Δευτέρα 19 Απριλίου 2021 στις 9.00 πμ

Κάλεσμα στα δικαστήρια για την δίκη της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας»

Καλούμε στις επόμενες δικάσιμους: Δευτέρα 19, Τρίτη 20 και Παρασκευή 23 Απρίλη στις 09:00 στο εφετείο, από την είσοδο της Λουκάρεως. Επίσης, καλούμε στη συγκέντρωση-πορεία την Τετάρτη 21 Απρίλη, στις 18:00, στο Μοναστηράκι.

post image

Από τις 17 Μάρτη ξεκίνησε η δίκη ενάντια στην αντάρτικη οργάνωση «Επαναστατική Αυτοάμυνα» και η απαλλοτρίωση του καζίνο ΟΠΑΠ στον Χολαργό.

Κατά τη διάρκεια της απαλλοτρίωσης τραυματίζεται από δικό του λάθος ο σύντροφος Δ. Χατζηβασιλειάδης. Έπειτα, σε σπίτι φιλικού του προσώπου βρίσκεται οπλισμός, που ανάμεσα σε άλλα ταυτοποιείται και το όπλο-σφραγίδα της οργάνωσης και συλαμβάνονται ο αναρχικός Β. Σταθόπουλος και ένα ακόμη άτομο (το φιλικό πρόσωπο). Τα δύο αυτά άτομα προφυλακίζονται και κρατούνται μέχρι και σήμερα. Ο Δ. Χατζηβασιλειάδης διαφεύγει της σύλληψης, ενώ δικάζεται ερήμην για το σύνολο των κατηγοριών (περί της οργάνωσης Επαναστατική Αυτοάμυνα και της ληστείας), πράγμα επίσης πρωτόγνωρο.

Από την πρώτη στιγμή, ο Δ. Χατζηβασιλειάδης περιέγραψε τη σχέση του με τους δυο προφυλακισμένους κι εξήγησε ότι δεν έχουν και δεν θα γινόταν να έχουν καμία σχέση με την ιστορία της συγκεκριμένης αντάρτικης οργάνωσης και τις μετέπειτα πολιτικές και πρακτικές ευθύνες που ανέλαβε και γνώριζε αποκλειστικά ο ίδιος.

Η δίκη που συνεχίζεται επιτελεί διττό ρόλο:

Από τη μία κυνηγάει, καταστέλλει και επιχειρεί να εξαφανίσει την αδιάκοπη επαναστατική πάλη των καταπιεσμένων και από την άλλη, φυλακίζει και ποινικοποιεί την κοινωνική αλληλεγγύη.

Απόσπασμα του συντρόφου Δ. Χατζηβασιλειάδη από κείμενο αναφορικά με τη δίκη:

«Τρία αλληλένδετα διακυβεύματα παίζονται σ' αυτή τη δίκη. Τοποθετώ πρώτο το έκτακτο: Η ελευθερία των ανθρώπων που είναι ήδη στη φυλακή ή ενδέχεται να φυλακιστούν μ' αυτή τη δίκη ή την επόμενη σχετιζόμενη με την ίδια επιχείρηση καταστολής, στην οποία θα δικαστεί μια συντρόφισσα (14 Απρίλη με πλημμεληματικές κατηγορίες). Ετούτη η δίκη είναι κρίσιμη για τον σύντροφο Βαγγέλη Σταθόπουλο, ο οποίος όντας μακροχρόνια στοχοποιημένος ως πρώην πολιτικός κρατούμενος, αντιμετωπίζει τώρα μια πολιτική απόπειρα βαρυάς καταδίκης του. Στα πρόσωπα των δυο προφυλακισμένων διώκεται η κοινωνική αλληλεγγύη, ως μέρος της στρατηγικής απομόνωσης κι εξόντωσης της αντάρτικης πάλης. Ανεξάρτητα από τα γεγονότα, το κράτος επιδίωξε να χτυπήσει τους δυο προφυλακισμένους σα να χτυπούσε στην καρδιά του αντάρτικου. Πρόκειται για μια επίσημη αναγνώριση του δεδομένου ότι το κράτος τρέμει και προσπαθεί να τρομοκρατήσει έναν εχθρό που βρίσκεται παντού: τον αντιστεκόμενο λαό. Αποτελεί πολιτικό καθήκον του κινήματος σ' αυτή την έκτακτη δίκη να υπερασπιστεί τον σύντροφο Βαγγέλη Σταθόπουλο, διεκδικώντας βέβαια την απελευθέρωση όλων των πολιτικών ομήρων, ανεξαρτήτως της στάσης τους.

[...]

