Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021 στις 17.30

2 καλέσματα : 1 2

Μικροφωνική αλληλεγγύης στους 5 συλληφθέντες της πορείας για τη Libertatia

Ανακοίνωση για τη Δίκη των 5 συλληφθέντων/ισων στην πορεία υπεράσπισης της κατάληψης Libertatia

Στις 21/1/2018, κατά τη διάρκεια του εθνικιστικού συλλαλητηρίου για την Μακεδονία, ομάδα φασιστών που ξεπήδησε από εκεί, πυρπολεί το κτίριο της κατάληψης Libertatia, ενώ την ίδια ώρα βρισκόταν σε εξέλιξη αντι-εθνικιστική συγκέντρωση στην Καμάρα, μια συγκέντρωση που είχε τεράστια σημασία τη συγκεκριμένη μέρα για τη δημιουργία ενός πόλου αντίστασης στον εθνικιστικό παροξυσμό της περιόδου εκείνης. Την επόμενη μέρα πραγματοποιείται συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας με 2.500 άτομα για τη φασιστική επίθεση που δέχτηκε η Libertatia. Στην πορεία που ακολούθησε συλλαμβάνονται -και κρατούνται για 4 μέρες- 5 σύντροφοι με την κατηγορία του «εμπρησμού» μιας ρόδας, η οποία και δεν έγινε ποτέ. Γεγονότα που θυμίζουν άλλες εποχές. Αγωνιστές που διαμαρτύρονται για τον εμπρησμό ενός κατειλημμένου χώρου αγώνα κατηγορούνται εν τέλει για εμπρησμό, ο οποίος ποτέ δεν συνέβη.

Η στάση του κράτους και της αστυνομίας ήταν ξεκάθαρη για ακόμη μια φορά απέναντί μας. Ενώ τη μια μέρα παρακολουθούσαν ένα ολόκληρο κτίριο να καίγεται, και χτυπούσαν φιλικά στην πλάτη τους φασίστες που επιτίθονταν τόσο σε καταλήψεις όσο και στη συγκέντρωση της Καμάρας, την επόμενη μέρα αποφάσισαν να διαλύσουν την πορεία υπεράσπισης και να συλλάβουν 5 αγωνιστές/τριες. Το γεγονός ότι η κατηγορία του εμπρησμού μετατράπηκε από πλημμέλημα σε κακούργημα από τον εισαγγελέα δείχνει και την πολιτική απόφαση του κράτους για καταστολή του αντιφασιστικού κινήματος. Κι αυτό γιατί ο εμπρησμός μετατρέπεται σε κακούργημα όταν υπάρχει κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές. Το σε ποια περίπτωση υπήρχε αυτός ο κίνδυνος είναι νομίζουμε προφανές σε όλους.

Ο αγώνας της Libertatia δείχνει με ξεκάθαρο τρόπο τη σύμπλευση και τη συνεργασία κράτους και παρακράτους. Για τον εμπρησμό της κατάληψης δεν έχει κουνηθεί φύλλο, ενώ μέσα σ' όλο αυτό το διάστημα έχουν υπάρξει συνολικά 21 συλλήψεις σχετικές με την υπεράσπιση της κατάληψης. Να υπενθυμίσουμε εδώ πως η αστυνομία όλο αυτό το διάστημα έχει εισβάλει 3 φορές στον χώρο με σκοπό τη διακοπή της ανοικοδόμησης, πραγματοποιώντας 16 συλλήψεις, καθώς προφανώς, σύμφωνα με τη λογική του κράτους και των αρμόδιων αρχών, καταστροφή αποτελεί η αναστήλωση κι όχι η πράξη του εμπρησμού. Η υπόθεσή αυτή είναι υπόθεση όλου του αναρχικού, αντιφασιστικού και ριζοσπαστικού κινήματος, το οποίο είναι σημαντικό να στηρίξει ενάντια στις κρατικές μεθοδεύσεις τους συντρόφους και τις συντρόφισσες που κατηγορούνται, καθώς επίσης και να υπερασπιστεί πολιτικά, ηθικά και υλικά τον αγώνα για την ανοικοδόμηση ως αγώνα πολιτικής υπεράσπισης και κινηματικής οχύρωσης των καταλήψεων και των δομών αγώνα.

