Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011 στις 20.00

Συζήτηση με την αντικαπιταλιστική συμμαχία ...ums Ganze!

Καιρός να μιλήσουμε και να δράσουμε - ας ξεκινήσουμε να χτίζουμε την διεθνή αντιεθνική αλληλεγγύη!

Εκδήλωση-συζήτηση με την αντικαπιταλιστική συμμαχία ...ums Ganze! (All of it!) από την Γερμανία (Φρανκφούρτη, Κολωνία)

Η συμμαχία ...ums Ganze! ("All of it!"), η οποία υδρήθηκε στις κινιτοποιήσεις ενάντια τη σύνοδο κορυφής G8 στο Heiligendamm, είναι μια συνεργασία ριζοσπαστικών αντικαπιταλιστικών ομάδων από την Γερμανία και Αυστρία. Τις ομάδες αυτές ενώνει η κριτική σε κεφάλαιο, κράτος και έθνος και η άποψη ότι αυτά μόνο μαζί μπορούν να καταπολεμηθούν. Με την παρουσίαση της συμμαχίας θέλουμε να συζητήσουμε μαζί σας πάνω στη ιδέα της αντιεθνικής πολιτικής, και να ξαναξεκινήσουμε τις ανταλλαγές απόψεων και αλληλεγγύης ανάμεσα σε αγωνιστές/ριες σε Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι να συζητήσουμε.

Στην εποχή της κρίσης εξελίχτηκαν στις δίαφορες χώρες διαφορετικοί αλλά και παρόμοιοι ιδεολογικοί τρόποι αντιμετώπισης της κρίσης. Οι κοινωνικές μάχες, στην Νότια Αφρική, Ελλάδα και Πορτογαλία δεν επεκτάθηκαν στην κεντρική Ευρώπη. Αδύναμοι κοινωνικοί αγώνες περιτριγυρίζουν κυρίως γύρω από την υπεράσπιση προοδευτικών "κοινωνικών δικαιωμάτων". Αλλά δυνατότερα από αυτούς εξελίσσεται δυστιχώς στην κεντρική Ευρώπη η ιδεολογία του κοινωνικού σωβινισμού. Με φόντο την κρίση δυναμώνεται μια άποψη η οποία επικεντρώνεται στον διαχωρισμό ανθρώπων σε χρήσιμους και μη χρήσιμους, ανάλογα για το καλό της τοπικής οικονομίας. Μετανάστες/ριες κρίνοντε ως άχρηστοι, την ώρα που άλλοι πνίγοντε στα σύνορα της Ευρώπης. Άνεργες/οι αποκαλούντε τεμπέληδες, η οποίοι μιας και δεν μπορούν να εξοριστούν, μπορούν να ξαναγίνουν χρήσιμες/οι μέσω κρατικής αναγκαστικής δουλειάς. "Ευημερία για όλους" δεν υπόσχεται πια. Ο καλός πολίτης πρέπει να μπορεί να τα βγάλει πέρα στην αγορά σαν σφυρί και να αντέχει σαν αμόνι.

Αυτή η κοινωνικοσωβινιστική ρητορική προς τα "μέσα" συνοδεύεται από μια ίδια ρητορική μέσα στην Ευρώπη. "Πουλήστε τα νησία σας - χρεωκοπημένοι Έλληνες!" λεγόταν ο τίτλος της πιο γνωστής ημερίσιας εφημερίφας στην Γερμανία (Bild) και αναποδογυρίζει τις οικονομικές δυσκολίες των "γουρονοχωρών" (PIIGS). Από κοινωνικοσωβινιστική άποψη οι "τεμπέληδες νότιοι" φταίνε οι ίδιοι, επειδή "θα έπρεπε να δουλεύουν το ίδιο σκληρά με τους ευρωπαίους της κεντρικής Ευρώπης, και να μην ξεκινάν να δούλευουν μόνο αφού τους δώσουμε παραπάνω δάνεια". Αυτή η παρόξυνση προτείνει στην καθεμία και καθένα, άσχετα από το πόσο σκατά είναι η κατάσταση της/του, να βρίσκει πάντα κάποιον να ποδοπατάει από πάνω. Η μορφή αυτής της ιδεολογικής αφομοίωσης της κρίσης των κρατικών χρεών ταιριάζει στα συμφέροντα της οικονομίας της Ευρώπης, να εξελιχτεί στον πιο "δυναμικό" οικονομικό χώρο του κόσμου. Ευρωπαική ανταγωνιστική κοινότητα συλλαβίζεται με πολιτική λιτότητα και μείωση μισθών. Μέσα στην ευρωπαική αγορά η Γερμανία μπόρεσε να ανεβεί ως πρωταθλήτρια εξαγωγών και να κερδίσει στον ανταγωνισμό με τα άλλα κράτη. Έτσι χώρες όπως η Ελλάδα πρέπει να ακολοθήσουν το γερμανικό παράδειγμα και να κόψουν μισθούς, να μειώσουν κοινωνικές παροχές και να προωθήσουν αποκρατικοποιήσεις. Γερμανία και Γαλλία ανεβάζουν για αυτό την πίεση σε ευρωπαικούς θεσμούς, για να τις φέρουν σε φόρμα για την παγκόσμια αγορά, μέσο είδικής "προσαρμογής δομών". Και αυτό τον στόχο δεν τον ακολουθεί μόνο η Μέρκετλ, ο Σαρκοζύ, η ΕΚΤ και οι "ελίτ των Βρυξελλών, αλλά και ο Γίωργος Παπανδρέου: στην διαδικασία αποτίμισης της ζωής και δουλειίας βλέπει μια "ευκαιρία" για το ελληνικό έθνος. Και στην Ελλάδα είναι φανερός ο στόχος: "εθνική ενότητα" στην εποχή της κρίσης "για το καλό του έθνους".

Κράτος και καπιταλιστική παραγωγή αναγκάζουν όλες/ους, να κανονίσουν το μέλλον τους στον ανταγώνισμό μεταξύ τους. Κρίσεις είναι αναπόφευκτες, τα λεγόμενα "Stresstest" δεν θα τις εμποδίσουν. Κοινωνικός σωβινισμός και ο ρατσισμός είναι οι κύριες ιδεολογίες αυτή της crash-κοινωνίας. Απαιτούν προσαρμογή και αποκλεισμό, ανεβάζουν την πίεση σ' όλους/ες και του καθένα στον ίδιο. Αλλά και εκτός της κρίσης ισχύει για μας: δεν θέλουμε κοινωνικότερο, ρεφορμιστικό ή υγιείς καπιταλισμό, αλλά κανέναν! Μιλάμε για μια κριτική, για την οποία δεν υπάρχουν θεσμοί ή κοινοβούλια ή στάνταρ διαδικασίες: η κριτική κοινωνικής εξουσίας στο όλο της. Εμείς λέμε: Ελλάδα, Γερμανία, Ευρώπη... όλα σκατά! Για μια αντιεθνική αλληλεγγύη ενάντια στο σύστημα!

πηγή : email που λάβαμε στις 8 Σεπτέμβριος 22h