Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021 στις 17.00

Ανοιχτή αντιπατριαρχική συνέλευση Φούστα Καπέλο +Καφενείο

Ανοιχτή Αντιπατριαρχική Συνέλευση και καφενείο Σάββατο 6/11 στις 17:00 στο Χημικό Α.Π.Θ.

Αυτοπαρουσιαστικό κείμενο:

Βιώνοντας την πατριαρχία σε καθε πτυχή των ζωών μας νιώσαμε την ανάγκη να συσπειρωθουμε και να αντιδράσουμε με τους δικούς μας όρους. Είναι γεγονός πως η πατριαρχία είναι από τις αρχαιότερες μορφές καταπίεσης και λαμβάνει ποικίλες μορφές εντός των ίδιων των δημιουργημάτων της,του έθνους- κράτους και του καπιταλισμού. Κατάλοιπα πατριαρχικών συμπεριφορών και αντιλήψεων συνανταμε και μέσα στον ελευθεριακό και αντιεξουσιαστικό χώρο,ο οποίος θεωρητικά εναντιώνεται σε κάθε μορφή εξουσίας αλλά συχνά τις αναπαράγει. Διανύοντας μια περίοδο συνεχούς κρατικής καταστολής, σε συνδυασμό με την αύξηση δημοσιοποιημένων περιστατικών έμφυλης βίας και την υπερψήφιση του νομοσχεδίου της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας, κρίναμε απαραίτητη την συλλογικοποίησή μας. Παρατηρώντας τη συνολική στάση του δικαστικού συστήματος απέναντι στα δηλωμένα περιστατικά, επιβεβαιώνεται η δυσπιστία μας και εντείνεται η αντίθεσή μας στα παρακλάδια του. Ωστόσο, παρά την εναντίωσή μας σε αυτό, στηρίζουμε και βρισκόμαστε δίπλα στο κάθε άτομο που κάνει την επιλογή να αντιμετωπίσει τα τραύματά του μέσα από τη νομική οδό. Σε αυτή τη συγκυρία δημιουργήσαμε την Ανοιχτή αντιπατριαρχική συνέλευση "Φούστα Καπέλο".

Θέλοντας να θέσουμε ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο έχουμε αποφασίσει να λειτουργούμε, βασικός μας στόχος είναι να δημιουργήσουμε έναν χώρο μέσα στον οποίο όλα θα νιώθουμε άνετα και θα μπορούμε να εκφραστούμε. Συμμετέχουμε ως ατομικότητες οριζοντια και αντιιεραρχικα, ενώ οι αποφάσεις λαμβάνονται μέσω της συνδιαμόρφωσης και υπάρχει διαφάνεια διαδικασιών. Με σκοπό τα παραπάνω, καταπολεμώντας τα εργαλεία που μας δόθηκαν από το σύστημα, είμαστε υποστηρικτικά προς κάθε βίωμα και την διαχείρισή του, με εχεμύθεια και εμπιστοσύνη, σεβομαστε τις αντωνυμιες της καθε ατομικότητας, δίνουμε χώρο να εκφραστούν όλα τα άτομα και κάνουμε αναστοχαστικές παύσεις ώστε να εξασφαλιστεί ο χώρος αυτός. Μέσα σε ένα τέτοιο πλάισιο δεν θα μπορούσαν να χωράνε συμπεριφορές που ενισχύουν και διαιωνίζουν τα συστήματα εξουσίας που διέπουν την πραγματικότητα γύρω μας. Εναντιωνόμαστε λοιπόν, και προσπαθούμε να αποβάλουμε οποιαδήποτε συμπεριφορά η οποία παίρνει χαρακτηριστικά εξουσιαστικά,μάτσο, σεξιστικά, ρατσιστικά, ομοφοβικά, τρανσφοβικά, μισαναπηρικά, χοντροφοβικά, ψυχοφοβικά, τοξικό φοβικά, χειριστικά ή υποδεικτικά ως προς την "σωστή" διαχείριση βιωμάτων και καταστάσεων, όπως και κάθε είδους victim blaming, mansplaining και ξέπλυμα όλων των παραπάνω συμπεριφορών.

Στο πλαίσιο αποδόμησης του φύλου για το οποίο μαχόμαστε στεκόμαστε απέναντι στον αποκλεισμό των αρρενωποτητων τουλάχιστον στις βασικές διαδικασίες μας. Καθ'ημάς το να στήνουμε οδοφράγματα περιορίζοντας μια μερίδα πληθυσμού από τη συμμετοχή τους στον αντιπατριαρχικό αγώνα έρχεται σε σύγκρουση με την προσπάθειά μας και κατ' επέκταση διαιωνίζει το δίπολο φύλου. Βάσει αυτού, ευελπιστούμε να χτίσουμε ένα δίκτυο αλληλοβοήθειας που θα συμπεριλαμβάνει όλα όσα πλήττονται απο τις κυρίαρχες αφηγήσεις φύλου και σεξουαλικότητας. Παρ' όλα αυτά, υψίστης σημασίας είναι να αναγνωρίζεται το εμφυλο προνόμιο του καθένα και να παραμερίζεται.

Γνωρίζοντας τα όρια μας και με βάση τις ελάχιστες δυνάμεις μας, θέλουμε να στηρίξουμε με κάθε τρόπο (υλικά, πολιτικά, ψυχικά) και να είμαστε το ένα δίπλα στο άλλο ώστε να ακουστούν φωνές που περιθωριοποιούνται, και να σηκώσουμε συλλογικά το βάρος του συστήματος. Στις δράσεις της συνέλευσης επιδιώκουμε να βγάλουμε λόγο και πράξη στη δημόσια σφαίρα, να δημιουργησουμε safe spaces για θηλυκότητες, trans, non binary ατομα, και όποιο άλλο χρειάζεται και να ανοίξουμε επικοινωνία και με άλλες ομάδες με παρόμοιο χαρακτήρα.

Η εβδομαδιαία συνέλευση είναι ανοιχτή σε όλα, όπου συζητάμε ότι μας απασχολεί και οργανώνουμε εξωστρεφείς δράσεις, εκδηλώσεις, πολιτικά καφενεία, αυτομορφώσεις, προβολές, βιωματικά workshop, και ταμείο αλληλεγγύης κακοποιημένων ατόμων.

Φούστα Καπέλο
Ανοιχτή Αντιπατριαρχική Συνέλευση

fousexta_kapelexo@riseupex.net