Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020 στις 21.00

No ticket θερινο σινεμα: Το Χαμίνι (The Kid) 1921

Ο Σαρλό μαζεύει από το δρόμο ένα αγοράκι, που το εγκατέλειψε η μητέρα του. Το μεγαλώνει και πέντε χρόνια αργότερα, οι δυο τους δουλεύουν μαζί. Το χαμίνι σπάει τζάμια και ο Σαρλό τα επιδιορθώνει κι έτσι κερδίζουν τα προς το ζην. Αλλά η μητέρα του παιδιού, που έγινε διάσημη τραγουδίστρια, προσπαθεί να βρει το παιδί της...
Το χαμίνι είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Τσάρλι Τσάπλιν, την οποία γράφει, σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί. «Μια κωμωδία με ένα χαμόγελο και πιθανά ένα δάκρυ», είναι τα πρώτα λόγια που διαβάζει ο θεατής. Την περίοδο που ο Τσάπλιν έκανε οντισιόν για να βρει «το χαμίνι», είχε μόλις χάσει το νεογέννητο παιδί του. Τον μικρό Τζάκι Κούγκαν (Jackie Coogan) τον ανακάλυψε σε ένα μιούζικ χώλ .Ο μεγάλος ηθοποιός εντυπωσιάστηκε με το απαράμιλλο ταλέντο του μικρού και τον πήρε στην ταινία. Επίσης «το χαμίνι» είναι εμφανώς επηρεασμένο από τα δύσκολα παιδικά χρόνια του ηθοποιού. Το δωμάτιο στο οποίο μένει ο αλητάκος με το παιδάκι μοιάζει με εκείνο που έμενε με τη μητέρα του.Η φιλοσοφία, η συμπόνοια και η ταξική συνείδηση του Chaplin, συντεταγμένη με την απέραντη φτώχεια και την ένδεια της φτωχολογιάς, είναι επαναλαμβανόμενα μοτίβα στις ταινίες του (οι περισσότερες γυρισμένες στις άγριες εποχές του καπιταλισμού και της εκμετάλλευσης του ανθρώπου των δεκαετιών του 1910 και 1920...)
Στην μαυρίλα, όμως, της καθημερινότητας ο Chaplin πάντα προπαθούσε να φυτέψει μία αισιόδοξη νότα και εδώ βέβαια κάνει ακριβώς το ίδιο..
Η ερμηνεία του μικρού χαμινιού (Jackie Coogan, που είναι-δεν είναι 6-7 χρονών) είναι συγκλονιστική, όχι μόνο για την ηλικία του αλλά και την εποχή που αυτός ερμήνευσε έναν τόσο απαιτητικό ρόλο..
Η προβολή γίνεται σε συνεργασία με την ομάδα Σινεφίλ στο Φ/Β για να γνωριστούμε μεταξύ μας . Το θέμα είναι να βρεθούμε επιτέλους μετά από τόσα χρόνια. Οι θέσεις είναι περιορισμένες, οπότε οι ενδιαφερόμενοι θα χρειαστεί να κάνετε προ κράτηση για να μην έρθετε και δεν βρείτε να καθίσετε. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

πηγή : https://www.facebook.com/events/5995350242904…
πηγή : email που λάβαμε στις 3 Αυγούστου 20h