Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021 στις 9.00 πμ

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στην απολυμένη δασκάλα Β.Β. από το Αρσάκειο Πάτρας

Αλληλεγγύη στην απολυμένη δασκάλα Β.Β. από το Αρσάκειο Πάτρας

Σε μια περίοδο στην οποία εντείνεται η καπιταλιστική αναδιάρθρωση και η ακροδεξιά κυβέρνηση της νέας δημοκρατίας, δύο χρόνια τώρα, επιχειρεί να επιβάλει καθεστώς έκτακτης ανάγκης με πρόσχημα τη λοίμωξη Covid-19 απαγορεύοντας και καταστέλλοντας διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις, εγκληματοποιώντας τις εργατικές και κοινωνικές αντιστάσεις. Σε μια περίοδο στην οποία, αφού διέλυσε το σύστημα υγείας οδηγώντας χιλιάδες στον θάνατο, η κυβερνητική πολιτική στην υπηρεσία της μεγιστοποίησης του κέρδους των φαρμακευτικών εταιρειών και των ιδιωτικών νοσοκομείων επιβάλλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε όσους/ες φοβούνται τις παρενέργειές του, με ποινή την απόλυση. Σε μια περίοδο στην οποία εντείνονται οι ταξικοί φραγμοί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ παρέχονται επαγγελματικά δικαιώματα στους γόνους των εχόντων που πηγαίνουν στα κολέγια, ο εργοδοτικός αυταρχισμός εντείνεται.

Συγκεκριμένα, τον Μάη του 2020 ανακοινώθηκε στις/στους εκπαιδευτικούς του Αρσακείου Πατρών η κεντρική απόφαση της Φιλεκπαιδευτικής εταιρείας να τοποθετηθούν κάμερες στις τάξεις, μόλις επιστρέψουν, μετά την πρώτη καραντίνα, οι μαθήτριες και οι μαθητές στα θρανία. Τον Ιούνιο του 2020 η σύμβαση της συναδέλφου Β.Β. δεν ανανεώθηκε. Η Φιλεκπαιδευτική εταιρεία δεν ανακοίνωσε στη συνάδελφο τους λόγους της απόλυσής της.

Απολύθηκε από το Αρσάκειο της Πάτρας, επειδή συνυπέγραψε ένα κείμενο επιφυλάξεων μαζί με άλλες/ους 15 συναδέλφους -τα 2/3 του συλλόγου διδασκόντων- για τη χρήση κάμερας στις τάξεις, διατυπώνοντας προτάσεις για έναν εναλλακτικό τρόπο λειτουργίας του σχολείου. Η απόλυση είναι φρονηματική, εκδικητική και αποτελεί παραδειγματική μεθόδευση εργοδοτικού δεσποτισμού στέλνοντας το μήνυμα προς τους/τις άλλους/ες συναδέλφους ότι η συλλογική έκφραση άποψης διαφορετικής από τις αποφάσεις της επιχείρησης τιμωρείται. Η απόλυση έγινε λίγες μέρες πριν επιβληθεί στις 28 του Ιούλη του 2020 ο αντεργατικός νόμος 4713/20 με τον οποίο θεσμοθετήθηκε η λεηλασία των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία και άνοιξε, αμέσως μετά, ο δρόμος για εκατοντάδες απολύσεις ιδιωτικών εκπαιδευτικών.

Σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε ότι την ίδια περίοδο η Πρωτοβουλία Εργαζομένων και Ανέργων στην ιδιωτική εκπαίδευση από την πρώτη στιγμή (Απρίλης 2020) με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, χωρίς ψευδαισθήσεις και αυταπάτες περί δήθεν προσωρινότητας και ανάγκης να είμαστε δίπλα στα παιδιά, κατήγγειλε την τηλεκπαίδευση «ως αντιπαιδαγωγικό εφεύρημα που αναιρεί τον διαδραστικό χαρακτήρα της μάθησης, εντείνει το καθηγητοκεντρικό περιβάλλον… οδηγεί στην καταπάτηση του ιδιωτικού χώρου και των προσωπικών δεδομένων διδασκόντων και διδασκομένων, καθώς υπάρχει δυνατότητα καταγραφής του μαθήματος από τους εργοδότες ή το κράτος… δημιουργεί όρους επιτήρησης, πειθάρχησης και αξιολόγησης… θα χρησιμοποιηθεί για την εντατικοποίηση της εργασίας… καθώς και ως εργαλείο απολύσεων και κριτήριο προσλήψεων… Οι ταξικοί διαχωρισμοί που δημιουργεί η τηλεκπαίδευση είναι ήδη ορατοί, καθώς οικογένειες ντόπιων και μεταναστών δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές…».

Σε μια περίοδο γενικευμένων απολύσεων στα ιδιωτικά σχολεία, απλήρωτης μαύρης εργασίας με πρόσχημα τη λοίμωξη Covid-19 σε όλη την ιδιωτική εκπαίδευση. Σε μια περίοδο που τα αφεντικά απαιτούν από τις εργαζόμενες και τους εργαζομένους να βάλουν πλάτη για να συνεχίσουν την κερδοφορία τους μέσα στην οικονομική κρίση. Θεωρούμε ότι η στάση της συναδέλφου Β.Β. να μην αποδεχτεί την απόλυση, αλλά να σηκώσει το βάρος της αντιπαράθεσης με την εργοδοσία, εντάσσεται στον αγώνα για το βάθεμα της ταξικής συνείδησης. Συνεχίζουμε να βάζουμε κόκκινες γραμμές, επιμένοντας πως δεν είμαστε συνεργάτες, για να σιωπούμε και να υπακούμε. Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε με τα σωματεία βάσης, τις ακηδεμόνευτες εργατικές συλλογικότητες, τις αυτοοργανωμένες συνελεύσεις γειτονιάς εργαζόμενοι/ες και άνεργοι/ες συνεχίζουμε τη μάχη ενάντια στην καπιταλιστική αναδιάρθρωση χωρίς να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στη συναδέλφισσα. Είμαστε δίπλα της στους δρόμους του αγώνα.

Να ανακληθεί η απόλυση της συναδέλφου Β.Β. από τη Φιλεκπαιδευτική εταιρεία

Αντίσταση στην επιτήρηση, την πειθάρχηση και την εντατικοποίηση στους χώρους εργασίας

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

Όλες, όλοι στη συγκέντρωση αλληλεγγύης την Παρασκευή 24/9/2021 στις 9.00 στην πρώην σχολή Ευελπίδων, κτίριο 9, αίθουσα 14

Πρωτοβουλία Εργαζομένων & Ανέργων στην ιδιωτική εκπαίδευση

https://erganidekp.wordpress.com/