Σάββατο 17 Απριλίου 2021 στις 15.00

Ανοιχτή συνέλευση ελευθεριακού σχήματος

ΗΣΥΧΙΑ - ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

"Οι νόμοι θεσπίζονται από τους ισχυρούς

για να εφαρμόζονται στους αδύναμους"

Όπως μας δείχνουν οι πολιτικές επιλογές των τελευταίων δεκαετιών, η δημόσια παιδεία και η λειτουργία των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων βρίσκονται συχνά στο στόχαστρο των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Έτσι, για ακόμη μια φορά, εν μέσω μάλιστα της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, η κυβέρνηση ΝΔ επιδιώκει να εφαρμόσει έναν νόμο που καταδικάζει τη δημόσια εκπαίδευση και εξαφανίζει κάθε μορφή ελεύθερης έκφρασης στους ακαδημαϊκούς χώρους. Στόχος της είναι να δημιουργήσει πανεπιστήμια στα οποία χωράνε μόνο όσες φοιτήτριες συμμορφώνονται στις ολοκληρωτικές πολιτικές και επιτελούν τον προκαθορισμένο ρόλο των φοιτητριών που μέσω της εκπαίδευσής τους εξυπηρετούν τα εκάστοτε συμφέροντα της εξουσίας. Συγκεκριμένα, ο νόμος 4777 Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2021, περιλαμβάνει: 1) Θέσπιση βάσης εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, 2) Περιορισμένο αριθμό επιλογών στο μηχανογραφικό, 3) Ανώτατο όριο φοίτησης ν+ν/2, 4) Εγκατάσταση κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης εντός του χώρου των πανεπιστημίων και 5) Ίδρυση ειδικού αστυνομικού σώματος για τα ιδρύματα.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, είναι προφανές ότι χιλιάδες μαθητές θα αποκλείονται από τη δυνατότητα εισαγωγής στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Προκειμένου ένας μαθητής να πετύχει τη βάση του "10" είναι απαραίτητο να διαθέτει την οικονομική δυνατότητα για φροντιστηριακά μαθήματα. Αυτό φαντάζει όλο και πιο δύσκολο για τους περισσότερους ή ακόμη και οικονομικά αδύνατο για κάποιους. Από την άλλη, οι φιλικές σχέσεις του κράτους με τους κολλεγιάρχες είναι ξεκάθαρες. Έτσι, τα πτυχία των δημόσιων πανεπιστημίων εξισώθηκαν με αυτά των ιδιωτικών ιδρυμάτων, σε νόμο που ψηφίστηκε ήδη από τον προηγούμενο χρόνο. Τα κολλέγια δεν έχουν ελάχιστη βάση, κάτι το οποίο μας κάνει ξεκάθαρο ότι μόνο οι οικονομικά ευκατάστατοι πληρούν τα κριτήρια για την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση.

Υπενθυμίζουμε, λοιπόν, ότι για τα ήδη υποχρηματοδοτούμενα ιδρύματα η κυβέρνηση επιλέγει να αγνοήσει τα προβλήματα απαντώντας με ακόμα πιο αυταρχικούς νόμους που φέρνουν πειθαρχικά και ελέγχους, ώστε να εξυπηρετήσει την ιδιωτικοποίηση με κάθε κόστος.

Καθώς καμία κατάσταση δεν είναι μονοδιάστατη, έτσι και η εφαρμογή του νόμου δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή ως τέτοια. Το όριο φοίτησης ν+ν/2 εντατικοποιεί και εξουθενώνει όλο και περισσότερες από εμάς. Τίθεται σε εφαρμογή εν μέσω μιας γενικευμένης κρίσης, στην οποία αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε με μισθούς μη επαρκείς για τις βασικές μας ανάγκες. Τα ενοίκια, λόγω του εξευγενισμού των πόλεων που υπάρχει για να ικανοποιήσει τα συμφέροντα της τουριστικής βιομηχανίας, έχουν εκτοξευθεί. Χιλιάδες εργαζόμενες απολύονται καθημερινά και οι ταξικοί διαχωρισμοί γίνονται όλο και πιο έντονοι. Όλα τα παραπάνω, γεννούν το εξής ερώτημα: σε ποιους χρησιμεύουν τα πειθαρχικά, ο έλεγχος και οι μπάτσοι στον ακαδημαικό χώρο; Η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Σε αυτούς που κατασκευάζουν μια κοινωνία για τους λίγους και εκλεκτούς και λειτουργούν προς όφελος του κράτους και του κεφαλαίου.

Έφτασε, λοιπόν, η στιγμή να αντισταθούμε συλλογικά στα πανεπιστήμια, στους χώρους εργασίας και στις γειτονιές μας.

Έφτασε η στιγμή να μην τους αφήσουμε να καθορίζουν τις ζωές μας.

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΝΟΜΟΥ ΚΕΡΑΜΕΩΣ-ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ

ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

ΑΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ ΒΙΑ ΣΤΗ ΒΙΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ

ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟΥ ΣΧΗΜΑΤΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 17/04 ΣΘΕ 3ΜΜ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΣΧΗΜΑ ΦΟΙΤΗΤ(ΡΙ)ΩΝ ΔΙΠΑΕ ΣΙΝΔΟΥ

πηγή : email που λάβαμε στις 14 Απριλίου 21h