Η συγκεκριμένη δίκη ως πρώτη δίκη για την υπόθεση της κατάληψης Libertatia είναι σημαντική τόσο για την πολιτική υπεράσπιση των δομών αγώνα μέσα και από τον αγώνα της Libertatia όσο και για την πολιτική, κινηματική και κοινωνική οχύρωση του αγώνα της ανοικοδόμησης. Όλες οι επιθετικές ενέργειες κράτους και παρακράτους ενάντια στην κατάληψη Libertatia είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Τις ενώνει η παρουσία στον δρόμο ενάντια στον εθνικιστικό παροξυσμό και τη φασιστική απειλή, η υπεράσπιση των δομών αγώνα απέναντι σε κράτος και φασίστες, ο συμβολισμός της ανοικοδόμησης μιας κατάληψης σε μια περίοδο γενικευμένης καταστολής απέναντι σε κατειλημμένους χώρους, αγωνιστές αλλά και στο ίδιο το κοινωνικό σώμα. Η ανοικοδόμηση της Libertatia αποτελεί μια διαδικασία που παραμένει ζωντανή 3,5 χρόνια μετά και που έχει παραγάγει σημαντικά αποτελέσματα. Μιας διαδικασίας που είναι ιδιαίτερα σημαντική σε μια συνθήκη διαρκούς στοχοποίησης και καταστολής των καταλήψεων και των δομών αγώνα και γι' αυτό χτυπιέται με τόση μανία από το κράτος.

Δευτέρα 30/8 στις 17.30 μικροφωνική έξω από την libertatia

Τρίτη 31/8 στις 18.00 μικροφωνική στην Καμάρα

Τετάρτη 1/9 προσυγκέντρωση 7.30 στο Άγ. Βενιζέλου (για να μεταβούμε στις Σέρρες, τηλ. Επικοινωνίας 6979001990), στις 9.00 συγκέντρωση στα Δικαστήρια Σερρών

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΣΣΕΣ

Η LIBERTATIA ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ, ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ!

ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΜΑΣ, ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΑΙΟ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ LIBERTATIA

Κατάληψη Libertatia 2021


ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΩΝ 5 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΩΝ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗ LIBERTATIA ΣΤΙΣ 22/01/2018

Στις 21 Ιανουαρίου 2018, την ημέρα πραγματοποίησης εθνικιστικού συλλαλητηρίου για το μακεδονικό ζήτημα, ομάδα φασιστών και ακροδεξιών οπαδών πυρπολούν την κατάληψη Libertatia. Την ίδια στιγμή βρισκόταν σε εξέλιξη αντιεθνικιστική συγκέντρωση στην Καμάρα με σκοπό να διατηρηθεί η παρουσία στον δρόμο του κόσμου του αγώνα ενάντια στον εθνικιστικό παροξυσμό εκείνου του διαστήματος.

Η ανακίνηση του Μακεδονικού ζητήματος, με κυβερνόν κόμμα το ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο για ιδίον μικροπολιτικό όφελος επέλεξε να ισχυροποιήσει τη φασιστική δεξιά εκείνο το χρονικό διάστημα, όπως ήταν αναμενόμενο αποτέλεσε το πλέον εύφορο έδαφος για την έκφραση των πιο ρατσιστικών, φασιστικών και ανοιχτά εθνικιστικών αφηγημάτων με τη συνδρομή φυσικά των νεοναζιστών της Χρυσής Αυγής και την υποστήριξη εκκλησίας και στρατού.

