Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021 στις 17.00

Επόμενη συνέλευση ενάντια στην υποχρεωτική λήψη DNA

Eπόμενη συνέλευση: Τετάρτη 8/12 στις 17:00 στην ΑΣΟΕΕ με σκοπό την διοργάνωση δράσεων αλληλεγγύης και αντιπληροφόρησης.

post image

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ DNA

Σε μια περίοδο όξυνσης της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, το κράτος εκμεταλλεύεται την συνθήκη της πανδημίας για να εδραιώσει μια νέα ακόμα πιο δυστοπική πραγματικότητα. Αυτή περιλαμβάνει νομοσχέδια όπως αυτό για τις πορείες, το αντεργατικό (νόμος Χατζηδάκη), το εκπαιδευτικό και μια σειρά από αντιεξεγερτικά μέτρα πρόληψης στις αντιδράσεις στην πολυεπίπεδη επίθεση που δέχονται οι "από τα κάτω". Το κράτος, πιστό στο δόγμα "νόμος, ασφάλεια και τάξη", εφαρμόζει μια πολύ σκληρή πολιτική καταστολής με μαζικές συλλήψεις, απαγόρευση και διάλυση πορειών του ευρύτερου ανταγωνιστικού κινήματος, ποινικοποίηση/απαγόρευση των απεργιών κλπ. Η φαρέτρα του κράτους ανανεώνεται και εμπλουτίζεται διαρκώς με νέα εργαλεία αρχικά με πρόσχημα τα υγειονομικά μέτρα που εντείνουν την άσκηση πρακτικών βιοπολιτικής, παραβιάζουν προσωπικά δεδομένα και ανοίγουν τον δρόμο για την περαιτέρω επιτήρηση των ζωών μας (έλεγχος πιστοποιητικών/ταυτοποίηση, περιορισμός κυκλοφορίας- lock down, κωδικοί εξόδου). Επιπρόσθετα με την νέα εργασιακή πραγματικότητα (αξιολογήσεις καθηγητών, τηλεεργασία κλπ) αλλά και γενικότερα με κάμερες στους δρόμους και στους μπάτσους το κράτος προωθεί την περαιτέρω επιτήρηση και έλεγχο αγωνιζόμενων και μη. Ενα τέτοιο εργαλείο που το κράτος διευρύνει την χρήση του είναι η υποχρεωτική λήψη γενετικού υλικού.

Η ταύτιση γενετικού υλικού δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται για την καταστολή ή/και φυλάκιση αγωνιστ(ρι)ων, είναι ενα κατασταλτικό εργαλείο με ιστορία χρόνων στον ελλαδικό χώρο (υποθέσεις: Σειρηνίδη, Γουρνά, Γιατζόγλου, υπόθεση Βελβεντού, Θεοφίλου, Ηριάννας Β.Λ., Περικλή Μ., Σεϊσίδη,Τσιρώνη, Σ.Χ., υπόθεση Λάκκου Καρατζά (Σκουριές), Β. Σταθόπουλου, 8 ΑΣΟΕΕ, 14 καταληψιών ΕΜΠ, Χ.Μ., Κωστα Κ. και πολλές ακόμα). Μέχρι τώρα είχε κανονικοποιηθεί σε μεγάλο μερίδιο της κοινωνίας η λήψη DNA με πρόσχημα τις διώξεις για υποθέσεις "τρομοκρατίας". Με τις πρόσφατες διώξεις των 8 συντρόφων από την ΑΣΟΕΕ και τους 14 καταληψίες της πρυτανείας ΕΜΠ επιχειρείται ένα στρατηγικό άλμα από την κυβέρνηση να ξεφύγει από τα στενά όρια των κατηγορουμένων για τρομοκρατικές ενέργειες και να παγιωθεί η πρακτική αυτή σε ένα ευρύτερο φάσμα ανθρώπων που αντιστέκονται. Στην παρούσα συγκυρία χρησιμοποιείται ολοένα και με λιγότερα προσχήματα σαν μοναδικό στοιχείο για να να μπορέσουν να στοιχειοθετηθούν σαθρά κατηγορητήρια και να αποκτήσουν υπόσταση υποθέσεις-σκευωρίες. Σκοπός επίσης είναι να δημιουργηθεί ένα αίσθημα φόβου και "παραδειγματισμού" σε όποιον/α αντιστέκεται, να σφυριλατηθεί η εικόνα του παντοδύναμου κράτους αλλά και η χαρτογράφηση αγωνιστ(ρι)ων και η διεύρυνση της βάσης δεδομένων της ΕΛ.ΑΣ.

