Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020 στις 16.00

Ανοιχτό κάλεσμα για ενημέρωση και συζήτηση για τη συνέχιση του αγώνα στην ΦΕΠΑ

Τις τελευταίες εβδομάδες στη φοιτητική εστία του ΕΚΠΑ (ΦΕΠΑ) διεξάγεται ένας αγώνας απέναντι στην κρατική πολιτική υποχρηματοδότησης και την υποτίμηση των καθημερινών μας αναγκών. Οι αγωνές αυτοί δε διαφέρουν από τους αγώνες που δίνονται και έξω από την εστία, καθώς αυτοί αφορούν βασικές καθημερινές ανάγκες (σίτιση, συνθήκες διαβίωσης, ανθρώπινοι ρυθμοί σπουδών) αλλά και γενικότερα την ελλιπή χρηματοδότηση για την φοιτητική μέριμνα, καθώς και την διαχείρηση της πανδημίας εντός των εστιών. Σε όλο αυτό προστίθεται η θέσπιση της αστυνομίας στα πανεπιστήμια, η οποία θα αποτελεί εμπόδιο στις διεκδικήσεις μας και θα είναι ένα εφόδιο του κράτους ενάντια στους αγώνες μας.

Σ' αυτό το πλαίσιο, θέσαμε υπό κατάληψη τη γραμματεία της εστίας με τα εξής αιτήματα:

• Εισδοχές και παρατάσεις: Να μην εξετάζονται οι αιτήσεις παρατάσεων διαμονής με ακαδημαϊκά κριτήρια, παρά μόνο με κοινωνικοοικονομικά, να γίνει σεβαστό το κεκτημένο από το σύλλογο οικοτρόφων δικαίωμα για Α' παρατάσεις ενός έτους, να γίνονται δεκτές για όσο χρονικό διάστημα ζητάει το εκάστοτε εστιακό. Παράλληλα, η διαδικασία των εισδοχών έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα πολύ, ενώ το όργανο της εφορείας κατηγορεί εμάς για κωλυσιεργία.

• Να μην ζητείται βεβαίωση εκκένωσης δωματίου μέχρι την ορκομωσία, καθώς αυτή είναι μια τακτική που αφήνει τα εστιακά άτομα στον δρόμο χωρίς ουσιαστικά να έχουν πάρει το πτυχίο τους.

• Εστιατόριο: Παρά τα αδιάκοπα αιτήματά μας, η ποιότητα και η ποσότητα του φαγητού συνεχίζει να μην ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας. Την ίδια στιγμή η εργολαβία τα τσεπώνει: για το ακαδημαϊκό έτος που πέρασε πληρωνόταν για 550 μερίδες ενώ είχαν καταλήξει να μαγειρεύονται περίπου 200.

• Covid-19: Τη στιγμή που η πανδημία συνεχίζεται, τα μόνα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι τα αντισηπτικά στους κοινόχρηστους χώρους και οι μάσκες που παρέχονται στο θυρωρείο του Α κτιρίου, κάτι για το οποίο πολλά εστιακά άτομα δεν είναι καν ενήμερα. Παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες στον πρόεδρο της εφορίας (που τυχαίνει να είναι γιατρός) και στον διευθυντή, δεν έχουμε προμηθευτεί ατομικά αντισηπτικά και οι μόνες απολυμάνσεις που έγιναν ήταν αφου εντοπίστηκαν κρούσματα, και μάλιστα μόνο στα σημεία μέσα στην εστία τα οποία είχαν διασχίσει. Όσον αναφορά την πραγματοποίηση μαζικών τεστ, αυτή χαρακτηρίστηκε ως υπέρμετρο κόστος.

Την Πέμπτη 10/12 με απόφαση της συνέλευσης προχωρήσαμε σε κατάληψη της γραμματείας και της διεύθυνσης της εστίας και ήδη απο το απόγευμα της ίδιας ημέρας λάβαμε τηλεφώνημα από πρυτανεία και διοίκηση που απειλούσε ότι αν δεν λήξει η κατάληψη θα προχωρήσουν σε διακοπή των παροχών (σίτιση, νερό, ρεύμα, ίντερνετ κλπ). Εμείς αποφασίσαμε όχι μόνο να συνεχίσουμε την κατάληψη και την υπεράσπιση του αγώνα μας, αλλά και από την Παρασκευή 11/12 προχωρήσαμε σε παρέμβαση στο εστιατόριο στη διαδικασία ελέγχου των καρτών, με απώτερο σκοπό να μαγειρεύονται όλες οι μερίδες φαγητού για τις οποίες πληρώνεται ο εργολάβος. Η απειλή τους έγινε πραγματικότητα όταν το Σάββατο 12/12 προχώρησαν στην διακοπή της σίτισης. Εμείς από την πλευρά μας καλύψαμε αυτή την ανάγκη με την αλληλέγγυα στήριξη συλλογικοτήτων, μέσω της διενέργειας συλλογικών κουζίνων, με γνώμονα την αυτοοργάνωση και την αυτοδιαχείριση της διαδικασίας της σίτισης. Τις επόμενες μέρες μέσα απο τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους αρμόδιους, καθώς και στο όργανο της εφορείας, είδαμε να τηρείται μια περιφρονυτική στάση και καμία διάθεση να δωθούν απαντήσεις.

Στις 17/12 λάβαμε ένα ακόμη τηλεφώνημα που απειλούσε με διακοπή της σύμβασης για τους/τις εργαζόμενους/ες του εστιατορίου. Αυτή την φορά οξύνει τις απειλές, και πέρα απο το να διχάσει την εστία, θέλει να μας φέρει σε σύγκρουση με τους/τις εργαζόμενους/ες.

Αυτός ο αγώνας έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία, τώρα που το κράτος καταστέλει κάθε αντίδραση και προσπάθεια αντίστασης, όπως έκανε στις 17 Νοέμβρη, στις 6 Δεκέμβρη κλπ, φέρνει ό,τι πιο αντιδραστικό υπάρχει σε νομοσχέδιο, προσπαθώντας να καταστείλει τον αγώνα, φοβούμενη την προοπτική που μπορεί να δώσει στην κοινωνία.

Θεωρούμε αναγκαίο ότι αυτός ο αγώνας για να είναι νικηφόρος χρειάζεται τη στήριξη του ευρύτερου κινήματος: σύλλογοι οικοτρόφων φοιτητικών εστιών, φοιτητικοί σύλλογοι, αυτοοργανωμένοι/κατειλημμένοι χώροι, εργατικά σωματεία και ατομικότητες που τον ενστερνίζονται.

Για όλα αυτά, καλούμε σε ανοιχτή συνέλευση το Σάββατο 19/12 στις 16:00 στην Α' ΦΕΠΑ με σκοπό τη διεύρυνση των διεκδικήσεων, των αγώνων, και της γενικότερης αντίστασής μας.

Συντονιστικό Κατάληψης ΦΕΠΑ

πηγή : email που λάβαμε στις 18 Δεκεμβρίου 21h