Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021 στις 21.00

Θεατρική παράσταση: Τα κορίτσια δεν πρέπει να παίζουν ποδόσφαιρο

"Τα κορίτσια δεν πρέπει να παίζουν ποδόσφαιρο" από την ομάδα Κουμπί πανικού

"Τα κορίτσια δεν πρέπει να παίζουν ποδόσφαιρο" από την ομάδα Κουμπί πανικού

Κείμενο: Marta Buchaca
Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ - Δημήτρης Ψαρράς

Ημερομηνίες και ώρες παραστάσεων: 9/10/2021 στις 21:00

Περιγραφή Υπόθεσης:
Μετά από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, ένα κορίτσι 12 χρονών, μια νεαρή κοπέλα 23 χρονών και ένας άντρας 56 χρόνων, μεταφέρονται στην εντατική βαριά τραυματισμένοι. Τα τρία πρόσωπα επέβαιναν στο ίδιο αυτοκίνητο.
Η υπόθεση του έργου εκτυλίσσεται στον θάλαμο αναμονής του νοσοκομείου, όπου η Ιουλία (νεαρή μητέρα του κοριτσιού) η Σάρα (κόρη του 56χρονου οδηγού) και ο Αντώνης (σύντροφος της κοπέλας) διαπιστώνουν ότι δεν έχουν ιδέα πως μπορεί να γνωρίζονταν τα τρία πρόσωπα. Γιατί βρέθηκαν στο ίδιο αυτοκίνητο; Πού πήγαιναν; Γιατί κανένας από τους τρεις δεν είχε μιλήσει στους δικούς του για την ύπαρξη των άλλων δύο;
Τα συνεχή αναπάντητα ερωτήματα, η τεταμένη ατμόσφαιρα, και η πολύωρη αναμονή που οδηγεί την σκέψη σε περίεργα μονοπάτια, καθιστούν τον εγκλεισμό στην αίθουσα αναμονής αποπνικτικό. Οι έννοιες της ιδιωτικότητας και του προσωπικού χώρου σταματούν να υφίστανται και έτσι, τρία πρόσωπα συγκρούονται αναπόφευκτα, εξωθώντας ο ένας τον άλλον στα όρια του. Η ένταση μεταξύ τους κορυφώνεται, μέχρι την οριστική λύση, η οποία θα τους δώσει τις απαντήσεις που χρειάζονται για να καταλάβουν... αλλά όχι για να προχωρήσουν.
Το κείμενο έχει έντονο φεμινιστικό χαρακτήρα. Σχολιάζει ηχηρά την σωματική και σεξουαλική κακοποίηση, την κοινωνική στοχοποίηση, την αποξένωση και την μοναξιά, μέσα από μια γρήγορη και ανατρεπτική πλοκή.

Η ομάδα :

H θεατρική ομάδα «Κουμπί Πανικού» είναι μια αυτοδιαχειριζόμενη ομάδα νέων, που δημιουργήθηκε με σκοπό την εξερεύνηση των δυνατοτήτων, την δοκιμή και την υλοποίηση δημιουργικών ιδεών, στην Αθήνα το 2020.
Τα μέλη συνεργάζονται καλλιτεχνικά από το 2014, ως μέλη της θεατρικής ομάδας «4 και κάτι», με την οποία έχουν συμμετάσχει, μεταξύ άλλων, στο Off off Athens Festival του θεάτρου Επί Κολωνώ (2018, 2019) και στο ερασιτεχνικό φεστιβάλ Μονεμβασιάς (2017,2019), λαμβάνοντας βραβείο 2ης καλύτερης παράστασης, βραβείο σκηνοθεσίας και διάκρισης φωτισμού παράστασης με το έργο 'Γιοι και Κόρες, του Γ. Καλαβριανού'' (2019).
Η παράσταση «Τα κορίτσια δεν πρέπει να παίζουν ποδόσφαιρο» είναι το πρώτο καλλιτεχνικό εγχείρημα των μελών ως «Κουμπί Πανικού».

πηγή : https://www.embros.gr/ta-koritsia-den-prepei-…