wordpress.com…