Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022 στις 18.00

ανοιχτή διαχειριστική συνέλευση της κατάληψης Libertatia

Ανοιχτή διαχειριστική συνέλευση της κατάληψη Libertatia κάθε Πέμπτη στις 18:00

Κείμενο για τη δομή λειτουργίας της κατάληψης Libertatia με αφορμή τη συμπλήρωση 13 χρόνων παρουσίας

Στις αρχές του φθινοπώρου η κατάληψη Libertatia συμπλήρωσε 13 χρόνια λειτουργίας. Το συγκεκριμένο κείμενο θα αποτελούσε τη βάση της εισήγησης σε εκδήλωση που θέλαμε να κάνουμε τον Οκτώβριο για τη συμπλήρωση των 13 χρόνων της κατάληψης, όμως οι άσχημες καιρικές συνθήκες μας ανάγκασαν να ακυρώσουμε το διήμερο των γενεθλίων. Παρ' όλα αυτά, καθώς η εκδήλωση που θέλαμε να πραγματοποιήσουμε αφορούσε τη δομή λειτουργίας και τις ομάδες που δραστηριοποιούνται στον χώρο μας, αποφασίσαμε να δημοσιεύσουμε το συγκεκριμένο κείμενο για να ενημερώσουμε τον κόσμο, κάτι που θα γίνει και σε εκδήλωση τους επόμενους μήνες, όταν μας το επιτρέψει ξανά ο καιρός, από τη στιγμή που οι εσωτερικοί χώροι του κτιρίου είναι σχετικά μικροί για να φιλοξενήσουν τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Παρακάτω θα αναφέρουμε τις ομάδες και τις δομές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον χώρο της κατάληψης Libertatia.

Διαχειριστική συνέλευση της κατάληψης

Τον Ιανουάριο του 2018 η κατάληψη Libertatia δέχτηκε εμπρηστική επίθεση από φασίστες κατά τη διάρκεια του εθνικιστικού συλλαλητηρίου για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, με αποτέλεσμα τον ολοκληρωτικό της εμπρησμό. Καλέστηκε άμεσα από την πολιτική συνέλευση της κατάληψης συνέλευση αλληλεγγύης, η οποία έτρεχε για 8 συνεχόμενους μήνες κινήσεις αλληλεγγύης για την πολιτική υπεράσπιση της ανοικοδόμησής της πολιτικά, κοινωνικά, ηθικά και υλικά. Αφού, λοιπόν, κατοχυρώθηκε, μετά από αρκετή προσπάθεια και πολλούς τόνους καρβουνιασμένων αντικειμένων, η παρουσία μας στον χώρο -έχοντας δημιουργήσει κι έναν πυρήνα αλληλέγγυων ανθρώπων γύρω από το όλο εγχείρημα- καλέστηκε ανοιχτή διαχειριστική συνέλευση.

Αρχικός σκοπός της συγκεκριμένης συνέλευσης ήταν η πλήρης επαναλειτουργία της κατάληψης μέσω και του αγώνα της ανοικοδόμησης που είναι κι ένα από τα κύρια πράγματα με τα οποία ασχολείται μέχρι και σήμερα. Βρισκόμαστε κάποιες φορές μέσα στη βδομάδα για να φτιάξουμε ξανά με μεράκι, υπομονή κι επιμονή το «σπίτι» που θα στεγάσει την ανάγκη μας για οργάνωση της συλλογικής μας ζωής σε όλα της τα πεδία, αυτοοργανωμένα, αντιιεραρχικά, καλλιεργώντας μια συλλογική κουλτούρα δημιουργίας και αμφισβήτησης του υπάρχοντος. Ωστόσο η προσπάθεια μας αυτή δεν έμεινε απαρατήρητη από τους μηχανισμούς του κράτους. Μέσω της Εφορίας Νεοτέρων Μνημείων Θεσσαλονίκης και με την πρόφαση της φθοράς του κτιρίου, κλιμάκιο εντεταλμένων του Υπουργείου Πολιτισμού μαζί με μπάτσους και ασφαλίτες έχουν εισβάλει στην κατάληψη τρεις φορές (4/11/19, 17/07/20, 23/08/20), κατάσχοντας εργαλεία ανοικοδόμησης και συλλαμβάνοντας τους ανθρώπους (16 στο σύνολο) που αγωνίζονταν τόσο καιρό να το ξαναχτίσουν. Όμως, παρά τις διώξεις και τα τόσα κλεμμένα εργαλεία, εμείς έχουμε κατορθώσει μέχρι στιγμής να επισκευάσουμε το μικρότερο κτίριο της κατάληψης (το οποίο στεγάζει τις δομές της) και να ξαναφτιάξουμε από το μηδέν τη σκεπή του μεγάλου κτιρίου. Και δεν θα σταματήσουμε μέχρι η κατάληψη να αναγεννηθεί ολοκληρωτικά. Γι' αυτό η διαχειριστική συνέλευση θέλουμε να είναι μια ανοιχτή διαδικασία για τον κόσμο του αγώνα, για άτομα και ομάδες με φρέσκιες ιδέες για να δώσουμε ζωή στο κτίριο και να συνυπάρχουμε αρμονικά, έχοντας συνειδητά την ευθύνη για τη λειτουργία του χώρου. Δεν επιθυμούμε τη λειτουργία της μέσω μιας απόλυτης πολιτικής συμφωνίας, αλλά προσπαθούμε να συνυπάρχουμε, δημιουργώντας μια κουλτούρα αγώνα, αντίστασης και συλλογικής ζωής. Αυτό δεν σημαίνει την απουσία της πολιτικής, καθώς η συγκεκριμένη συνέλευση παίρνει θέση για ζητήματα όπως η καταστολή και η μάχη ενάντια στον φασισμό, ενώ τα χαρακτηριστικά της είναι ξεκάθαρα αναρχικά, ενάντια σε κράτος και κεφάλαιο, ενάντια στον φασισμό, τον ρατσισμό, τον σεξισμό, την ομοφοβία, την ιεραρχία. Η συνέλευση είναι ανοιχτή και πραγματοποιείται κάθε Πέμπτη στις 18.00.

