τι; : πορεία θεματική : απολύσεις από : Νομάδες

Παρασκευή 16 Απριλίου 2021 στις 18.30

Μοτοπορεία: Δεν υποχωρούμε αν δε δικαιωθούμε!

Δεν υποχωρούμε αν δε δικαιωθούμε!

Μοτοπορεία

Παρασκευή 16.9, 6.30μμ, πλατεία Αγ.Παρασκευής

Άμεση ανάκληση της εκδικητικής απόλυσης του διανομέα από την Domino's Pizza Αγ.Παρασκευής

Tο Σάββατο 6 του Μάρτη και ενώ ο εργαζόμενος διανομέας παρέδιδε ταμείο για να σχολάσει, του ανακοινώθηκε η απόλυσή του. Η αιτιολόγηση της εργοδοσίας ήταν η χαμηλή παραγωγικότητα του διανομέα, ο οποίος εργαζόταν στο κατάστημα της Domino's Pizza Αγίας Παρασκευής, από τον Σεπτέμβριο του 2018. Οι απεργίες, οι διεκδικήσεις και οι συλλογικές αρνήσεις των διανομέων στο κατάστημα, είχαν δημιουργήσει πρόβλημα στην DAUFOOD Α.Ε., την εταιρεία που διαχειρίζεται το εργατικό δυναμικό της Domino's Pizza. Η απόλυση του συγκεκριμένου διανομέα, δεν είναι τυχαία, ούτε αφορά μόνο τον ίδιο. Αφορά την συνδικαλιστική δράση και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων συνολικά. Ο απολυμένος διανομέας είναι μέλος του σωματείου της Σ.Β.Ε.Ο.Δ. (Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου), και η επιλογή της απόλυσης του, λειτουργεί παραδειγματικά για τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Το μήνυμα που θέλει να περάσει η εργοδοσία είναι σαφές. Όποιος σηκώνει κεφάλι και διεκδικεί για το σύνολο των εργαζομένων, θα απολύεται με συνοπτικές διαδικασίες.

Ιστορικό

Στο κατάστημα της Αγίας Παρασκευής, οι διεκδικήσεις που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια δείχνουν ότι, όταν οι εργαζόμενοι συναντιούνται, κουβεντιάζουν και διεκδικούν από κοινού μπορούν να καταφέρουν πολλά πράγματα. Οι διανομείς μαζί με τον απολυμένο εργαζόμενο συμμετείχαν καθολικά σε 2 απεργίες που κήρυξε το πρωτοβάθμιο ομοιοεπαγγελματικό σωματείο της Σ.Β.Ε.Ο.Δ., βάζοντας μπροστά ζωτικά αιτήματα για τον κλάδο, τον Απρίλη του 2019 και τον Οκτώβρη του 2020. Προχώρησαν επίσης, σε αίτημα για την παροχή των Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) το οποίο ικανοποιήθηκε από την εργοδοσία, έπειτα από τον νόμο 4611/2019 που κατακτήθηκε με τις μαζικές απεργίες και κινητοποιήσεις της Σ.Β.Ε.Ο.Δ. Αμέσως μετά το παραπάνω αίτημα, ο απολυμένος πλέον εργαζόμενος, υπέστη εκδικητική μείωση των ωρών εργασίας του και με καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας για εκδικητική μείωση λόγω συνδικαλιστικής δράσης κατάφερε την υπαναχώρηση της εργοδοσίας, παίρνοντας τις ώρες εργασίας του πίσω. Από αυτές τις διεκδικήσεις, οι εργαζόμενοι "είδαν" κράνη, μπουφάν μηχανής, αδιάβροχα, γάντια, και σταθερές, όσο το δυνατόν βάσει σύμβασης, ώρες εργασίας. Οι διανομείς στην Dominos της Αγίας Παρασκευής διεκδικώντας από κοινού, έπεβαλαν τους όρους τους και κατάφεραν καλύτερους όρους εργασίας. Για αυτό τον λόγο η εταιρεία αποφάσισε να απολύσει εκδικητικά τον συνάδελφο διανομέα, ώστε να στείλει ένα μήνυμα και στους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Η ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ DOMINO'S PIZZA

