Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021 στις 21.00

Δωρεαν θερινο σινεΠ - Rashomon

Μια αριστοτεχνική κινηματογραφική σπουδή για την αλήθεια το ψέμα και το γκρίζο ανάμεσα τους.
Ένας ιερέας κι ένας ξυλοκόπος συζητάνε έντονα στο ξέφωτο της Πύλης Ρασομόν. Όταν ένας χωρικός πλησιάζει προκειμένου να προστατευθεί από τη βροχή και συμμετέχει στη συζήτησή τους, μαθαίνει ότι ένας σαμουράι δολοφονήθηκε, η σύζυγός του βιάστηκε και ένας τοπικός ληστής είναι ύποπτος. Λένε στον χωρικό όσα γνωρίζουν μέσα από φλας μπακ, στα οποία ο ληστής, η σύζυγος κι ο ξυλοκόπος λένε αυτά που είδαν ή αυτά που νομίζουν ότι είδαν, και στη συνέχεια ένα μέντιουμ εντοπίζει το πνεύμα του νεκρού σαμουράι. Ενώ οι ιστορίες είναι σε πλήρη ασυμφωνία, είναι απίθανο κάποιος από τους συμμετέχοντες να λέει ψέματα για προσωπικό συμφέρον: και οι τρεις ισχυρίζονται ότι είναι οι δολοφόνοι.
Και στις τέσσερις μαρτυρίες το ψέμα επεισέρχεται είτε για να αποκρύψει τις εφιαλτικές μνήμες, είτε για να τονώσει-προασπιστεί την τιμή και την ανδρεία του ομιλούντος. Το πτώμα ενός άνδρα στο δάσος γίνεται η αφορμή για να στηθεί, παράλληλα με το φεουδαρχικό «αστυνομικό» θρίλερ, μια εξαίρετη πραγματεία πάνω στο ζήτημα της αλήθειας, των διαφορετικών τρόπων πρόσληψής της αλλά και της σχέσης της με την ηθική και την ίδια τη ζωή.
Ο Kurosawa δεν αφήνει ανεκμετάλλευτη ούτε την ετυμηγορική προσέγγιση του τίτλου. Rashomon = πύλες της κολάσεως. Και όλο το σκηνικό της ταινίας είναι τοποθετημένο σε ένα σύμπαν ανθρώπινης ανηθικότητας και φρικαλεότητας.
Το μεγαλείο και η γοητεία του "Ρασομόν" παραμένουν μέσα στο σώμα της ίδιας της ταινίας: στις εικόνες, τους ήχους, τις ιδέες
και τα ερωτηματικά που μεταφέρει. Το "Ρασομόν", όπως και όλες οι μεγάλες κινηματογραφικές δημιουργίες, είναι ένας ολόκληρος κόσμος. Είναι οι μαγικές κινήσεις της κάμερας, η αυστηρή γεωμετρία των εικόνων, οι απίστευτες φωτοσκιάσεις ενός αενάως κινούμενου φακού (του τεράστιου οπερατέρ Καζούο Μιγιακάουα), είναι η γήινη παρουσία του Τοσίρο Μιφούνε, η αισθαντική αέρινη ομορφιά της Ματσίκο Κίο, η υποδειγματική ηχητική μπάντα φυσικών ήχων και του μπολερό, του επίσης εμβληματικού μουσικού Φουμίο Χαγιασάκα.

πηγή : https://www.facebook.com/events/1504861886521…
πηγή : email που λάβαμε στις 21 Ιουνίου 19h