Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021 στις 19.30

(Ακύρωση) Μετά-αλιπασαδίτικο καθεστώς και ελληνική επανάσταση

Ακύρωση-αναβολή εκδήλωσης

Ακύρωση-αναβολή της εκδήλωσης "Μετά-αλιπασαδίτικο καθεστώς και ελληνική επανάσταση: ο ρόλος των τόσκηδων/αλβανών το 1821 και μετέπειτα", στις 28/2

«Ο πρώτος νεκρός από βασανιστήρια ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων. Ο δεύτερος γίνεται στατιστική.» (Εδουάρδο Γκαλεάνο)

Στις ιστορίες του κ.Κόυνερ του Μπρεχτ, υπάρχει μια ιστορία για τη βλακεία της εξουσίας και πώς μπορεί να μετατρέψει τους πάντες ανόητους:

Τον κύριο Κόυνερ δεν τον ενδιέφερε σε ποια χώρα ζούσε γιατί «μπορούσε να πεινάσει οπουδήποτε». Μία μέρα ένας αξιωματικός τον σταμάτησε στο πεζοδρόμιο και τον ανάγκασε να παραμερίσει στον δρόμο. Οργίστηκε όχι μόνο με τον άνθρωπο της εξουσίας αλλά και με τη χώρα καταγωγής του. Για μια στιγμή θέλησε να εξαφανιστεί όλη αυτή η χώρα από προσώπου γης. Μετά το μετάνιωσε και σκέφτηκε «να γιατί πρέπει να εκλείψει η ανοησία: γιατί κάνει ανόητο όποιον βρεθεί μπροστά της».

Το μείγμα ανοησίας και εκδικητικότητας του κράτους είναι ολοφάνερο την ώρα που προσπαθεί να εξοντώσει έναν άνθρωπο που παλεύει, με όσες λαβωμένες αλλά μαχητικές και ανυπότακτες δυνάμεις του έχουν απομείνει, για στοιχειώδη και αυτονόητα δικαιώματα. Η ανοησία του κράτους έχει πάντα αδελφή τη βία για την πειθαρχία όσων δεν θέλουν να γίνουν και αυτοί ανόητοι. Το αληθινό πρόσωπο του κράτους και των συμφερόντων που εκπροσωπεί ήταν είναι και θα είναι η Βία.

Οι άνθρωποι μπορούν να απαντήσουν μόνο με τα λόγια άλλης μιας νεκρής κρατούμενης, της Ρόζα Λούξεμπουργκ, που αναφέρει στο τελευταίο της άρθρο: «"Τάξη επικρατεί στο Βερολίνο". Ηλίθιοι δήμιοι! Η "τάξη" σας είναι χτισμένη στην άμμο. Αύριο η επανάσταση θα υψώσει τη βροντερή φωνή της ως τους ουρανούς. Έντρομοι θ' ακούσετε το νικητήριο σάλπισμά της: Ήμουν, Είμαι, Θα είμαι!»

Ναι, θα είμαστε εδώ για να υπερασπιζόμαστε το αυτονόητο. Σε αυτή τη βία του κράτους και του κεφαλαίου απαντάμε μόνο με νόηση, συναίσθημα και επανάσταση. Αν δεν οργανωθούμε θα συντριβούμε.

Υ.Γ.: Η σημερινή εκδήλωση για τον Αλή Πασά και το 1921 ακυρώνεται προσωρινά. Το να μιλήσουμε για τον μονάρχη του 1821 μας φαίνεται χρήσιμο 200 χρόνια μετά, αλλά σήμερα πρέπει να καταλάβουμε τον μονάρχη του 2021. Ίσως το επόμενο βήμα της κυβέρνησης θα είναι να κρεμάει τους φυλακισμένους στα πλατάνια όπως έκανε και ο Αλή. Τουλάχιστον έμεινε στην ιστορία ως σκληρός αλλά δίκαιος. Οι σημερινοί μονάρχες πήραν μόνο τη σκληράδα του, αλλά δεν πήραν ούτε ίχνος δικαιοσύνης.

Υ.Γ.2: Χθες το Facebook κατέβασε την εκδήλωση αλληλεγγύης που είχαμε οργανώσει στις 5/2 με τη δικηγόρο του Δ.Κ.

Το σύννεφο πυκνώνει… Προβλέπεται καταιγίδα.


Την Κυριακή 28 Φλεβάρη, στις 19:30, εγκαινιάζουμε μια σειρά εκδηλώσεων για το 1821. Η αρχή θα γίνει με τον ΣΟΥΚΡΟΥ ΙΛΙΤΖΑΚ, Οθωμανολόγο του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών, που θα μας μιλήσει για το θέμα Μετά-αλιπασαδίτικο καθεστώς και ελληνική επανάσταση: ο ρόλος των τόσκηδων/αλβανόφωνων το 1821 και μετέπειτα. Όπως πάντα, θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση.

Για να συνδεθείτε, πατήστε στο παρακάτω λινκ: https://us02web.zoom.us/j/87690520771?pwd=Wnd… (password, αν ζητήσει: 1234)

Ή παρακολουθήστε την αναμετάδοση από τη σελίδα μας στο facebook.

πηγή : https://akoixi.espivblogs.net/meta-alipasadit…