Οι όροι εργασίας στην Domino's Pizza δεν είναι ιδιαίτερα γνωστοί, αλλά δεν απέχουν και πολύ από την κατάσταση στους υπόλοιπους χώρους δουλειάς. Οι συμβάσεις εργασίας μερικής απασχόλησης, δηλώνουν μόνο το κατ' ελάχιστο των 10 ωρών εργασίας τη βδομάδα. Από κει και πέρα είναι στο χέρι του εργοδότη, πόσες ώρες θα σου δώσει. Με αυτές τις συμβάσεις- λάστιχο, δεν διασφαλίζεται τίποτα, ούτε καν ο βασικός μισθός μερικής απασχόλησης, ενώ το ωράριο αλλάζει εβδομαδιαία και το σχόλασμα καθημερινά, ανάλογα με τη δουλειά, τόσο για τους διανομείς, όσο και για τους εσωτερικούς. Αξίζει να σταθούμε στον λόγο για τον οποίο συμβαίνει αυτό. Ενώ βάσει νόμου η υπερωριακή απασχόληση δεν μπορεί να περάσει το 8ωρο για τους μερικώς απασχολούμενους, δηλαδή τους 4ωρους, τα 10ωρα και τα 11ωρα με την συγκεκριμένη σύμβαση μερικής απασχόλησης είναι καθεστώς. Επίσης, η προσαύξηση (12%) κάθε υπερωρίας μετά τις 8 ώρες, δεν αναγνωρίζεται από αυτή τη σύμβαση. Αν σε αυτό, προσθέσουμε το γεγονός ότι το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών, των επιδομάτων και των δώρων καθορίζεται από τον βασικό μισθό της μερικής απασχόλησης, και όχι από τις πραγματικές ώρες εργασίας, καταλαβαίνουμε τι γλιτώνουν τα αφεντικά με αυτές τις συμβάσεις (βάσει στοιχείων 2 μισθούς ανα εργαζόμενο ετησίως..).

Με αυτή την εικονική σύμβαση η εταιρεία διασφαλίζει ότι δεν θα πληρώνει περισσότερους εργαζόμενους από αυτούς που χρειάζεται, εφόσον τους αποδεσμεύει όποτε πέφτει η δουλειά, αποδίδοντας διαφορετικά προγράμματα στην Επιθεώρηση Εργασίας. Όπως αποδείχθηκε, εξαιτίας αυτής της σύμβασης, οι εργαζόμενοι είναι εκτεθειμένοι και σε πιθανές εκδικητικές μειώσεις των ωρών εργασίας τους, σε περίπτωση που διεκδικήσουν κάτι. Η ευελιξία δηλαδή και η ανασφάλεια, το να μην ξέρεις δηλαδή, πόσες ώρες θα πάρεις σε κάθε εβδομαδιαίο πρόγραμμα, είναι το καλύτερο εργαλείο που διαθέτουν τα αφεντικά, ώστε να μεγιστοποιούν τους δείκτες κέρδους τους αλλά και να κρατούν πειθαρχημένο το εργατικό δυναμικό τους. Η σύμβαση της Domino's είναι ότι πιο καινοτόμο στην κατεύθυνση της ανασφάλειας του εργαζομένου, καθώς μεταφέρει την διαπραγμάτευση των όρων εργασίας του εκεί που είναι αντικειμενικά αδύνατη και η θέση του εργαζομένου εντελώς ανυπεράσπιστη, δηλαδή σε ατομικό και προσωπικό επίπεδο.

