Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020 στις 19.00

Προβολή: “Αντίο φίλε”, για τον Χάρη Τεμπερεκίδη.

ακριβής τοποθεσία : Προαύλιος χώρος Νομικής σχολής

Στις 7/2/1999 ύστερα από συµπλοκή στα βουνά της ορεινής Κορινθίας δολοφονείται από τα κρατικά σκυλιά των ΕΚΑΜ ο Χάρης Τεµπερεκίδης µετά από ένοπλη ληστεία σε υποκατάστηµα της Αγροτικής Τράπεζας στην Κλειτορία. Ο Χάρης ακόµα και την ύστατη στιγµή τραυµατισµένος δίνει ψευδή στοιχεία στους διώκτες του για να δώσει χρόνο στους συνεργούς του να εξαφανιστούν.

Ο Χάρης προερχόταν από οικογένεια ανταρτών. Είχε αποφυλακιστεί το Μάρτη του 1994 µετά από 22 χρόνια πίσω από τα κάγκελα. Στις 8 Μαΐου του 1986 µαζί µε τον Γ. Πετρόπουλο καταφέρνουν να αποδράσουν από το κολαστήριο της Κέρκυρας. Λίγους µήνες αργότερα οι δυο δραπέτες συλλαµβάνονται µαζί µε την αγωνίστρια δικηγόρο Κ. Ιατροπούλου η οποία τους παρείχε άσυλο.

Το 1987 ο Χάρης συνδράµει στην πυρπόληση του διοικητηρίου της φυλακής της Κέρκυρας,"το σύµβολο των βασανιστηρίων µας" όπως το ανέφεραν, µαζί µε ακόµα δεκάδες εξεγερµένους που πραγµατοποίησαν µια από τις σηµαντικότερες εξεγέρσεις στην ιστορία των ελληνικών φυλακών.

Η ανεξάντλητη µαχητικότητα και η αγωνιστικότητα που επέδειξε αναµετρήθηκε και βγήκε νικήτρια ακόµα και µέσα από την σκληρή δοκιµασία των βασανιστηρίων που δεν κατάφεραν να τον λυγίσουν. Αναζήτησε την διατήρηση της προσωπικότητάς του µέσα από την αυτοµόρφωση µε το διάβασµα, την µελέτη του σωφρονιστικού κώδικα, την αλληλεγγύη του προς τους πιο αδύναµους κρατούµενους. Με τους αγώνες στην φυλακή διαµόρφωσε µια κουλτούρα εξαιτίας της οποίας βγήκε νικητής από το τέρας του σωφρονισµού και τις παραµορφώσεις του.

Μετά την δολοφονία του οι τοίχοι των Εξαρχείων γέµισαν µε το σύνθηµα "ο Χάρης ήταν ένας από εµάς".

21 χρόνια µετά θα βρεθούµε µε φίλους και συντρόφους του Χάρη που οι ανυπότακτες διαδροµές τους διασταυρώθηκαν για µια εκδήλωση µνήµης κόντρα στη λησµονιά και τη λήθη που επιβάλλει το κράτος και οι διάφοροι συνοδοιπόροι του.

κάλεσμα : Συνέλευση Αλληλεγγύης στους φυλακισμένους, φυγόδικους και διωκόμενους αγωνιστές

πηγή : http://athens.indymedia.org/event/83311/