Μέσα σε κλίμα εθνικιστικής έξαρσης λοιπόν, ο αναρχικός χώρος επέλεξε να προβεί σε αντιφασιστικές παρεμβάσεις και περιπολίες στους δρόμους της Θεσσαλονίκης όλη την προηγούμενη βδομάδα διασφαλίζοντας έτσι την ασφάλεια των αντιφασιστών στην πόλη και παράλληλα σπάζοντας δημόσια την εθνικιστική ρητορική. Σε συνέχεια με την παρουσία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης όλη την εβδομάδα, ήταν και η απόφαση για αντιφασιστική-αντιεθνικιστική συγκέντρωση τη μέρα του συλλαλητηρίου στην Καμάρα. Η συγκέντρωση αυτή ήταν μια από τις σημαντικότερες παρακαταθήκες στην ιστορία του αναρχικού κινήματος τα τελευταία χρόνια ανοίγοντας τον δρόμο για την διεθνιστική/αντιφασιστική συγκέντρωση στα Προπύλαια της 4ης Φλεβάρη. Στη Θεσσαλονίκη με αφετηρία την επίθεση τους στον ΕΚΧ Σχολείο, συνονθύλευμα φασιστών οπαδών του ΠΑΟΚ και νεοναζιστικών ομαδοποιήσεων, επιχείρησαν να επιτεθούν και στη συγκέντρωση της Καμάρας. Κατόπιν πραγματοποίησαν μια δεύτερη επίθεση στην κατάληψη Libertatia (η πρώτη είχε εξαπολυθεί από το μπλοκ των δεσμών Ελλήνων και - των τότε- Ιδεάπολις), καταλήγοντας στον ολοκληρωτικό εμπρησμό της και πληρώνοντας το βαρύ τίμημα του αγώνα ενάντια στο φασισμό.

Η Αστυνομία επέβλεπε και τις 3 επιθέσεις που σημειώθηκαν, στον Ε.Κ.Χ. Σχολείο (αποκρούστηκε από την περιφρούρηση) και στη Libertatia. Κάλυψε απόλυτα τους δράστες, δεν σημειώθηκε ούτε μια προσαγωγή ενώ πυρπολήθηκε ολόκληρο κτήριο. Την επόμενη ημέρα ωστόσο, 2.500 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από την κατάληψη Libertatia ως μια πρώτη κίνηση υπεράσπισής της απέναντι στην παρακρατική βία και ως απάντηση στα εθνικιστικά αφηγήματα. Η πορεία δέχτηκε την αναίτια επίθεση της αστυνομίας, η οποία μάλιστα είχε και την τραγικά ειρωνική διάθεση να κατηγορήσει τους συλληφθέντες για τον υποτιθέμενο εμπρησμό μιας ρόδας με κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες. Πιο ξεκάθαρα από ποτέ, λοιπόν, αποτυπώθηκε ο κυβερνητικός σχεδιασμός να χτυπήσει το κοινωνικό κίνημα, θέτοντας τους αναρχικούς σε μια κατάσταση διαρκούς εξαίρεσης, τρομοκρατώντας παράλληλα τον κόσμο ώστε να αδειάσουν οι δρόμοι, πράγμα αναγκαίο για την απομόνωση και των αναρχικών αγωνιστών.

Το επόμενο διάστημα αποτέλεσε η αρχή για μια σειρά κινήσεων υπεράσπισης της Libertatia, ξεκινώντας από την παμβαλκανική συγκέντρωση στις 10 Μαρτίου 2018, που είχε στόχο τόσο στη στήριξη μιας δομής αγώνα που είχε δεχτεί σημαντικό πλήγμα όσο και στην ανάδειξη μιας διεθνιστικής στάσης απέναντι στην εθνικιστική και φασιστική απειλή. Οι κινήσεις υπεράσπισης κορυφώθηκαν με την απόφαση που πάρθηκε για τη συνέχεια της παρουσίας των συντρόφων/ισσών και για την ανοικοδόμηση του κατεστραμμένου από τη φωτιά κτιρίου, μια κίνηση με υψηλό συμβολικό χαρακτήρα για την υπεράσπιση των κατειλημμένων δομών αγώνα απέναντι στην κρατική και παρακρατική βία.