Το διακύβευμα που έπεται είναι το διαρκώς επείγον: Η αλληλεγγύη ενάντια στην καταδίωξη ενός ανθρώπου από τους κρατικούς δολοφόνους κι ειδικότερα, η αλληλέγγυα πολιτική μέριμνα για έναν συναγωνιστή που βρίσκεται υπό φυσική απειλή, επιπλέον της ποινικής και συνεχίζει ν' αγωνίζεται. Στη συγκεκριμένη περίπτωση εγώ είμαι αυτός. Ετούτη η αλληλεγγύη δεν θα κριθεί στη δίκη, κρίνεται κάθε μέρα. Όμως, η δίκη αποτελεί στιγμή αποκάλυψης της πραγματικής κατάστασης του πολιτικού κινήματος σε σχέση ή απέναντι στην επαναστατική πάλη και στην αγωνιστική αλληλεγγύη. Η ανάγκη είναι παρούσα, ήταν ανέκαθεν παρούσα, εφόσον τα πρόσωπα που ενσαρκώνουν την επαναστατική πάλη ανανεώνονται κι οι συλλογικές απαντήσεις δεν θα ξεγλιστρήσουν ποτέ από τα χέρια όλων όσων τάσσονται στην πλευρά της κοινωνικής απελευθέρωσης.

Με πραγματολογική βάση τα δυο παραπάνω διακυβεύματα, τίθεται και το πολιτικό διακύβευμα της δίκης: Τι παρακαταθήκη θα αφήσει για την επαναστατική πάλη; Τα επαναστατικά προτάγματα βγαίνουν πιο ανθεκτικά ή αποδυναμωμένα; Το κίνημα βγαίνει πιο ενωμένο απέναντι στην καθεστωτική τρομοκρατία ή πιο διχασμένο; Ετούτες τις απαντήσεις δεν θα μας τις δώσουν οι δικαστές -οι αγωνιστικές πράξεις μας τις ορίζουν.»

Πηγή: athens.indymedia.org/post/1611720/

Απόσπασμα από κείμενο του αναρχικού Βαγγέλη Σταθόπουλου:

« …Με δικάζουν, επειδή έδωσα το χέρι μου και πρόσφερα τις πρώτες βοήθειες σε ένα τραυματισμένο σύντροφο. Γιατί όταν ενημερώθηκα ότι ο Δ. Χατζηβασιλειάδης είναι βαριά τραυματισμένος, έκανα την επιλογή να του σταθώ και βάζοντας, την προσωπική και κοινωνική μου ζωή σε κίνδυνο, δεν τον εγκατέλειψα. Ε λοιπόν, δηλώνω απερίφραστα ότι δεν έχω μετανιώσει γι' αυτό. Ακόμα και αν το κόστος μου είναι ήδη μεγάλο και δυσανάλογο, ακόμα και εάν κουβαλάω ένα βαρύ φορτίο για τους κοντινούς μου, ο χρόνος ήταν λίγος και η απόφαση άμεση: σε ένα τραυματία δίπλα του να σταθώ…

…Όσοι με ξέρουν προσωπικά-κοινωνικά, μέσα από αγώνες και κινήματα αντίστασης, ξέρουν ότι έτσι είμαι εγώ. Δεν θα μπορούσα να κάνω κάτι άλλο πέρα από αυτό, ακόμα κι αν η λογική μου διέκρινε τους κινδύνους, η καρδιά είχε την τελευταία λέξη…

…Αυτό το ξέρουν πολύ καλά και οι αρχές, είναι σαφής η στάση μου εδώ και χρόνια σε ασφάλεια, ανακριτές και δικαστήρια, καμία συναλλαγή με τους διώκτες. Στη ζωή μου έχω μάθει να δέχομαι το τίμημα της σιωπής, να μην κλείνω συμφωνίες με τους μπάτσους και να μην ψεύδομαι για άλλους προκειμένου να την "βγάλω καθαρή"…

Αντιστεκόμενος στις φρονηματικές διώξεις, δεν καταδίκασα ποτέ καμία μορφή αγώνα, δεν θα επιλέξω εγώ με ποια μορφή και ποια μέσα οι καταπιεσμένοι θα αντισταθούν στην καταπίεση τους. Ακόμα και εάν έχω κάποιες σοβαρές διαφωνίες, αυτές είναι συζητήσεις και διαδικασίες όσων αποτελούν κομμάτι των αγώνων. Ιδιαίτερα όταν εξαπολύεται ένα ανθρωποκυνηγητό σε αγωνιστές και μεθοδεύεται η πολιτική και φυσική τους εξόντωση…»

Καλούμε στις επόμενες δικάσιμους: Δευτέρα 19, Τρίτη 20 και Παρασκευή 23 Απρίλη (απόφαση της έδρας) στις 09:00 στο εφετείο, από την είσοδο της Λουκάρεως. Επίσης, καλούμε στη συγκέντρωση-πορεία την Τετάρτη 21 Απρίλη, στις 18:00, στο Μοναστηράκι.

Λευτεριά στον αναρχικό κρατούμενο Βαγγέλη Σταθόπουλο

Δύναμη στον αναρχικό καταζητούμενο Δημήτρη Χατζηβασιλειάδη

Κανένας όμηρος στα χέρια του κράτους

Ενάντια στην καταστολή της αδιάκοπης επαναστατικής πάλης και της κοινωνικής αλληλεγγύης

Συνέλευση ενάντια στην κρατική τρομοκρατία και σε αλληλεγγύη με τους αγωνιστές που κατηγορούνται για την υπόθεση της Επαναστατικής Αυτοάμυνας

Εικόνες:

πηγή : http://athens.indymedia.org/post/1612067/