Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021 στις 20.00

Ανοιχτή συνέλευση-πρόσκληση συμμετοχής στον ελευθεριακό χώρο Sabot

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΧΩΡΟ SABOT {ανοικτή διαχειριστική συνέλευση του χώρου την Δευτέρα (12/7) στις 20:00}

Τον Φλεβάρη του 2014 μια ομάδα συντρόφων και συντροφισσών προχώρησε στην δημιουργία του Ελευθεριακού χώρου Sabot ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην περιοχή του Μπιτ μπαζάρ. Εξ αρχής, η στόχευση όσων πήραν την πρωτοβουλία για την σύσταση του χώρου, ήταν αυτός να αποτελέσει έναν ανοιχτό κοινωνικό πολιτικό και πολιτιστικό χώρο με αντιεξουσιαστικά / ελευθεριακά χαρακτηριστικά.

Μέσα στα χρόνια που πέρασαν, το Sabot κατάφερε να αποτελέσει ένα από τα σημεία αναφοράς πολιτικών, ταξικών, κοινωνικών και ελευθεριακών εγχειρημάτων, συλλογικοτήτων και ατόμων της πόλης της Θεσσαλονίκης. Ένα πλήθος συντρόφων και συντροφισσών συναντήθηκε, συζήτησε και οργανώθηκε μέσα στον χώρο του στεκιού. Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων παραβρέθηκε σε πολιτικές εκδηλώσεις και πολιτιστικά δρώμενα μέσα από τα οποία είχε την ευκαιρία τόσο να έρθει σε επαφή με τις ελευθεριακές / αντιεξουσιαστικές ιδέες και την πρακτική της αυτοοργάνωσης όσο και να κοινωνικοποιηθεί και να ψυχαγωγηθεί έξω από τα ασφυκτικά πλαίσια της βιομηχανίας της διασκέδασης και του θεάματος. Τέλος, ένα πλήθος ομάδων με πολύμορφα χαρακτηριστικά, όπως αναρχοσυνδικαλιστικές οργανώσεις και πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων, αναρχικές συλλογικότητες, μαθητικές και φεμινιστικές ομάδες βρήκαν κατά καιρούς στο Sabot στέγη και ένα σημείο εκκίνησης για τις δραστηριότητές τους.

Σήμερα, επτά και κάτι χρόνια μετά, οι συντρόφισσες και σύντροφοι που απαρτίζουμε αυτή τη στιγμή το Sabot (Ε.Σ.Ε.-Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση, αναρχική συλλογικότητα Άνω Θρώσκω), αναλογιζόμενες/οι όλα αυτά που κατάφερε το Sabot μέχρι τώρα αλλά κυρίως αυτά που μπορεί να καταφέρει από εδώ και πέρα νιώθουμε ότι ένας πρώτος κύκλος λειτουργίας του χώρου κλείνει ενώ ένας καινούργιος επιθυμούμε να ανοίξει. Στο πλαίσιο αυτού του νέου κύκλου ευελπιστούμε να δούμε το Sabot να πλαισιώνεται από περισσότερες ομάδες και πρωτοβουλίες που επιθυμούν να αγωνιστούν για έναν κόσμο ισότητας, αλληλεγγύης και ελευθερίας. Επιθυμούμε ακόμα περισσότεροι άνθρωποι να οικειοποιηθούν τον χώρο είτε ατομικά είτε συλλογικά, στεγάζοντας σε αυτό τις πρωτοβουλίες και τις συλλογικοποιήσεις τους, τις ιδέες και τους αγώνες τους.

Στο πέρασμα αυτών των χρόνων η σύνθεση του κόσμου που κατά καιρούς αποτέλεσε το Sabot άλλαξε αρκετές φορές με αποτέλεσμα να υπάρχουν στοιχεία που χρίζουν επανεξέτασης όπως το δομικό μοντέλο αλλά και άλλα τα οποία επιθυμούμε να παραμείνουν αναλλοίωτα όπως η πολιτική ταυτότητα και ο προσανατολισμός του χώρου.

Στο επίπεδο της πολιτικής ταυτότητας και των στοχεύσεων του χώρου θεωρούμε χρήσιμο να επαναλάβουμε τις βασικές αρχές του όπως είχαν καταγραφεί στην ιδρυτική διακήρυξη του στεκιού προσυπογράφοντας και εμπλουτίζοντάς τες καθώς επιθυμούμε να συνεχίσουν να προσδιορίζουν και στο μέλλον τον πολιτικό χαρακτήρα του Sabot.

  • Ελευθεριακότητα

Όπως υποδηλώνει και η ίδια η ονομασία του στεκιού η ελευθεριακότητα αποτελεί πρωταρχική αξία για εμάς. Η χρήση του όρου Ελευθεριακός επιλέχθηκε τόσο για να υπενθυμίζει την αντι-αυταρχική καταγωγή και φύση του αναρχικού και αντιεξουσιαστικού κινήματος του οποίου το στέκι αποτελεί κομμάτι όσο και ως μια έκφραση της πεποίθησής μας ότι η ελευθερία δεν αποτελεί μόνο τον απώτερο στόχο των αγώνων μας αλλά και το επιθυμητό μέσο διεξαγωγής αυτών των αγώνων. Έτσι, θέλουμε το στέκι να αποτελεί ένα χώρο που θα ευνοεί έμπρακτα την ελεύθερη έκφραση όλων μακριά από δογματισμούς και όπου η ελευθερία είναι προϋπόθεση και στήριγμα της ελευθερίας της άλλης.

