Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021 στις 20.30

ΣινεΠ - Τα μήλα του Αδάμ

Ενας νέο-ναζί πρώην κατάδικος που η κοινωνική του επανένταξη απαιτεί την απασχόλησή του σε μία αγροικία, δίνει μία ειρωνική απάντηση στον Ιερέα που έχει αναλάβει την επίβλεψή του και χρίζεται υπεύθυνος για την φροντίδα της μηλιάς που βρισκεται στην αυλή της εκκλησίας. Γρήγορα αντιλαμβάνεται ότι ο Ιερέας χρησιμοποιεί μάλλον ανορθόδοξες μεθόδους που βασίζονται σε μία προκατασκευασμένη σύγκρουση καλού - κακού για να οδηγήσει το απροσάρμοστο κοινωνικά ποίμνιό του στην προσωπική κάθαρση και νιώθει την ανάγκη να αντιδράσει. Έξοχος ο Mads Mikkelsen στον ρόλο του ιερέα, του οποίου οι προθέσεις αποτελούν την κινητήρια δύναμη αυτή της ταινίας. Ακρως ενδιαφέρον σενάριο και ρεαλιστική ανάλυση των χαρακτήρων μέσα από σειρά σουρεαλιστικών σκηνών με δημιουργικές επιρροές από τον Tarantino ενώ δεν ξεχνά με το ένα πόδι να πατά λιγάκι στο Δόγμα.
Το καταπληκτικό με τη συγκεκριμένη ταινία είναι ότι παρά το γεγονός ότι αντλεί από τη χαρακτηριστική δανέζικη παράδοση όσον αφορά την ένταση και τη δραματική χροιά, είναι σε θέση να δώσει και κάτι άλλο, να κάνει ένα παραπάνω σχόλιο, να εισάγει μια πρόσθετη οπτική. Και αυτό επειδή η ταινία είναι μία σύζευξη αρκετών ειδών και παραδόσεων και μπορεί να χαρακτηριστεί τόσο ως μαύρη κωμωδία ή αιχμηρή σάτιρα, όσο και ως συγκινητικό δράμα ή θρησκευτική αλληγορία(δοκιμασιες του Ιωβ κ.α.).
Ο Γιένσεν μετατρέπει πολυχρησιμοποιημένες ιδέες σε κινηματογραφικό βίωμα με άξονα τη σωματική σύγκρουση και την προσωπική τραγωδία. Με συμπαραστάτες δύο ερμηνευτικά θηρία, τον Ούλριχ Τόμσεν και τον Μαντς Μίκελσεν. Το επιμύθιο απλό αλλά πάντα διαχρονικό. Πολλές φορές οι στολές που φοράμε και τα μαντριά στα οποία βόσκουμε, είναι άκρως βολικά. Πιστεύουμε φανατικά σε κάποιο γενικό «-ισμο», προκειμένου να αποφύγουμε το ειδικό, εσωτερικό και προσωπικό χαλασμένο κενό !

Βραβεία:

Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Φαντασίας των Βρυξελλών:
Χρυσό Κοράκι Καλύτερης Ταινίας
Ασημένιο Μέγα Βραβείο Ευρωπαϊκού Φιλμ Φαντασίας
Πήγασος - Βραβείο Κοινού

Φεστιβάλ Robert:
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας
Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου
Βραβείο Καλύτερων Ειδικών Εφέ

Βραβείο Α' Αντρικού Ρόλου για τον Ούλριχ Τόμσεν στο Φεστιβάλ Fantasporto.

Βραβείο Α' Αντρικού Ρόλου για τον Ούλριχ Τόμσεν στο Φεστιβάλ Ταινιών Φαντασίας του Puchon.

Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ της Βαρσοβίας

Βραβείο Β΄ Αντρικού Ρόλου για τον Αλί Καζίμ στα Βραβεία Zulu.

Πάντα τηρώντας τα μέτρα προστασίας υγείας και συλλέγουμε πρώτες υλες και τρόφιμα για την συλλογική κουζίνα El Chef .

πηγή : https://www.facebook.com/events/2422862446638…
πηγή : email που λάβαμε στις 27 Νοεμβρίου 12h