Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020 στις 22.00

(ώρα) Προβολή της ταινίας "Οι άντρες δεν κλαίνε" & συζήτηση

Λόγω της εκκένωσης της κατάληψης Φ99 και της κανονισμένης πορείας στο Άλσος Παγκρατίου στις 19:00 μεταφέρουμε την ώρα της προβολής στις 22:00.


Το αντιεξουσιαστικό blog Our Baba doesn't say fairy tales την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου θα βρίσκεται στον κήπο του Υποστέγου για προβολή της ταινίας «Οι άντρες δεν κλαίνε» (Βοσνία, 2017). Η αφορμή για την προβολή αυτή είναι η ελληνική έκδοση του δεύτερου τεύχους του αναρχικού βαλκανικού περιοδικού Antipolitika με θέμα τη Γιουγκοσλαβία. Η ταινία αυτή έχει υποτιτλιστεί από άτομα του blog και είχε προβληθεί στο 2ήμερο παρουσίασης του περιοδικού στην Αθήνα τον περασμένο Φλεβάρη.
Το 1ο τεύχος του περιοδικού, με θεματική τον αντιμιλιταρισμό, είχε κυκλοφορήσει στα σερβικά και στα αγγλικά. Η έκδοση στα ελληνικά του δεύτερου τεύχους του Antipolitika, το οποίο αποτελείται από 23 κείμενα, είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας συντροφισσών και συντρόφων από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τα Γιάννινα (και από πιο μακριά). Οι περισσότερες/-οι από μας (αλλά όχι όλοι/-ες) συναντηθήκαμε (και) στη δικτύωση Balkan Solidarity και θεωρούμε σημαντική κάθε μορφή στήριξης του Antipolitika.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση.

Δύο λόγια για την ταινία:
Είκοσι χρόνια μετά τη λήξη των πολέμων στη Γιουγκοσλαβία, σε ένα ξενοδοχείο κάπου στην επαρχία της Βοσνίας, συναντιούνται βετεράνοι του πολέμου και από τις τρεις πλευρές για να συμμετέχουν σε ένα σεμινάριο ψυχοδράματος και να μοιραστούν τις διαφορετικές εμπειρίες τους από τον πόλεμο. Μέσα σε αυτές τις ομαδικές συνεδρίες υπό την καθοδήγηση ενός ειδικού, οι άντρες αυτοί θα μιλήσουν για τα γεγονότα που έζησαν, θα προσπαθήσουν να θυμηθούν τις λεπτομέρειες, θα μπουν στη θέση του άλλου παίζοντας ρόλους, θα συγκρουστούν, θα μετανιώσουν, θα κλάψουν και θα ξαναγράψουν την ιστορία όπως θα θέλανε να έχει συμβεί για να μπορέσουν να διαχειριστούν το τραύμα της εμπειρίας του πολέμου.
Μία βαθιά συγκινητική ταινία για τον πόλεμο τις Γιουγκοσλαβίας, που καταδεικνύει ότι όχι μόνο τα γεγονότα αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο ακόμα και σήμερα στις ζωές των κοινωνιών αυτών, αλλά και ότι τα συλλογικά τραύματα που φέρουν είναι ακόμη νωπά.

Εδώ το trailer της ταινίας.

Our baba doesn't say fairy tales | ourbabadoesntsayfairytales.wordpress.com

Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Αργυρούπολης Υπόστεγο | 25ης Μαρτίου 38 | ypostego.wordpress.com | yposextego@espexiv.net]

πηγή : https://ypostego.wordpress.com/2020/09/16/προ…