τι; : πορεία θεματική : εκπαίδευση

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021 στις 12.00

2 καλέσματα : 1 2

Πανεκπαιδευτική Πορεία

ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ

ΠΕΜΠΤΗ 11 ΝΟΕΜΒΡΗ

ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΙΣ 12:00

Τον τελευταίο μήνα, οι εκπαιδευτικοί κάνουν μαζικές απεργίες - αποχές από την εσωτερική και την εξωτερική αξιολόγηση με ποσοστά που άγγιξαν το 95%, με μεγάλες διαδηλώσεις που συσπείρωσαν πλήθος εκπαιδευτικών, μαθητών, φοιτητών. Η θέσπιση της αξιολόγησης στους εκπαιδευτικούς, αποτελεί πάγιος νόμος που θέλει να επιβάλλει το κράτος στον χώρο της εκπαίδευσης. Συνεπώς, υπήρξε σφοδρή καταστολή των εκπαιδευτικών αγώνων, με επιθέσεις των ΜΑΤ σε εκπαιδευτικές διαδηλώσεις, με την κήρυξη της απεργίας τους ως παράνομη, με επιβολή προστίμων αξίας 3.000 ευρώ στους απεργούς καθηγητές. Η 11η Νοέμβρη είναι η ημερομηνία λήξης της διορίας κατάθεσης των αξιολογήσεων και οι εκπαιδευτικοί καλούν σε μαζική απεργία.

Η αξιολόγηση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης, καθώς σκοπό έχει, αφενός, την υποταγή των εκπαιδευτικών και την στοχοποίηση της συνδικαλιστικής τους δράσης και αφετέρου, την συγχώνευση σχολικών τμημάτων και το κλείσιμο σχολικών ιδρυμάτων.

Κεντρικό κομμάτι της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης αποτελεί επίσης ο Νόμος Κεραμέως Χρυσοχοϊδη 4777, ο οποίος αποσκοπεί στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης και στην πειθάρχηση των μαθητών/ριών φοιτητών/ριών. Μπάτσοι στις σχόλες, διαγραφές, κάρτες εισόδου, πειθαρχικά, ελάχιστη βάση εισαγωγής, ισοτίμηση πτυχίων δημοσίων πανεπιστημίων με τα πτυχία των ιδιωτικών κολλεγίων.

Ήδη η ελάχιστη βάση εισαγωγής πέταξε εκτός σχολών 35000 μαθητές/ριες ,εντείνοντας ακόμη περισσότερο τους ταξικούς φραγμούς της εκπαίδευσης και ανοίγοντας τον δρόμο συγχώνευσης και κατάργησης εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Οι μαθητές/ριες αντιδρώντας στον συγκεκριμένο νόμο, μέσω των συλλογικών τους διαδικασιών, προέβησαν σε μαζικές καταλήψεις και διαδηλώσεις, οι οποίες καταστάληκαν από το κράτος με τηλεκπαίδευση και απειλές απουσιών.

Σήμερα, τα πανεπιστήμια είναι ανοιχτά χωρίς την πανεπιστημιακή αστυνομία ΟΠΠΙ, καθώς φοιτητές/ριες με τους αγώνες τους μέσα από πολύμηνες καταλήψεις σχολών και πρυτανειών, συνελεύσεις και διαδηλώσεις, όλο το προηγούμενο διάστημα, κατάφεραν να αναστείλουν την ίδρυσή της. Ωστόσο, ο κρατικός έλεγχος στα πανεπιστήμια γίνεται ορατός μέσα από τους σεκιουριτάδες στις εισόδους των σχολών και την επίδειξη πάσου και ταυτοτήτων, αλλά και με απειλές πειθαρχικών διώξεων. Για ακόμη μία φορά γίνεται ξεκάθαρο ότι το κράτος δε παρέχει υγεία και ελευθερία, παρά μόνο θάνατο και τρομοκρατία, καθώς με πρόσχημα τον υγειονομικό έλεγχο της πανδημίας, δημιουργεί τον προθάλαμο για ένα αστυνομοκρατούμενο ελεγχόμενο πανεπιστήμιο, των μπάτσων, των καρτών εισόδου, των face control, της υποταγής. Αυτό φαίνεται από τα αποπνικτικά γεμάτα αμφιθέατρα, την επαναφορά της τηλεκπαίδευσης, της μη πρόσληψης καθηγητών. Συνεπώς αποδεικνύεται ότι ο κρατικός μηχανισμός ανασυγκροτείται, κλιμακώνοντας τις κατασταλτικές του μεθοδεύσεις, μέσω τηλεκπαίδευσης, καταστολής διαδηλώσεων, απειλές πειθαρχικών και προστίμων, κλήσεων λήψης DNA σε καταληψίες αγωνιστές.

Η κρατική πολιτική για την εκπαίδευση είναι συγκεκριμένη: η υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας και η πειθάρχηση μαθητών, φοιτητριών, εκπαιδευτικών. Το κράτος και το κεφάλαιο σε αγαστή συνεργασία, αναπροσαρμόζουν διαρκώς την εκπαίδευση, σύμφωνα με τις επιταγές τους, για μια κοινωνία πλήρους εκμετάλλευσης, εξατομίκευσης, φόβου, αστυνόμευσης και ελέγχου. Για τον σύγχρονο ολοκληρωτισμό και την προληπτική αντιεξέγερση του δόγματος νόμος και τάξη.

Εμείς, ως αναρχικοί/ές φοιτητές/ριές, πιστεύουμε πως η μόνη λύση βρίσκεται στους αυτοοργανωμένους ακηδεμόνευτους κοινούς αγώνες μαθητών/ριών φοιτητών/ριών εκπαιδευτικών, ενάντια στην λογική της ανάθεσης και της παραίτησης.

Με συλλογικές διαδικασίες, γενικές συνελεύσεις, καταλήψεις, απεργίες, διαδηλώσεις, συγκρούσεις αγωνιζόμαστε ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, ενάντια στην εξουσία. Οργανώνουμε τις κοινωνικές και ταξικές μας αντιστάσεις ενάντια στον σύγχρονο ολοκληρωτισμό.

ΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΚΟΙΝΟΙ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΜΑΘΗΤΩΝ/ΡΙΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ/ΡΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ

ΚΑΤΩ Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ - ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΚΑΤΩ Η ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ 4777 - ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΙΣ ΕΙΣΟΔΟΥΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ/ΕΣ

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ

Αναρχική Συνέλευση φοιτητών/τριών Quieta Movere


Πανεκπαιδευτική Πορεία