Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021 στις 20.30

ΣινεΠ - Underground

1941 οι Γερμανοί βομβαρδίζουν το Βελιγράδι και οι έντρομοι κάτοικοι του κρύβονται στα καταφύγια. Μια ομάδα από αυτούς, θα παραμείνουν στο καταφύγιο τους και μετά την αποχώρηση των Γερμανών. Όταν τελικά ανέβουν στην επιφάνεια, θα βρεθούν στην δίνη ενός άλλου πολέμου. Αυτή τη φορά ο πόλεμος είναι εμφύλιος και οι "κακοί" δεν είναι αυτοί που ήταν κάποτε...
Το τέλος μιας χώρας, οι αυταπάτες μιας ολόκληρης ιστορικής περιόδου , η αγωνία ενός δημιουργού για την πατρίδα που έπαψε να υπάρχει: ο Εμίρ Κουστουρίτσα σκηνοθετεί ένα προσωπικό δράμα, αυτό της χαμένης του πατρίδας. Μεροληπτικός και άμεσος, πολιτικός και λυρικός, συχνά διχάζεται ανάμεσα στο εξομολογητικό τόνο (απόρροια των προσωπικών του συναισθημάτων) και την πληθωρικότητα του σκηνοθετικού του ύφους.
Η ταινία χωρίζεται σε τρία ευδιάκριτα μέρη με τους ενδεικτικούς τίτλους : Πόλεμος (1941-1944), Ψυχρός Πόλεμος (1961), Πόλεμος (1992).
Η μουσική επένδυση είναι του Γκόραν Μπρέγκοβιτς και αποτελεί ουσιαστικό συστατικό . Μια μπάντα μουσικών είναι παρούσα σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της ταινίας: παίζουν από την εναρκτήρια έως την τελευταία σκηνή. Τα περισσότερα μουσικά θέματα της ταινίας είναι παραδοσιακά από τη Σερβία και τα υπόλοιπα Βαλκάνια σε διασκευή του Μπρέγκοβιτς, ο οποίος συνέθεσε επίσης και τα πρωτότυπα θέματα που υπάρχουν στην ταινία.
Βραβεύτηκε με το Χρυσό Φοίνικα στο φεστιβάλ των Καννών 1995.
Την προβαλλουμε για σύγκριση με την προβολη της Τρίτης 2/11 «Ο τελευταίος αιχμάλωτος» . Ιδια κεντρικη ιδεα με διαφορά 25 χρονια , τελειως διαφορετικες ταινιες .

πηγή : https://www.facebook.com/events/5169273029769…
πηγή : email που λάβαμε στις 29 Οκτωβρίου 17h