Η ταύτιση γενετικού υλικού ως αποδεικτικό στοιχείο παρουσιάζεται σαν αυθεντία και αδιάσειστο στοιχείο ενώ στην πραγματικότητα η ίδια η διαδικασία της λήψης και σύγκρισης του δείγματος είναι μια διαδικασία εντελώς αμφισβητήσιμη. Αρχικά ως πόρισμα της ταύτισης δίνεται μόνο ένα ποσοστό βεβαιότητας επί του πλήθους των διαθέσιμων δειγμάτων στα αρχεία της ΕΛΑΣ, το οποίο ειναι πολύ μικρό. Το δείγμα που εξετάζεται είναι τόσο μικρό τμήμα του ανθρώπινου DNA που δεν μπορεί να είναι αντιπροσωπευτικό, εφόσον το DNA ενός ατόμου μπορεί να ταυτιστεί στο εργαστήριο με το DNA αρκετών ατόμων που έχουν κοινό ένα κομμάτι του γενετικού τους κώδικα. Για αυτούς τους λόγους και πολλούς άλλους, στις περισσότερες χώρες δεν χρησιμοποιείται ως ενοχοποιητικό στοιχείο παρά μόνο ως αθωωτικό (θεωρείται έγκρυρη δηλαδή μόνο η μη-ταύτιση). Προφανώς εμάς ως αγωνιζόμενα υποκείμενα δεν θα μας ενδιέφερε ακόμα και αν δεν ίσχυαν τα παραπάνω καθώς οι πολιτικές μας πρακτικές δεν εμπίπτουν στο δίπολο νόμιμότητας-παρανομίας, αλλά ειπώνονται για να αναδειχθεί η σαθρότητα των κατασταλτικών σχεδιασμών. Σε καμία περίπτωση δεν εμπιστευόμαστε τα επιστημονικά πορίσματα της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και την χρήση αυτών από την αστική δικαιοσύνη διότι γνωρίζουμε πολύ καλα ποιά συμφέροντα εξυπηρετούν, αυτά του κράτους και των αφεντικών.

Τις τελευταίες εβδομάδες γινόμαστε θιασώτ(ρι)ες δύο ακόμη σκευωριών. Στις 13/10/21 μπάτσοι απήγαγαν έξω από το σπίτι του τον σύντροφο Χ.Μ. χωρίς να του αναφέρεται ο λόγος της αρπαγής του. Καθώς κρατείται στη ΓΑΔΑ του αποσπάται δείγμα γενετικού υλικού. Την επόμενη μέρα και όσο ακόμα δε του έχει γνωστοποιηθεί ο λόγος κράτησής του στοιχειoθετείται το κατηγορητήριο και βλέπουμε να ανοίγει μία ακόμα υπόθεση που ήταν ξεχασμένη. Χρησιμοποιώντας, λοιπόν, το DNA επιχειρούν να ταυτοποιήσουν το σύντροφο με ορφανό δείγμα που είχε βρεθεί έπειτα απο ληστεία χρηματαποστολής το 2018. Αναφορικά, για το τραγελαφικό της υπόθεσης ο Χ.Μ. υποδείχθηκε ως ύποπτος απο "ανώνυμο τηλεφώνημα", μια πάγια τακτική της ασφάλειας για να κατασκευάσει ενόχους όταν δεν έχει ευρήματα. Ακόμη, στη δικογραφία σκιαγραφείται η εμπλοκή του και σε άλλη μία επίθεση σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων το 2009 χωρίς όμως άλλα στοιχεία ενοχής με μόνο σκοπό της επιβάρυνση της θέσης του στο δικαστήριο. Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας ήταν η προφυλάκιση του συντρόφου ως ύποπτου φυγής παρόλο που δεν υπάρχουν βάσιμα στοιχεία ενοχής.

