Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021 στις 12.00

Μικροφωνική Συγκέντρωση

Αν κάτι έγινε ξεκάθαρο τα τελευταία δύο χρόνια, που η ζωή μας βρισκόταν σε παύση, είναι πως το κράτος δεν παρέχει ούτε υγεία ούτε ελευθερία παρά μόνο θάνατο και τρομοκρατία. 15.000 θανάτους μετά, με τους αορατοποιημένους αυτού του κόσμου να βρίσκουν τις ΜΕΘ πριν τα νεκροταφεία, τα πανεπιστήμια δε θα μπορούσαν να μείνουν έξω από την εξίσωση.

Οι σχολές παρέμεναν δύο χρόνια ανενεργές, με τη μηχανή της «προόδου» να δουλεύει στο μάξιμουμ. Ψηφίστηκαν νόμοι που ανέτρεψαν το υπάρχον μοντέλο εκπαίδευσης επισφραγίζοντας την αναδιάρθρωση με τον 4777. Κράτος και κεφάλαιο στο συντονισμένο τους χτύπημα έναντι της κοινωνικής βάσης ήλπιζαν πως στερώντας περαιτέρω τις ελευθερίες μας θα ολοκληρώσουν τα σχέδια τους ανενόχλητοι. Απέναντι στις μεθοδεύσει τους, οι εκπαιδευτικοί οργάνωσαν απεργίες ενάντια στις κάμερες στην τάξη και την αξιολόγηση, οι μαθήτ(ρι)ες κάναν καταλήψεις απαιτώντας καλύτερες συνθήκες για τα σχολεία, οι φοιτήτ(ρι)ες κατέλαβαν πρυτανείες και σχολές βγήκαν στους δρόμους και συγκρούστηκαν ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία και τον νόμο 4777.

Δύο χρόνια κι ένα κίνημα μετά, επιστρέφουμε στις σχολές με τις συνθήκες που μέχρι πρότινος μας παρουσιάζονταν ως προβληματικές, επικίνδυνες για την υγεία μας κι εμπόδιο για το άνοιγμα των πανεπιστημίων να παραμένουν ίδιες κι απαράλλακτες: αμφιθέατρα αποπνικτικά γεμάτα. Μάλιστα αντί για άνοιγμα νέων αιθουσών, έχουμε μερική επαναφορά ενός μέτρου αποστασιοποίησης, της τηλεκπαίδευσης.

Δεν είναι ότι δε πάρθηκαν μέτρα, μέτρα πάρθηκαν αλλά μονάχα κατασταλτικά. Οι ουρές κι ο έλεγχος στις εισόδους αποτελούν τον πρόδρομο για το πανεπιστήμιο της υποταγής, όπως αυτό διαμορφώνεται με τον νόμο 4777 που εκτός του ελέγχου, προβλέπει όριο φοίτησης, πειθαρχικά, διαγραφές, αστυνομία στις σχολές, κάμερες.

Σ' αυτήν την τόσο κρίσιμη στιγμή οφείλουμε να αγωνιστούμε συλλογικά για ένα πανεπιστήμιο, ανοιχτό και προσβάσιμο για όλους/ες, χωρίς καταστολή κι εποπτεία από φύλακες και «προστάτες». Η αλληλεγγύη, η αυτοπροστασία κι η αντίσταση είναι υπόθεση όλων μας.

Να βάλουμε τις ανάγκες μας μπροστά

Ελευθεριακό Σχήμα Φιλοσοφικής