  • Ταξικότητα

Το Sabot έχει σαφές ταξικό πρόσημο. Τα άτομα και οι ομάδες που το απαρτίζουν αναγνωρίζουν την ταξική φύση της υπάρχουσας κοινωνίας και αγωνίζονται για την καταστροφή του καπιταλισμού και για την δημιουργία μιας αταξικής κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση και ανισότητα. Θεωρούμε πως ο ταξικός αγώνας είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ελευθεριακού κινήματος στην κατεύθυνσή της ατομικής και κοινωνικής απελευθέρωσης.

  • Οριζοντιότητα

Είμαστε ενάντια σε κάθε λογική ανάθεσης και κάθε μορφή τυπικής ή άτυπης ιεραρχίας. Ως εκ τούτου, όλες οι αποφάσεις που αφορούν το χώρο λαμβάνονται ισότιμα από όλους/ες όσους/ες συμμετέχουν στην διαχειριστική/πολιτική του συνέλευση, οριζόντια και αντιιεραρχικά.

  • Αντιθεσμικότητα

Ο ελευθεριακός χώρος Sabot δεν επιθυμεί να έχει καμιά σχέση και συνδιαλλαγή με κρατικούς και άλλους θεσμικούς φορείς καθώς τα άτομα και οι ομάδες που το αποτελούν δεν έχουν καμιά αυταπάτη για τους εξουσιαστικούς μηχανισμούς, όποιον ιδεολογικό μανδύα και αν ενδύονται.

  • Αντί-ρατσισμός/φασισμός/πατριαρχία/σεξισμός

Επιθυμία όλων μας είναι, οι σχέσεις στα πλαίσια του Sabot να αντανακλούν, στο μέτρο του δυνατού, τον κόσμο για τον οποίο αγωνιζόμαστε. Γι' αυτό στεκόμαστε έμπρακτα ενάντια στην πατριαρχία, τον σεξισμό, τον φασισμό, τον ρατσισμό και κάθε μορφή κυριαρχίας και διαίρεσης των από τα κάτω. Συμπεριφορές και πράξεις που πηγάζουν από τα παραπάνω και οι οποίες αναπαράγουν όλες τις παθογένειες αυτού του κόσμου τον οποίο αντιμαχόμαστε και αποτελούν πρόσκομμα στον κόσμο που ονειρευόμαστε δεν έχουν καμία θέση στον χώρο του στεκιού.

  • Κοινωνική απεύθυνση

Εξ αρχής, ο προσανατολισμός του Sabot ήταν εξωστρεφής με στόχο την απεύθυνση και την αλληλεπίδραση με το κοινωνικό περιβάλλον, τόσο σε επίπεδο γειτονιάς όσο και ευρύτερα. Προσδοκία μας ήταν και παραμένει, το να αποτελέσει το στέκι ένα ζωντανό κύτταρο αγώνα, πολιτισμού και κοινωνικοποίησης σε άμεση αλληλεπίδραση με την γειτονιά και την καθημερινότητά της. Εξάλλου σήμερα, όπου όλοι/ες μας βιώνουμε τις επιπτώσεις της πανδημίας και της κρατικής / καπιταλιστικής διαχείρισής της, η ύπαρξη χώρων αντιθεσμικής κοινωνικο-πολιτικής ζύμωσης, αλληλοβοήθειας και αγώνα είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ.

ΣΤΟΧΕΥΣΕΙΣ ΧΩΡΟΥ

Όπως ανέφερε και η ιδρυτική διακήρυξη του Sabot: «οι αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι δεν πρέπει να είναι μόνο χώροι κοινωνικοποίησης και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, αλλά φορείς ενός πολιτικού προτάγματος κοινωνικής απελευθέρωσης, το οποίο να εκφράζεται τόσο με το λόγο, όσο και με τη δράση». Αυτό τον λόγο και την δράση που έχει ως στόχο την απελευθέρωση από τα δεσμά της εξουσίας θέλουμε να ενδυναμώσουμε ακόμα περισσότερο από εδώ και στο εξής. Αν προσπαθούσαμε να κωδικοποιήσουμε περιληπτικά την στοχοθεσία του χώρου, αυτή θα είχε την παρακάτω μορφή:

1) Διάδοση των ελευθεριακών ιδεών και προταγμάτων.

2) Η προσφορά χώρου και στέγης σε ομάδες, συλλογικότητες και πρωτοβουλίες ενισχύοντας έτσι την κοινωνικοπολιτική τους δράση εφόσον αυτή κινείται προς την απελευθερωτική κατεύθυνση.

3) Να αποτελέσει έναν χώρο πολιτισμού και ένα εκκολαπτήριο ελευθεριακής κουλτούρας.

4) Να αποτελεί χώρο συνάντησης, επικοινωνίας, αυτοοργάνωσης της ψυχαγωγίας με αντιεμπορευματικούς όρους.

ΣΕ ΠΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ

Απευθύνουμε ένα κάλεσμα συμμετοχής στον ελευθεριακό χώρο Sabot προς όσες ομάδες ή άτομα, συμφωνούν με τις παραπάνω αρχές και στοχεύσεις και θα ήθελαν να αποτελέσουν μέρος του. Καλούμε, λοιπόν, όσες/ους θα τους ενδιέφερε κάτι τέτοιο στην συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 12/7, στις 20.00 για να συνδιαμορφώσουμε την μελλοντική πορεία και δράση του ελευθεριακού χώρου Sabot.