Από τότε και με την αλλαγή της διακυβέρνησης τον Ιούλιο του 2019 και τη συνολική κατασταλτική επίθεση που εξαπέλυσε η κυβέρνηση ενάντια στο αναρχικό κίνημα και τις δομές του αγώνα, με το τελεσίγραφο που απηύθυνε στους αναρχικούς καταληψίες αλλά και τις απανωτές εκκενώσεις προηγούμενο καλοκαίρι, η κρατική βία και καταστολή έρχεται να συμπληρώσει τη δράση των παρακρατικών. Δύο αστυνομικές εισβολές πραγματοποιήθηκαν στην κατάληψη Libertatia, το καλοκαίρι του 2020 που είχαν ως αποτέλεσμα τη σύλληψη 16 ακόμα συντρόφων και συντροφισσών που κατηγορούνται για τη συμμετοχή τους στον αντιφασιστικό αγώνα και για την αλληλεγγύη τους με την κατάληψη Libertatia.

Ωστόσο, όπως απέτυχαν και οι προηγούμενες κατασταλτικές ενέργειες τους θα αποτύχουν και αυτές οι τωρινές. Η μαχητική απάντηση που δόθηκε με την ανακατάληψη του κτηρίου από τους συντρόφους και τις συντρόφισσες της Rosa Nera, η ολοκλήρωση της σκεπής του κτηρίου της Libertatia, ενάντια σε όλες τις προσπάθειες καταστολής της και τα 1000 άτομα που διαδήλωσαν στη Θεσσαλονίκη ενάντια στην αστυνομοκρατία και σε αλληλεγγύη με την εκκενωμένη Terra Incognita δείχνουν ότι δε βαδίζουμε μόνοι μας στο δρόμο του αγώνα.

Την Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται το πρώτο από μια σειρά δικαστηρίων σχετικών με τις κινήσεις αλληλεγγύης και υπεράσπισης της Libertatia, υποθέσεων που συνδέονται μεταξύ τους μέσω της ίδιας της αλληλεγγύης και υπεράσπισης των δομών αγώνα που δέχονται την κρατική και παρακρατική βία, καθώς και μέσω του ίδιου του αγώνα της ανοικοδόμησης ως κορυφαία στιγμή του συγκεκριμένου ζητήματος. Μέσα σε μια περίοδο οξυμένης καταστολής απέναντι σε δομές αγώνα, σε αγωνιστές, στο ίδιο το κίνημα και στις κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις, να προτάξουμε την αλληλεγγύη και τη συλλογικοποίηση απέναντι στις προσπάθειες διάσπασης στις τάξεις των καταπιεσμένων. Γιατί η υπόθεση της Libertatia είναι υπόθεση όλων μας.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ 5 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ/ΙΣΣΕΣ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗ LIBERTATIA

ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΥΤΑΡΧΙΚΟΤΗΤΑ & ΒΙΑ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΑΓΩΝΑ ΠΟΥ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΗ ΒΙΑ

Η LIBERTATIA ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ - Η ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ

Κινήσεις αλληλεγγύης:

Δευτέρα 30/8 στις 17.30: μικροφωνική αλληλεγγύης έξω από την κατάληψη Libertatia

Τρίτη 31/8 στις 18.00: μικροφωνική αλληλεγγύης στην Καμάρα

Τετάρτη 1/8 στις 07.30: προσυγκέντρωση στο Άγ. Βενιζέλου για συλλογική μετάβαση στα δικαστήρια

(τηλ. επικοινωνίας 6979001990)

Τετάρτη 1/8 στις 09.00: συγκέντρωση στα δικαστήρια Σερρών

Αναρχική Πολιτική Οργάνωση - Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων