τι; :

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020 στις 10.00 πμ

Τριήμερο ανοικοδόμησης


Τριήμερο εργασιών στην κατάληψη Libertatia
31 Ιούλη 1,2 Αυγούστου
κάθε μέρα από τις 10.00 εώς τις 19.00

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ LIBERTATA ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

Την Παρασκευή 17/7 το πρωί στις 8.00 απεσταλμένοι μηχανικοί από την εφορία νεοτέρων μνημείων με την παρουσία εισαγγελέα και με τη συνοδεία της αστυνομίας σπάσανε το λουκέτο της πόρτας της κατάληψης, έκλεψαν εργαλεία ανοικοδόμησης και στη συνέχεια αποσυνδέσανε το ρεύμα. Πιο συγκεκριμένα, πήραν εργαλεία τα οποία χρησιμοποιούσαμε καθημερινά για τις εργασίες ανοικοδόμησης, από επιδαπέδιο τροχό για ξύλα μέχρι και σπάτουλες και μυστριά, καθώς και εξοπλισμό προστασίας όπως κράνη εργασίας και γάντια. Στη συνέχεια προσπάθησαν να κόψουνε το ρεύμα της κατάληψης το οποίο και επανασυνδέσαμε. Μια κλασική κατασταλτική τακτική που χρησιμοποίησε το κράτος και πριν τρεις μήνες για να χτυπήσει το αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ. Επιπλέον η αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή δύο ατόμων, ενός μέλους της κατάληψης που έφτασε στον χώρο άμεσα και μιας γυναίκας που απλά περνούσε και κοιτούσε. Μετά από λίγο η αστυνομία αποχώρησε από τον χώρο ενώ μέλη της κατάληψης και αλληλέγγυοι συγκεντρώθηκαν εκεί και πραγματοποίησαν μικροφωνική συγκέντρωση αλληλεγγύης με τους προσαχθέντες να αφήνονται ελεύθεροι.

Πριν δύο εβδομάδες αλληλέγγυος κόσμος βρέθηκε στην κατάληψη για να στηρίξει το τριήμερο εργασιών που είχε ανακοινωθεί και που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία. Όπως έχουμε ξαναπεί το κράτος αντιλαμβάνεται ως απειλή τη συσπείρωση κόσμου γύρω από την ανοικοδόμηση, αλλά και τη συμβολική διάσταση που αυτή φέρει κι έτσι θέλει να ανακόψει την πορεία του αγώνα αυτού. Να αναφέρουμε πως πριν από εννιά περίπου μήνες, τον Νοέμβρη του 2019, είχε γίνει ξανά εισβολή της αστυνομίας στον χώρο της κατάληψης, ενώ πραγματοποιούνταν εργασίες ανοικοδόμησης (συγκεκριμένα η επισκευή της σκεπής) και έγινε σύλληψη τριών μελών της κατάληψης και ενός αλληλέγγυου εργάτη, οι οποίοι θα δικαστούν στις 17 του ερχόμενου Σεπτέμβρη. Η ανοικοδόμηση της Libertatia ως κομμάτι του αντιφασιστικού και αναρχικού κινήματος μπαίνει στο στόχαστρο της κρατικής καταστολής, καθώς η ολομέτωπη σύγκρουση με μια κατάληψη που ξαναχτίζεται κι ενώ οι υπαίτιοι του εμπρησμού δεν έχουν συλληφθεί φέρει και μια συγκεκριμένη πολιτική ευθύνη.

