Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019 στις 12.00

Μικροφωνική αλληλεγγύης στη Ροζάβα

ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟ ΛΑΟ ΣΤΗ ΡΟΖΑΒΑ

-Τι είναι η Ροζάβα

Η Ροζάβα (ή Δυτικό Κουρδιστάν) αποτελεί μια αυτόνομη περιοχή στη Βόρεια και Βορειοδυτική Συρία, η οποία αποτελείται από τα τρία καντόνια Αφρίν, Αΐν αλ-Αράμπ, Τζαζίρα. Περιλαμβάνει περίπου 2.000.000 κατοίκους και δεν αναγνωρίζεται επίσημα από το Συριακό κράτος. Η αυτονόμησή της επιτεύχθηκε το 2013 ως μέρος της συνεχιζόμενης κουρδικής εξέγερσης για την απελευθέρωση από την μπααθική Συρία για τη θέσπιση μιας κοινωνίας που βασίζεται στις αρχές της άμεσης δημοκρατίας, της ισότητας των φύλων και των εθνοτήτων, και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Το πολίτευμα που έχουν θεσπιστεί είναι αυτό του Δημοκρατικού Συνομοσπονδισμού και της Δημοκρατικής Αυτονομίας που υιοθετεί τη λαϊκή συνέλευση ως θεσμική εφαρμογή της ελευθερίας. Βασικά σημεία της οργάνωσης των κοινοτήτων της Ροζάβα είναι απελευθέρωση από τον καπιταλισμό, την πατριαρχία και τα εθνικά κράτη. Όσον αφορά την πατριαρχία, οι γυναίκες, ξεπερνώντας τη βαριά και μακρά καταπίεση τους στην περιοχή, κατέχουν κεντρικότατο ρόλο σε όλες τις σφαίρες της ζωής είτε αυτό έχει να κάνει με την συμμετοχή τους στα κοινά είτε ακόμα συγκροτώντας τη γυναικεία κουρδική πολιτοφυλακή (YPJ), έγιναν αυτές το επίκεντρο μιας φοβερής δυναμικής που καθόρισε κάθε πτυχή του επαναστατικού εγχειρήματος για την ελευθερία των εδαφών και την ανεξαρτησία τους. Επίσης να τονιστεί ότι οι κουρδικές δυνάμεις έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση και εν τέλη στον περιορισμό του Ισλαμικού κράτους (ISIS).

-Η Τουρκική επιθετικότητα και η επεκτατικότητα στην περιοχή

Στις 9 Οκτωβρίου 2019, το φασιστικό κράτος της Τουρκίας για να εξυπηρετήσει τα γεωπολιτικά του συμφέροντα ξεκίνησε την τρίτη οργανωμένη επίθεση (μετά την «Ασπίδα του Ευφράτη» 2016 και τον «Κλάδο Ελαίας» 2018) στην βορειοανατολική Συρία. Η Τουρκία εκμεταλλευόμενη το κενό ισχύος που προκάλεσε η προ ολίγων ημερών αποχώρηση των Η.Π.Α., δίνοντας της έτσι το πράσινο φως να ενεργήσει μέσα στην περιοχή της Συρίας, εξαπέλυσε βομβαρδισμούς στις πόλεις Τελ Αμπιάντ, Ρας αλ-Αΐν, Αΐν Ίσα και Καμισλί, σκοτώνοντας αμάχους και προκαλώντας τον εκτοπισμό ντόπιου πληθυσμού προς τον νότο. Το διακηρυγμένο σχέδιο της τουρκικής εισβολής είναι η εγκατάσταση μιας «ζώνης ασφαλείας» στη βόρεια Συρία, από την οποία θα επιβλέπει τη μετεγκατάσταση στη Ροζάβα, 2 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων που κρατούνται αυτή τη στιγμή στα τουρκικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Πρόκειται για ένα σενάριο εθνοκάθαρσης και δημογραφικής μηχανικής, που στόχο έχει αφενός να αφανίσει με βομβαρδισμούς και εκτοπισμούς τον κουρδικό πληθυσμό από τον τόπο του και να καταπνίξει το απελευθερωτικό κίνημα της Ροζάβα και αφετέρου να αλλάξει τη δημογραφική σύνθεση του πληθυσμού της περιοχής ώστε να χωρίζονται χωρικά οι κουρδικοί πληθυσμοί σε Τουρκία και Συρία προς αποφυγή μελλοντικής επέκτασης του κουρδικού αγώνα και στην Τουρκική επικράτεια.