Η Domino's Pizza προβαίνει επίσης, σε μια σειρά από αυθαιρεσίες, απο αυτές που δεν είναι νόμιμα κατοχυρωμένες, όπως ότι οι διανομείς στο τέλος της βάρδιας, υποδύονται τους υπάλληλους σεκιούριτι και καταθέτουν την ημερήσια είσπραξη του καταστήματος σε κοντινό ATM, απροστάτευτοι με εκαντοντάδες ή και χιλίαδες ευρώ πάνω τους. Υποχρεώνονται επίσης, ανα τακτά χρονικά διαστήματα, σε ξαφνική αλλαγή περιβάλλοντος εργασίας, ανάλογα με την αυξημένη δουλειά που μπορεί να χει ένα άλλο κατάστημα στην άλλη άκρη της πόλης, σε άγνωστους δρόμους και γειτονιές. Μια πολύ σημαντική, για την ζωή και την προστασία των εργαζομένων διανομέων στη Domino's Pizza, αυθαιρεσία, είναι η επικίνδυνα και συστηματικά ανεπαρκής επισκευή των εταιρικών δικύκλων. Φθαρμένα λάστιχα στη βροχή, φρένα που δεν πιάνουν και μοτερ που κολλάνε ξαφνικά, είναι ενδεικτικά μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά. Για να μην αναφέρουμε, ότι έχουν παρατηρηθεί περιστατικά κλοπής του διανομέα, στα οποία η εργοδοσία πιέζει για την κάλυψή των χρημάτων από τον εργαζόμενο.

Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Στον κλάδο της μεταφοράς και διανομής, αλλά και γενικότερα σε όποιο μαγαζί έμεινε ανοικτό μέσα στη πάνδημια, όσοι δουλεύουμε ακόμα, σηκώσαμε αδιανόητο όγκο δουλειάς και είδαμε τα ωράρια μας να ξεχειλώνονται. Είδαμε επίσης, τους λογαριασμούς του σπιτιού να εκτοξεύονται και την ψυχολογία μας να πιάνει πάτο. Μέσα σε όλα αυτά, γίνεται να μας απολύσουν έχοντας το θράσος να επικαλούνται και χαμηλή παραγωγικότητά για την εργασία μας. Αυτό είναι το μέλλον που μας επιφυλλάσουν τα αφεντικά και σε αυτό δεν μετράει το δίκιο, αλλά η εκμετάλλευσή, το κέρδος και η πρόσβαση στην εξουσία.

Η απελευθέρωση των απολύσεων με βάση το διευθυντικό "δικαίωμα", λύνει τα χέρια των εργοδοτών από τα όποια εναπομείναντα τυπικά προσχήματα. Ήδη, πριν από την πανδημία, το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Οκτώβρη του 2019, έδωσε το προνόμιο στους εργοδότες να απολύουν χωρίς καν να συντρέχουν οικονομικοί ή προσωπικοί λόγοι. Όσο λοιπόν δεν μπαίνουμε στην μάχη, θα βλέπουμε να επεκτείνεται η πολιτική των αφεντικών. Περιστολή των συνδικαλιστικών ελευθεριών, κατάργηση της ανεξαρτησίας της Επιθεώρησης Εργασίας, φρένο στην επέκταση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, απελευθέρωση των απολύσεων, τηλε-εργασία, ατομικές συμβάσεις- λάστιχο, εκ περιτροπής εργασία ανάλογα τη ζήτηση της "αγοράς", συμβάσεις ορισμένου χρόνου, μισθοί πείνας, κινητικότητα, επισφάλεια και ανεργία. Κάθε νομοσχέδιο που κατατίθεται για τα εργασιακά αποτελεί μια όλο και πιο προωθημένη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και στο συλλογικό εργατικό δίκαιο.

Είναι επιτακτική η ανάγκη σήμερα, να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε ατομικά και να δούμε στα μάτια των συναδέλφων μας τον εαυτό μας. Να καταλάβουμε ότι δεν μπορούμε να σταθούμε μόνοι μας, απέναντι στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες, νόμιμες ή μη. Να οργανωθούμε στις εργατικές συνελεύσεις γειτονιάς και στα εργατικά σωματεία, να φτιάξουμε επιτροπές αγώνα στους χώρους δουλειάς και να επιβάλλουμε το δίκιο μας. Όλα κατακτιούνται, τίποτα δεν μας χαρίζεται.

ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΟΥ ΔΙΑΝΟΜΕΑ ΣΤΗ DOMINO'S PIZZA
ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ

νομάδες | εργατική συνέλευση στα Β/Α

πηγή : https://nomades.espivblogs.net/2021/04/10/mot…