Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011 στις 19.30

Προβολή-συζήτηση: Οι νόμοι που ανατράπηκαν στους δρόμου

flyer-oxELmE.jpg

«Αννούλα άκου…»

Σταθμοί του εκπαιδευτικού κινήματος - Οι νόμοι που ανατράπηκαν στους δρόμους

Εκδήλωση: Τρίτη 4 Οκτωβρίου, στις 7.30μμ, στην κατειλημμένη Νομική

Κάθε δέκα χρόνια η εκάστοτε κυβέρνηση έρχεται να μεταρρυθμίσει το εκπαιδευτικό σύστημα προς μια κατεύθυνση νεοφιλελεύθερη, προσαρμοσμένη στις «ανάγκες της αγοράς» και με στόχο να δώσει τέλος στην κατάκτηση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Όλες αυτές οι προσπάθειες βρήκαν μπροστά τους το πανεκπαιδευτικό κίνημα που με καταλήψεις, συγκρούσεις και διαδηλώσεις έβαζε φρένο, κάθε φορά, στα σχέδια του δικομματισμού.

Η ανατροπή του Ν. 815, που είχε εισηγηθεί ο υπουργός Παιδείας Ιωάννης Βαρβιτσιώτης το 1978, ήταν η πρώτη μεγάλη νίκη του εκπαιδευτικού κινήματος στη μεταπολίτευση. Η απεργία των 100 ημερών των βοηθών καθηγητών και επιμελητών και οι μαζικές και δυναμικές διαδηλώσεις και καταλήψεις των πανεπιστημίων ανάγκασαν την κυβέρνηση Καραμανλή να καταργήσει τον ήδη ψηφισμένο νόμο.

Το 1990, ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, καταθέτει το πολυνομοσχέδιο που ανοίγει το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, καταργεί ή περικόπτει τις παροχές στους φοιτητές και εισάγει το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται αντιμέτωπη με την οργή της εκπαιδευτικής κοινότητας. Το 70% των σχολείων τελεί υπό κατάληψη, οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε απεργία, ενώ οι φοιτητές -παρά την αδράνεια της ΕΦΕΕ- καταλαμβάνουν τις σχολές. Η ΟΝΝΕΔ σε μια προσπάθεια να σπάσει τις καταλήψεις, καταφεύγει σε μια επίδειξη πρωτοφανούς παρακρατικής βίας συντονισμένης από τις κατά τόπους νομαρχίες. Στις 8 Ιανουαρίου δολοφονείται ο καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας σε σχολικό συγκρότημα της Πάτρας από ομάδα τραμπούκων της ΟΝΝΕΔ, με επικεφαλής τον Γιάννη Καλαμπόκα. Τις επόμενες μέρες η εξέγερση της νεολαίας κλιμακώνεται αναγκάζοντας τον Β. Κοντογιαννόπουλο να παραιτηθεί με αποτέλεσμα την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου.

Το 1997, ο Γεράσιμος Αρσένης εισηγείται την εισαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων στη Β' και Γ' Λυκείου, το διαχωρισμό των πανεπιστήμιων σε 5 επιστημονικά πεδία, την κατάργηση του θεσμού των μετεξεταστέων και την κατάργηση της επετηρίδας. Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται αντιμέτωπη με τις έντονες αντιδράσεις μαθητών και φοιτητών. Με κεντρικό σύνθημα το «Κάτσε καλά Γεράσιμε» ξεκίνησαν καταλήψεις σε σχολεία και σχολές που κράτησαν για μήνες. Ο Κ. Σημίτης αναγκάζεται να αποσύρει το νομοσχέδιο και να παραιτήσει τον υπουργό Παιδείας.

Το 2006, η κυβέρνηση Καραμανλή προωθεί την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, τη θέσπιση της βάσης του και την αξιολόγηση. Η αντίδραση των φοιτητών και των πανεπιστημιακών ήταν άμεση. Η υπουργός Παιδείας, Μ. Γιαννάκου, δήλωνε ανυποχώρητη και έκανε λόγο για μειοψηφίες που αντιδρούν. Με σύνθημα «Μαριέττα βγες, τα μάτια σου να ανοίξεις, να δεις μειοψηφίες που κάνουν καταλήψεις» οι φοιτητές διαδήλωναν κάθε Πέμπτη στο κέντρο της Αθήνας και έρχονταν αντιμέτωποι με τους πραίτορες του Βύρωνα Πολύδωρα. Τελικά η αναθεώρηση του άρθρου 16 αναβλήθηκε, ενώ ο νόμος πλαίσιο υπερψηφίστηκε στου Βουλή στις 8 Μαρτίου του 2007, παρά την άγρια καταστολή που υπέστησαν οι φοιτητές έξω από τη Βουλή.

Η Άννα Διαμαντοπούλου κατέθεσε στο θερινό τμήμα της Βουλής ένα νόμο-πλαίσιο που προωθεί το «όραμα» της Γιαννάκου και καταλύει τη δημοκρατία στα πανεπιστήμια, απαξιώνει το άσυλο, απαγορεύει τη συνδικαλιστική δράση και προσαρμόζει την έρευνα και τις επιστήμες στις ανάγκες των αγορών, αποδομώντας τα πτυχία και αναβαθμίζοντας τα ιδιωτικά κολέγια. Το εκπαιδευτικό κίνημα, και αυτή τη φορά, δίνει δυναμικά το παρόν. Σήμερα εκατοντάδες σχολεία τελούν υπό κατάληψη ενώ πάνω από 200 σχολές συνεχίζουν για 5η βδομάδα τις κινητοποιήσεις τους…

Οι μαθητές, οι δάσκαλοι, οι εκπαιδευτικοί, οι φοιτητές και οι πανεπιστημιακοί σε κάθε μεταρρύθμιση βρίσκονται στους δρόμους για να ανατρέψουν τις προσπάθειες της εκάστοτε κυβέρνησης του δικομματισμού να καταργήσει την ουσία της παιδείας, το δημοκρατικό, δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της. Έτσι και σήμερα αναπτύσσεται ένα ακόμα πανεκπαιδευτικό κίνημα που θα ανατρέψει, για μια ακόμα φορά, την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της παιδείας και περιορισμού της ελευθερίας της γνώσης.

Οι νέες και οι νέοι της ΑΚΟΑ διοργανώνουν εκδήλωση - συζήτηση, την Τρίτη 4 Οκτωβρίου, στις 7.30 μ.μ., στην κατειλημμένη Νομική σχολή με θέμα: «Οι νόμοι που ανατράπηκαν στους δρόμους. Οι σταθμοί του εκπαιδευτικού κινήματος». Θα προβληθεί βίντεο που θα παρουσιάζει τα εκπαιδευτικά κινήματα από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα ενώ θα μιλήσουν οι: Άλκης Ρήγος, Σταύρος Κωνσταντακόπουλος, Σταύρος Κοντονής, Δημήτρης Κλαυδιανός, Τζίμης Αργυρός και Θεανώ Φωτίου.

πηγή : http://athens.indymedia.org/calendar/event.ph...