τι; :

Παρασκευή 23 Απριλίου 2021 στις 17.30

Διανομές φαγητού

Σε μια δυστοπική πραγματικότητα που μας θέλει έρμαια των πολιτικών τους συμφερόντων, προτάσσουμε την αλληλεγγύη μεταξύ μας.

Ο νέος νόμος για το άσυλο, με συνοπτικές διαδικασίες αφαιρεί το δικαίωμα ολόκληρων οικογενειών τόσο από την παραμονή τους σε διαμερίσματα και camps, όσο και από την χρηματική υποστήριξη που δικαιούνται.

Ορμώμενα από τις εξώσεις προσφύγων και μεταναστ(ρι)ών αιτούντων άσυλο και από τη διακοπή της ήδη πενιχρής οικονομικής βοήθειας από το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ για τη στέγαση, ανταποκρινόμαστε ως συλλογικότητα και ως ελεύθερος κοινωνικός χώρος στην ανάγκη έμπρακτης υποστήριξης όσων πλήττονται από την κρατική αδιαφορία.

Μαγειρεύουμε καθημερινά και μοιράζουμε φαγητό για οποιοδήποτε άτομο έχει ανάγκη, τηρώντας μέτρα και προφυλάξεις.

Τα απογεύματα τις ώρες 17:30-19:00, στον εκχ Σχολείο, προσφέρουμε μια μερίδα φαγητό σε όποιο άτομο τη χρειάζεται.

Με βάση το νέο νόμο για το άσυλο:

• Οι διαδικασίες ασύλου επισπεύδονται από τις 10 μέρες το νωρίτερο μέχρι τους 6 μήνες το αργότερο.

• Η απόφαση είτε είναι αρνητική είτε θετική, το άτομο πρέπει να βγει από το διαμέρισμα ή το καμπ που διαμένει, εντός των 30 ημερών. Ταυτόχρονα διακόπτεται απευθείας η παροχή χρηματικής υποστήριξης από την ύπατη αρμοστεία.

• Αν η απόφαση είναι θετική, από τη στιγμή της επίδοσης και με το χρόνο να κυλάει αντίστροφα για τον ενδιαφερόμενο μένοντας αβοήθητος για όσο χρόνο χρειάζεται από τον ίδιο να βρεθεί κατοικία.

Οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, αν θέλουν να συνεχίσουν να υποστηρίζονται, πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα Ήλιος.

Το πρόγραμμα αυτό από τον ΔΟΜ παρέχει ένα μικρό μόνο ποσό για την κάλυψη μέρους του ενοικίου για ένα διάστημα 6-12 μηνών.

Το πρόγραμμα Ήλιος ΔΕΝ λαμβάνει υπόψη του:

α. Τις χρηματικές εγγυήσεις που καλείται να πληρώσει ένα άτομο προκειμένου να νοικιάσει ένα διαμέρισμα

β. Τα χρήματα που θα χρειαστεί για βασικό εξοπλισμό αλλά και πληρωμή λογαριασμών (ΔΕΗ, νερό κτλ)

γ. Τη δυσκολία ενοικίασης κατοικίας σε αυτήν την περίοδο (μικρή διαθεσιμότητα, ρατσιστική συμπεριφορά από ιδιοκτήτες)

• Δεύτερη απόρριψη αιτήματος ασύλου.

Οι άνθρωποι που έχουν δεύτερη απορριπτική καλούνται επίσης να απομακρυνθούν άμεσα από καμπ και στέγαση. Φυσικά η χρηματική υποστήριξη διακόπτεται άμεσα.

Ταυτόχρονα τους αφαιρούνται τα όποια έγγραφα νόμιμης διαμονής. Εκδίδεται εις βάρους τους πράξη απέλασης ή έχουν τη δυνατότητα να αιτηθούν στο ΔΟΜ για να εγγραφούν στο πρόγραμμα εθελούσιας επιστροφής και να επιστρέψουν πίσω στη χώρα καταγωγής.

• Υπάρχει και η κατηγορία των αναγνωρισμένων προσφύγων που μετά το πρόγραμμα Ήλιος αφήνονται πλέον στην τύχη τους και πρέπει να ανταπεξέλθουν μόνοι/ες τους.

πηγή : email που λάβαμε στις 1 Μαρτίου 08h