Ας μην ξεχνάμε ότι η ανάμειξη των μεγάλων δυνάμεων στη Συρία δεν έγινε για άλλον, από τον συνήθη, λόγο δηλαδή για τον έλεγχο των πηγών ενέργειας, των αγωγών, την κατάκτηση των πρώτων υλών και των εμπορικών οδών και για τον έλεγχο των μεριδίων των αγορών της περιοχής είτε προπολεμικά είτε μεταπολεμικά για την ανοικοδόμηση της περιοχής. Είναι δηλαδή άλλη μια σύρραξη για τα κέρδη των αφεντικών. Σε αυτό το πλαίσιο οι ΗΠΑ συνεργάστηκαν τόσο με τους Κούρδους όσο και με την Τουρκία γιατί φυσικά πάντα προέχει το συμφέρον της κάθε στιγμής. Οι επαναστατημένες κοινότητες της Ροζάβα βρέθηκαν σε μία κατάσταση όπου διακυβεύεται η ίδια τους η ύπαρξη. Μετά την εγκατάλειψη τους από τη συμμαχική βοήθεια των Η.Π.Α και την αποχώρηση από την περιοχή, πράγμα που φυσικά αποτελεί πλήγμα για τον αμερικάνικο καπιταλισμό, αποφάσισαν να συμμαχήσουν με τις δυνάμεις του Άσαντ (συριακού στρατού), ο οποίος βρίσκεται υπό την προστασία της Ρωσίας, για να γλιτώσουν την γενοκτονία που διαπράττονταν από το τουρκικό κράτος. Η επιλογή αυτής της συμμαχίας, αν και αναγκαία, δυσχεραίνει την κατάσταση τους για μελλοντική αυτονομία. Από τις 17 Οκτωβρίου έχουν πραγματοποιηθεί συμφωνίες μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας για κατάπαυση πυρός, συμφωνίες παρωδία που χρήζει ως νικητή το τουρκικό κράτος, διαιωνίζει την εισβολή και στρέφεται ευθέως ενάντια στον αγώνα στην περιοχή της Ροζάβα ενώ παράλληλα, μετά τους πρόσφατους επιπόλαιους χειρισμούς του Προέδρου Τραμπ, προσπαθεί να παζαρέψει ξανά την συμμετοχή των Η.Π.Α. στο μοίρασμα της πίτας.

-Ο πόλεμος είναι πιο κοντά σε εμάς από ότι νομίζουμε

Το ΝΑΤΟ, με τις ευλογίες και τις επευθυμίες του ελληνικού κράτους, έχει εδραιωθεί για τα καλά στον ελλαδικό χώρο χτίζοντας και άλλες βάσεις του ΝΑΤΟ (πχ λιμάνι Αλεξανδρούπολης) οι οποίες είναι ορμητήρια των επιχειρήσεων στην μέση ανατολή και όχι μόνο. Οι πολεμικές συρράξεις στη μέση ανατολή για τα κέρδη των καπιταλιστών έχουν προκαλέσει για άλλη μια φορά τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων. Κατατρεγμένοι για την επιβίωση τους πολλοί εξ αυτών δοκιμάζουν να βρουν καταφύγιο στην Ευρώπη και αν καταφέρουν να περάσουν το Αιγαίο οι περισσότεροι από αυτούς καταλήγουν εγκλωβισμένοι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης σε άθλιες συνθήκες ζωής, χωρίς πολλές ελπίδες ένταξης στην κοινωνία. Επίσης, σαν να μην έφτανε η άθλια αντιμετώπιση από την μεριά της Ε.Ε. και του ελληνικού κράτους, βιώνουν και τον ρατσισμό από μια μερίδα του πληθυσμού στις χώρες που κρατούνται. Αυτοί που χρηματοδοτούν και εξοπλίζουν τις χώρες της Μέσης Ανατολής (πχ η Τουρκία εισάγει το ένα τρίτο των εξαγωγών όπλων της Γερμανίας) για να κερδοσκοπήσουν, είναι οι ίδιοι που αργότερα αδυνατούν διαχειριστούν τις προσφυγικές ροές και παράλληλα προσπαθούν να κερδοφορήσουν όσο περισσότερο μπορούν και από αυτές.

-Αλληλεγγύη στους επαναστατημένους λαούς

Στην εποχή όπου κράτος, αστική δημοκρατία και καπιταλισμός καταπιέζουν τους λαούς, προβάλλοντας ως μονόδρομο την εξουσία τους, η επανάσταση στη Ροζάβα της αιματοβαμμένης Μέσης Ανατολής, αποτελεί ένα σημαντικό, σε μέγεθος, επαναστατικό εγχείρημα των ημερών μας. Σίγουρα αυτό ανησυχεί και πλήττει τις ισχυρές εξουσιαστικές δυνάμεις της εποχής μας. Αναγνωρίζουμε πως τα οικονομικά συμφέροντα που παίζονται και οι γεωπολιτικές σχέσεις που προκύπτουν είναι πολύπλοκες. Ωστόσο η αυτοθέσμιση των ζωών μας και η ελευθερία αποτελούν τον τελικό μας στόχο. Το σύστημα στο οποίο εμείς ζούμε δεν έχει καμία σχέση με αυτοθέσμιση, και ισότητα, καθώς τα πάντα θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους. Αναγνωρίζουμε τον αγώνα των Κούρδων και όλων των κατοίκων της Ροζάβα ως δίκαιο και δύσκολο, και η αλληλεγγύη μας είναι δεδομένη.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΥΤΟΘΕΣΜΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΝ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΡΟΖΑΒΑ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ ΚΑΙ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΘΑ ΤΣΑΚΙΣΤΕΙ

ΣΑΒΒΑΤΟ 2/11 18:00 ΚΑΜΑΡΑ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ / ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΡΟΖΑΒΑ

Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος "Σχολείο για την μάθηση της ελευθερίας",