Κυριακή 9 Μαίου 2021 στις 13.00

Κάλεσμα queer συντονισμού για το αυτοοργανωμένο pride Θεσσαλονίκης

Ως ατομικότητες και συλλογικότητες που συμμετείχαμε στον συντονισμό του Αυτοοργανωμένου Thessaloniki Pride, ήρθαμε αντιμέτωπα με προβληματικά στοιχεία και συμπεριφορές. Μετά από προσπάθεια συζήτησης για βιώματά μας και για αναπάντητη καταγγελία σεξισμού και τρανσφοβίας που υπάρχει για συλλογικότητα του συντονιστικού, βρήκαμε τοίχο. Αντί να πάρουμε ουσιαστικές απαντήσεις, ακούσαμε δικαιολογίες που αποπροσανατόλιζαν τη συζήτηση και λάβαμε μία στάση η οποία φαίνεται να μην αναγνωρίζει καν την πιθανότητα ύπαρξης προβληματικών. Στις συζητήσεις αυτές ακούστηκαν επιπλέον προβληματικές και τρανσφοβικές θέσεις, που μας προκαλούν δυσφορία και καθιστούν το συντονιστικό μη ασφαλή χώρο ύπαρξης. Επίσης, στην περσυνή συνδιοργάνωση βιώσαμε έλλειψη συνεργασίας και συντροφικότητας σε πρακτικό επίπεδο.

Κάτι ακόμα που μας προβλημάτισε είναι η στάση των ΕΑΑΚ μετά από καταγγελίες που έγιναν ενάντια στην ΚΝΕ για τρανσφοβία. Τα ΕΑΑΚ στέκονται δίπλα στην ΚΝΕ συγκαλύπτοντας το σεξισμό και την τρανσφοβία της. Για εμάς αυτή η στάση είναι εχθρική και σίγουρα μας αποτρέπει από το να συνδιαμορφώσουμε γενικότερα με κάποια οργάνωση που συμμετέχει στα ΕΑΑΚ, πόσο μάλλον για τη διοργάνωση ενός Αυτοοργανωμένου Pride.

Τέλος, θέλουμε πρωτίστως ένα Pride από μας για μας, και δεν μας εκφράζουν οι πολιτικές που θέτουν ως πρωταρχικό σκοπό την κοινωνική απεύθυνση, υποβαθμίζοντας τις ανάγκες μας. Για όλους αυτούς τους λόγους, επιλέγουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο συντονιστικό για τη συνδιοργάνωση του Αυτοοργανωμένου Pride.

Το κάλεσμα αυτό μας βρίσκει σε μια ιδιαίτερη συγκυρία. Η καταπίεση που βιώσαμε συστηματικά τον τελευταίο χρόνο, λόγω της αδυναμίας του κράτους και της κυβέρνησης να διαχειριστούν την πανδημία, ήρθε να προστεθεί στις πολλαπλές καταπιέσεις που μας βαραίνουν κάθε μέρα. Επιπλέον, η συνεχής ενίσχυση του ρόλου της αστυνομίας και η επιβολή του δόγματος «νόμος και τάξη» στο φοιτητικό κίνημα, τ@ εργαζόμεν@ αλλά και μεμονωμένα συντροφικά μας άτομα, μεγαλώνει την οργή μας. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση, με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, ιδρύει μια επιτροπή Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+, προσπαθώντας να προσελκύσει τα λιγότερο ριζοσπαστικά και πιο προνομιούχα μέλη της «κοινότητας». Εμείς δεν ξεχνάμε πως η κυβέρνηση αυτή αποτελείται από ακροδεξιούς, θρησκόληπτους και εθνικόφρονες cishets*, που όχι απλά δεν ενδιαφέρονται για εμάς, αλλά είναι και βασικοί καταπιεστές μας. Στο μοτίβο «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» εμείς πάντα θα απαντάμε «Στο διάολο η οικογένεια, στο διάολο η πατρίς, η Ελλάδα να πεθάνει, να ζήσουμε εμείς».

Στηρίζουμε την αυτοοργάνωση η οποία λειτουργεί με οριζόντιες διαδικασίες από μας για μας και στην οποία δεν χωράνε εξουσιαστικές και εκβιαστικές συμπεριφορές. Προφανώς οι καπιταλιστικές πρακτικές του θεσμικού Pride που υποστηρίζονται από τον κρατικό μηχανισμό, όχι μόνο δεν μας εκφράζουν, αλλά είναι οι ίδιες οι οποίες μας καταπιέζουν. Οι καταπιέσεις που δεχόμαστε είναι πολλαπλές, για αυτό η διαθεματικότητα και η συμπεριληπτικότητα είναι από τα βασικά μας προτάγματα. Δε θα ανεχτούμε σεξιστικές, τρανσφοβικές, ομοφοβικές, ρατσιστικές, χοντροφοβικές συμπεριφορές, στιγματοποίηση των ψ βιωμάτων** και οποιαδήποτε άλλη κακοποιητική και παραβιαστική συμπεριφορά προς τα εαυτά μας και τις ταυτότητές μας.


ΤΡΑΝΣΦΟΒΙΚΟΥΣ ΣΕΞΙΣΤΑΡΟΥΣ ΤΣΑΚΙΖΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ, ΑΝΩΜΑΛΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑΙΑ

queerιόλες για το αυτοοργανωμένο pride Θεσσαλονίκης


*cishets: άτομα που είναι cisgender και heterosexual
**ψ βιώματα: βιώματα που σχετίζονται με ψυχικές δυσκολίες

πηγή : email που λάβαμε στις 3 Μαΐου 00h