Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019 στις 9.00 πμ

Συγκέντρωση αλληλεγγύης

Την Παρασκευή 1/11/19, στις 9πμ η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου οργανώνει συγκέντρωση στα δικαστήρια Ευελπίδων (κτίριο 13 - αίθουσα 106), όπου εκδικάζεται η άρση της συνδικαλιστικής ασυλίας του συναδέλφου Κώστα Δ. (μέλος της ΣΒΕΟΔ και διανομέας στο ψητοπωλείο «Πρίγκιπας»). [Περισσότερα: http://sveod.gr/]

Ακολουθεί το ψήφισμα συμπαράστασης του Συλλόγου μας:

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου - Χάρτου - Ψηφιακών Μέσων Αττικής

Λόντου 6, Εξάρχεια - Αθήνα | 210-3820537 & 6980182255 | sylyexp_vivlioexu@yahoo.exgr | bookworker.wordpress.com

Αθήνα, 30/10/2019

Ψήφισμα συμπαράστασης στο συνάδελφο Κώστα Δ.

Ως Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου - Χάρτου - Ψηφιακών Μέσων Αττικής εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο συνάδελφο Κώστα Δ., μέλος της Συνέλευσης Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ), η άρση της συνδικαλιστικής ασυλίας του οποίου εκδικάζεται την Παρασκευή 1/11/2019 στα Δικαστήρια Ευελπίδων, στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή του άρθρου 15 (Ν. 1264/82).

Η όλη μεθόδευση εναντίον του συναδέλφου συνιστά μια απόλυτα εκδικητική στάση από πλευράς του εργοδότη του, τόσο λόγω της συνδικαλιστικής δράσης του συναδέλφου, όσο και συνολικά λόγω των αγώνων του ΣΒΕΟΔ. Ουσιαστικά η μεθόδευση αυτή στοχεύει στο σύνολο των αγωνιζόμενων εργαζομένων και σωματείων και γίνεται προς παραδειγματισμό όλου του κόσμου της εργασίας.

Στα τέλη του Αυγούστου και τις αρχές Σεπτέμβρη του 2019, τρεις εργαζόμενοι του ψητοπωλείου «ο Πρίγκιπας» που βρίσκεται στην οδό Χ. Τρικούπη 23 στα Εξάρχεια, προσέφυγαν στην επιθεώρηση εργασίας και μεταξύ άλλων κατήγγειλαν την επιχείρηση του κ. Χριστάκη για υποδηλωμένη εργασία, απλήρωτα δώρα, άδειες, νυχτερινά και έξοδα κίνησης, χρήσης και συντήρησης δικύκλου. Πλέον, στη συγκεκριμένη επιχείρηση η κατάσταση έχει ως εξής: α) Ο ένας συνάδελφος διανομέας σέρνεται στα δικαστήρια για να αρθεί η συνδικαλιστική του ασυλία, β) η δεύτερη συνάδελφος σερβιτόρα παραιτήθηκε αμέσως μετά την προσφυγή της επειδή δεν ήθελε να εργάζεται άλλο κάτω από αυτές τις συνθήκες και γνωρίζοντας πως ούτως ή άλλως θα την έδιωχναν και γ) η τρίτη συνάδελφος διανομέας απολύθηκε αμέσως μόλις ανακοίνωσε στον εργοδότη πως προσέφυγε στην επιθεώρηση.

Οι συνάδελφοι-ισσες έπραξαν λοιπόν το αυτονόητο. Διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους, όπως αυτά κατοχυρώνονται μέσα από την εργατική νομοθεσία. Κι αυτό είναι κάτι που δεν το βλέπουν με καλό μάτι οι εργοδότες, που καταχρώμενοι το διευθυντικό δικαίωμα προχωρούν σε εκδικητικές απολύσεις με αίολα επιχειρήματα, ενώ, όπως προκύπτει και σε αυτήν την υπόθεση, μπορούν να φτάνουν μέχρι και στο να μεταφέρουν την αντιπαράθεση από το εργατικό πεδίο στο ποινικό.

Αντίστοιχα, και το σωματείο των συναδέλφων, το ΣΒΕΟΔ -τόσο στη συγκεκριμένη υπόθεση όσο και συνολικά- στο πλαίσιο της συνδικαλιστικής του δράσης και των αγώνων του όλα αυτά τα χρόνια δίνει τη μάχη για τη βελτίωση της δυσχερούς εργασιακής πραγματικότητας που βιώνουν όσοι και όσες εργάζονται με δίκυκλο. Και επειδή μέσα από τους αγώνες αυτούς έχουν προκύψει πάρα πολλές και σημαντικές μικρές και μεγάλες νίκες, είναι επόμενο το σωματείο να είναι στο στόχαστρο του κάθε εργοδότη.

Κάτι αντίστοιχο βιώνουμε και στον κλάδο μας, όπου πολλοί εργοδότες αντιμετωπίζουν με εκδικητικό τρόπο τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που τολμούν να προασπίζονται τα εργατικά τους δικαιώματα μέσα από τη συνδικαλιστική δράση και τη συμμετοχή τους σε εργατικούς αγώνες. Ενώ και μέσα από τους συλλογικούς τους φορείς οι εργοδότες, επιχειρούν να μπλοκάρουν και να ποινικοποιήσουν με κάθε τρόπο τη δράση του Συλλόγου μας.

Βέβαια, όλα τα παραπάνω είναι ενταγμένα σε ένα συνολικό σχέδιο εργοδοτών και κράτους για την κατατρομοκράτηση, την ποινικοποίηση και την καταστολή των εργατικών αγώνων και της συνδικαλιστικής δράσης.

Η απάντησή μας σε αυτόν το σχεδιασμό είναι η συνέχιση και το δυνάμωμα των αγώνων μας για την προάσπιση των εργατικών συμφερόντων και δικαιωμάτων, των αναγκών, της ζωής και της αξιοπρέπειάς μας. Βασιζόμενοι και βασιζόμενες στην από τα κάτω οργάνωσή μας στους χώρους δουλειάς, στη συναδελφική-ταξική αλληλεγγύη, στη συλλογική αντίσταση, στη συσπείρωση στα σωματεία μας και στην κοινή και οριζόντια συντονισμένη δράση αυτών.

Απαιτούμε να μην αρθεί η συνδικαλιστική ασυλία του συναδέλφου Κώστα Δ. και να παύσει κάθε εργοδοτική-εκδικητική μεθόδευση τόσο εναντίον του, όσο και εναντίον του ΣΒΕΟΔ.

Απαιτούμε την άμεση επαναπρόσληψη της απολυμένης συναδέλφου διανομέα από το ψητοπωλείο «ο Πρίγκιπας».

Απαιτούμε πλήρη σεβασμό στα εργατικά δικαιώματα και την αξιοπρέπειά μας σε κάθε χώρο δουλειάς.

πηγή : https://bookworker.wordpress.com/2019/10/31/p…