Εξάλλου από τη γενικότερη στάση της αστυνομίας απέναντί μας φαίνεται ξεκάθαρα τόσο η συνέχεια του κράτους όσο και η συνεχής διαπλοκή και υποκρισία του. Η ίδια αστυνομία που έμενε απαθής όταν το κτίριο καιγόταν, προστατεύοντας μια ακροδεξιά ομαδοποίηση που χαίρει της κρατικής ασυλίας εδώ και πολύ καιρό (και σε ζητήματα που δεν άπτονται πάντα της πολιτικής) συλλαμβάνει την επόμενη μέρα του εμπρησμού πέντε αλληλέγγυα άτομα τα οποία κατηγορεί με το αδίκημα του εμπρησμού. Μάλιστα, τα επόμενα δυο χρόνια εισβάλλει δυο φορές στον χώρο και συλλαμβάνει ξανά κόσμο της κατάληψης που προσπαθεί να ανοικοδομήσει το κτίριο. Κόσμο που με λεφτά κυρίως από την τσέπη του αλλά και από δικές του κινηματικές εκδηλώσεις έχει φροντίσει για την ασφαλή εκκίνηση της ανοικοδόμησης του κατεστραμμένου κτιρίου, έχοντας προηγουμένως καθαρίσει τόνους μπάζων με δικά του έξοδα, έχει κάνει απαραίτητες εργασίες για την υποστήλωση του διπλανού κτιρίου που δεν επηρεάστηκε από τη φωτιά, σε μια μακροχρόνια και κουραστική προσπάθεια που αναγνωρίζεται και υποστηρίζεται από την πλειοψηφία του κόσμου της γειτονιάς. Αν κάποιοι νομίζουν ότι με το να μπουκάρουν σαν κλέφτες μπορούν να σταματήσουν όλη αυτή τη διαδικασία, τότε πραγματικά γελιούνται. Επίσης, η ενασχόληση της εφορείας νεοτέρων μνημείων και η δήθεν ευαισθητοποίησή της μόνο θυμηδία μπορεί να μας προκαλέσει, γνωρίζοντας τον γενικότερο ρόλο της συγκεκριμένης υπηρεσίας, την ευρύτερη διαπλοκή της και την αγάπη της για μίζες και ρουσφέτια. Απλά ενσαρκώνουν με κάθε λεπτομέρεια τη στερεοτυπική φιγούρα του δημοσίου υπαλλήλου που τα παίρνει από δω και από κει.

Η τελευταία εισβολή της αστυνομίας στον χώρο της κατάληψής μας εντάσσεται σε μια ευρεία σειρά κατασταλτικών κινήσεων του κράτους απέναντι σε όσους αγωνίζονται. Κινήσεις που συνεχίζονται και αυξάνονται, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και φανερώνοντας το αληθινό πρόσωπο της εξουσίας, του κράτους και του κεφαλαίου. Από το περιβόητο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις και την αυξανόμενη αστυνομική βία ενάντια στους διαδηλωτές, τα στημένα κατηγορητήρια και την πριμοδότηση του ακροδεξιού εσμού έως την καταστολή δομών του αγώνα και κινημάτων υπεράσπισης της φύσης, το κράτος προσπαθεί να φιμώσει όποια φωνή υψώνεται απέναντι στα καταστροφικά του σχέδια.

Η κρατική καταστολή και η καπιταλιστική βαρβαρότητα δεν μας τρομοκρατούν. Θα δώσουμε όλες τις μάχες απέναντι σε όλες τις καθεστωτικές δυνάμεις. Οργανώνουμε συλλογικές αντιστάσεις απέναντι στο χρεοκοπημένο σύστημα που μας «διασφαλίζει» εξαχρείωση, υποδούλωση και θάνατο. Υψώνουμε οδοφράγματα αλληλεγγύης στο πλευρό των δομών αγώνα, των καταπιεσμένων, των από τα κάτω, των μεταναστών-τριών και όποιου αγωνίζεται για έναν κόσμο ισότητας και ελευθερίας. Τέλος, δηλώνουμε ξεκάθαρα για ακόμη μια φορά ότι η κατάληψη Libertatia θα συνεχίσει την παρουσία της ως δομή αγώνα απέναντι στην κρατική καταστολή και τη φασιστική βία. Ο δίκαιος αγώνας για την ανοικοδόμησή της θα συνεχιστεί κόντρα στις απειλές και τους τραμπουκισμούς ως μια σημαντική κινηματική παρακαταθήκη, σημείο αναφοράς και πρόταγμα μέσα σε μια συνθήκη διαρκούς καταστολής. Απέναντι σε μπάτσους, δικαστές, υπαλληλίσκους, ρουφιάνους, λαμόγια και φασίστες, η Libertatia ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ.

Κατάληψη Libertatia 19/7/20

πηγή : http://libertatiasquat.blogspot.com/2020/07/b…