Τις επόμενες μέρες μαθαίνουμε για άλλη μία οφθαλμοφανή στημένη υπόθεση με ομολογουμένως τεράστιο χρονικό άλμα. Επιχειρείται η ταύτιση ενός ακόμη συντρόφου με επίθεση στα αυτοκίνητα φρουράς του Γ. Βουλγαράκη έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού το 2007. Σκευωρία που γίνεται αντιληπτή και από το πιο κακοπροαίρετο άτομο. Στο σπίτι του συντρόφου Κώστα Κ έχουν γίνει τρείς εισβολές, το 2009, το 2012 και το 2020. Από αυτές προφανώς και κατασχέθηκαν προσωπικά αντικείμενα όπου τέθηκαν υπό βιολογική ανάλυση. Στις 13/05/21 βγαίνει πόρισμα ότι δείγμα DNA από αντικείμενα που βρέθηκαν στο σπίτι του ταυτοποιείται με αυτό που βρέθηκε σε αντικείμενο ευρεθέν μετά την επίθεση. Το "παράδοξο" είναι οτι μόνο την τρίτη φορά γινεται ταύτιση του γενετικού υλικού με βάση τους ισχυρισμούς της αστυνομίας, παρότι είχαν πρακτικά γενετικό του υλικό από το 2009. Στο σήμερα ο σύντροφος Κώστας έχει αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Αυτές οι δύο υποθέσεις σε συνδυασμό με τις πρόσφατες κλήσεις αναγκαστικής λήψης γενετικού υλικού από τους/ις 8 της ΑΣΟΕΕ και τους 14 καταληψίες της πρυτανείας ΕΜΠ οι οποίες απέχουν μόλις λίγους μήνες μεταξύ τους μας δείχνει την περαιτέρω όξυνση της πολιτικής του κράτους και πρακτικής της αστυνομίας. Είναι πασιφανές οτι το νέο όπλο που σιγά σιγά παγιώνεται και το βρίσκουμε ολοένα και περισσότερο μπροστά μας λέγεται DNA.

Στις αλλεπάλληλες προσπάθειες του κράτους να καταπνίξει το αναρχικό κίνημα και να παγιδεύσει τα συντρόφια μας προτάσσουμε τις συλλογικές μας αντιστάσεις. Καθημερινά μεσα από δράσεις, πορείες και συνελεύσεις ακονίζουμε τις σχέσεις αλληλεγγύης και συντροφικότητας μεταξύ μας και στήνουμε αναχώματα απέναντι στον διαρκή πόλεμο με το κράτος και τα τσιράκια του. Δηλώνουμε αμεταννόητοι και έτοιμες ανά πάσα ώρα και στιγμή να αντιστρέψουμε τους όρους στις μάχες που δίνουμε καθημερινά απέναντι σε κράτος, δικαστές, εισαγγελείς, αφεντικά, φασίστες, σεξιστές.

ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ Χ.Μ.

ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ Κ.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ 14 ΚΑΤΑΛΗΨΙΕΣΤΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ ΕΜΠ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΛΗΨΗ DNA

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ/ΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΚΕΛΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΦΥΛΑΚΗΣ

Eπόμενη συνέλευση: Τετάρτη 8/12 στις 17:00 στην ΑΣΟΕΕ με σκοπό την διοργάνωση δράσεων αλληλεγγύης και αντιπληροφόρησης.

Συνέλευση ενάντια στην υποχρεωτική λήψη DNA

πηγή : http://athens.indymedia.org/post/1615843/