Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020 στις 20.30
No ticket cinema π - Ατίθασες
Η ταινία κέρδισε το Βραβείο Γκόγια Καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας, το Βραβείο Lux και το βραβείο του κοινού στο φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης. Ήταν υποψήφια για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, τον Queer Χρυσό Φοίνικα, τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και το Βραβείο Σεζάρ καλύτερης ταινίας.
Πέντε αδελφές σε πρώτο πλάνο, κορίτσια νέα, όμορφα, γεμάτα ενέργεια και όρεξη για ζωή, όπως κάθε παιδί στην ηλικία τους. Κορίτσια που λόγω ενός αθώου παιχνιδιού κατηγορούνται ως ανήθικα και αναγκάζονται να παραμείνουν κυριολεκτικά κλεισμένα στο σπίτι, έως ότου παντρευτούν. Γιατί μια απλή «κοκορομαχία» είναι ανήθικη, η πράξη του γάμου όμως σε τόσο μικρή ηλικία είναι σαφώς άκρως ηθική και φυσιολογική. Κορίτσια που βιώνουν ίσως την πιο γλυκιά και αθώα περίοδο στη ζωή ενός ανθρώπου, να καταπιέζονται κατά αυτόν τον τρόπο και να στερούνται την ελευθερία τους, την οποία τόσο έχουν ανάγκη.
Η σκηνοθέτης, Deniz Gamze Ergüven, έχει κάνει αδιαμφισβήτητα εξαιρετική δουλειά. Πέρα από την πολύ ενδιαφέρουσα θεματική του έργου, η οποία σίγουρα αποτελεί αντικείμενο αμφιλεγόμενου σχολιασμού στην χώρα της, έχει δημιουργήσει μια ταινία με καταπληκτική αφήγηση και σκηνοθεσία, που διατηρεί το ενδιαφέρον του θεατή λεπτό το λεπτό. Οι υποκριτικές ερμηνείες είναι πολύ καλές: τα μικρά κορίτσια πραγματικά συγκινούν.
Η συντηρητικοποίηση ξεκινάει πρώτα από τα μέσα. Αυτή που σήμερα έχει γιγαντωθεί ριζώνοντας σε κραυγές μίσους και γκλομπ αστυνομικών. Η αρχή της όμως συμβαίνει στην οικογένεια, μέσα στο σπίτι. Όπου θα επιβάλλουν την τάξη το «ηθικό» και η οργή του «προστάτη» πατέρα.
Στην επαρχία, η προσκόλληση στην παρελθοντολογία είναι σχεδόν πάντα νόμος. Καθόλου τυχαία εκείνοι που τον απολαμβάνουν και τον ασκούν είναι οι άντρες. Η γυναίκα εξακολουθεί να έχει χρηστική αξία, που περιορίζεται στους τοίχους του σπιτιού. Το περιβάλλον αυτό είναι ιδιαιτέρως σύνηθες στην Τουρκία, όπου η αχανής έκταση της χώρας επιτρέπει τη διατήρηση πληθώρας ετεροχρονιστικών πρακτικών και ιδεών.
Δυστυχώς την υποτίμηση της γυναίκας κι τη μη αξίωσή της στη συμμετοχή των ελευθεριών του άντρα, τα γνωρίζουν όλοι καλά. Εκείνο που είναι πραγματικά ουσιαστικό, είναι ο τρόπος που τα παραπάνω γίνονται αποδεκτά από την ίδια. Σε τέτοιο βαθμό, που η καταπίεση μεταλαμπαδεύεται σε μια νέα γενιά κοριτσιών που μαθαίνουν να ζουν υποταγμένες. Δημιουργείται η εντύπωση πως η ζωή συντελείται σε ένα παράλληλο σύμπαν.
Είναι ο συνδυασμός θρησκευτικού δογματισμού που εμφυσείται στην ηλικία που δεν είναι κατανοητές περίπλοκες έννοιες και ο χαρακτήρας πλάθεται. Αυτή η τεχνική ήταν αποτελεσματική σε παλαιότερες περιόδους, μιας και η αποσπάσεις της προσοχής συνέβαιναν δυσκολότερα, και φυσικά οι πηγές πληροφόρησης ήταν πολύ λιγότερες. Σήμερα όμως, όταν κάποια θα βρεθεί σε αυτήν την ηλικία, στη στιγμή της κληρονομιάς του στερεοτύπου, δε θα συμβιβαστεί. Τα ίδια τα γονίδια δεν αντέχουν πια να φέρουν το βάρους το άδικα παράλογου στον πυρήνα τους. Η αντίσταση είναι φυσική αντίδραση.
Τη λύτρωση που προσφέρει το φιλμ, με μια έντονη φόρτιση, θα προσγειώσει βίαια η ίδια η πραγματικότητα. Τη στιγμή που πανηγυρικά γιορτάζεται η γυναικεία χειραφέτηση, το μυαλό αναπόφευκτα σκέφτεται όλες εκείνες που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό βάναυση καταπίεση. Οι προαποφασισμένοι κοινωνικοί ρόλοι, υπάρχουν για να γκρεμίζονται. Η εξέγερση των ηρωίδων ας γίνει παράδειγμα προς όλους.
Το ζεστό στέκι μας θα είναι ανοικτό από τις 8.00 με ζεστό κρασί με μπαχαρικά , ποπ κορν κ.α . Υπάρχει μόνιμα πάγκος προϊόντων της ΒΙΟ.ΜΕ. Ευπρόσδεκτη κάθε συνεισφορά σας στο "καλάθι αλληλεγγύης του π" με τρόφιμα μακράς διαρκείας για την κοινωνική κουζίνα "Ο Άλλος Άνθρωπος" .Για τους Κουρδους πρόσφυγες στο Λαύριο συλλέγουμε ρύζι , φασόλια και πλιγούρι .
πηγή : email που λάβαμε στις 29 Φεβρουάριος 18h