Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020 στις 19.00

Συζήτηση/βιβλιοπαρουσίαση: Ποδόσφαιρο εναντίον κράτους

Το ποδόσφαιρο στις μέρες μας είναι μία βιομηχανία δισεκατομμυρίων. Η επαγγελματοποίηση και η εμπορευματοποίηση έχουν διαμορφώσει την εικόνα του σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο, το παιχνίδι διατηρεί μια επαναστατική πτυχή, ίσως περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο άθλημα που έχει πέσει στα χέρια επιχειρηματιών και διεφθαρμένων πολιτικών. Από τις ρίζες του στην αγγλική εργατική τάξη ως τις πολιτικές διαμαρτυρίες παικτών και οπαδών και την τρέχουσα ριζοσπαστική οπαδική υποκουλτούρα, άτομα, ομάδες και κοινότητες διατηρούν ζωντανή τη λαϊκότητα του ποδοσφαίρου.

Το Ποδόσφαιρο εναντίον Κράτους προσφέρει μία κατεύθυνση στους πολιτικοποιημένους οπαδούς και έμπνευση σε όσους θέλουν να απολαμβάνουν το άθλημα μακριά από την τηλεόραση και τα μεγάλα στάδια, επιστρέφοντας στα σοκάκια και τις λασπωμένες αλάνες. (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

«Είναι ένα απολαυστικό ταξίδι από το χθες στο σήμερα, σε πέντε ηπείρους, σε διαφορετικές πολιτικές κοινότητες και συναρπαστικές ποδοσφαιρικές εμπειρίες. Δίνει μία καλή πάσα στον πολιτικοποιημένο φίλο του ποδοσφαίρου να τοποθετήσει το ποδοσφαιρικό βίωμα σε νέα βάση, αμφισβητώντας την εξουσία εντός και εκτός γηπέδων, επιστρέφοντας στις αλάνες και ξαναβρίσκοντας τη χαμένη ομορφιά του παιχνιδιού» (Βαγγέλης Τσίρμπας)

«Σύμφωνα με τον Ηράκλειτο, έναν από τους πρωτοπόρους της διαλεκτικής, ο κατήφορος και ο ανήφορος ανήκουν στον ίδιο δρόμο. Η δεξιά δε θα υπήρχε χωρίς την αριστερά και αντίστροφα, και η νύχτα χωρίς την ημέρα και αντίστροφα. Στην αδιαλλαξία του «No Politica» αντιτίθεται η διαλεκτική του Ηράκλειτου, του Μαρξ και η ιδεαλιστική διαλεκτική του Χέγκελ. Στο σκοταδισμό του «No Politica» αντιτίθεται η φωτεινή σκέψη των
συγγραφέων!» (Σάββας Κωφίδης)

Συζητάμε με τον Βαγγέλη Τσίρμπα και τον Σάββα Κωφίδη

Κυριακή 20/12, στις 7μμ

Ο GabrielKuhn γεννήθηκε στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας. Είναι πρώτην ημι-επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, εργάζεται ως πολιτικός συγγραφέας και μεταφραστής στη Στοκχόλμη. Μεταξύ άλλων, έχειγράψει τα Life Under the Jolly Roger: Reflections on Golden Age Piracy (PM Press, 2010), Sober Living for the Revolution: Hardcore Punk, Straight Edge, and Radical Politics (PM Press, 2010), Liberating Sápmi: Indigenous Resistance in Europe's Far North (PM Press, 2020).

πηγή : http://ydragogeio.gr/football-vr-state-20-12-…