Γενικότερα, στην κατάληψη Libertatia δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή οι συνελεύσεις της διαχειριστικής, της πολιτικής ομάδας, του δικτύου καλλιτεχνών και της νεοσύστατης ομάδας βιβλιοθήκης. Επίσης, κάθε Τρίτη στις 17.00 φιλοξενούμε την ομάδα Room 39 (όπως κάνουν κι άλλοι κατειλημμένοι χώροι τις άλλες μέρες της εβδομάδας) με την πραγματοποίηση συλλογικής vegan κουζίνας. Και περιμένουμε να ακούσουμε κι άλλες ιδέες, γιατί ίσως κάτι να μην το έχουμε σκεφτεί ακόμα.

Libertatia, συλλογικότητα για τον ελευθεριακό κομμουνισμό, μέλος της ΑΠΟ-ΟΣ

Η πολιτική συλλογικότητα (Libertatia, συλλογικότητα για τον ελευθεριακό κομμουνισμό) αποτελεί τη συνέχεια της πολιτικής ομάδας που διαχειριζόταν την κατάληψη από το 2008. Μετά τον εμπρησμό της κατάληψης το 2018, αποφασίσαμε να αλλάξουμε το μοντέλο λειτουργίας, διαχωρίζοντας την πολιτική συνέλευση, η οποία παίρνει θέση για σειρά πολιτικών και κοινωνικών ζητημάτων, από τη νεοδημιουργηθείσα διαχειριστική συνέλευση, η οποία έχει αναλάβει τη λειτουργία του κτιρίου, τη συνέχιση του αγώνα της ανοικοδόμησης και παρεμβαίνει σε συγκεκριμένα ζητήματα, όπως η καταστολή και η αλληλεγγύη σε δομές που βρίσκονται στο στόχαστρο κράτους, κεφαλαίου και φασιστών. Ξέρουμε ότι η ταύτιση των ονομάτων φέρει μια σύγχυση στον κόσμο, όμως αφενός το όνομα της κατάληψης δεν μπορούσε να αλλάξει κι αφετέρου μετά από πολλές συζητήσεις αποφασίσαμε να μην αλλάξει ούτε το όνομα της συλλογικότητας για την ιστορικότητα για την οποία φέρει αλλά και γιατί η πολιτική ευθύνη για ό,τι έχει συμβεί πριν το 2018 ανήκει στη συγκεκριμένη ομάδα κι όχι στη διαχειριστική συνέλευση.

Η συλλογικότητα για τον ελευθεριακό κομμουνισμό Libertatia είναι μέλος της Αναρχικής Πολιτικής Οργάνωσης από τα τέλη του 2017. Ο υπάρχον προσδιορισμός είχε υιοθετηθεί κάποιους μήνες πριν για να εκφράσει μια εξέλιξη που συνέβη στο εσωτερικό της ομάδας, που ήταν η επιθυμία να οργανωθεί στο πλαίσιο μιας αναρχικής οργάνωσης με ομοσπονδιακά χαρακτηριστικά. Μια απόφαση που σηματοδοτούσε το πέρασμα από το παλιό μοντέλο με το οποίο πολιτική ομάδα και κατάληψη ταυτίζονταν σε κάτι καινούριο, το οποίο δυστυχώς καθυστέρησε λόγω του εμπρησμού, δημιουργώντας μια αρκετά μεγάλη μεταβατική περίοδο. Αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι ξεκάθαρα για εμάς και το συγκεκριμένο κείμενο προσπαθεί να περιγράψει όλη αυτή τη διαδικασία για να γίνουν και ξεκάθαρα στον κόσμο του αγώνα.

Δίκτυο καλλιτεχνών

Το δίκτυο καλλιτεχνών είναι μια καινούρια ομάδα που δραστηριοποιείται στον χώρο της κατάληψης Libertatia, το οποίο με καμβά τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη, προσπαθεί να προωθήσει την ελεύθερη έκφραση απέναντι σε μια πραγματικότητα που θέτει τον καλλιτέχνη έρμαιο σε μια αγορά κι ένα σύστημα κέρδους όπου η ελεύθερη έκφραση κρίνεται περιττή. Σε μια πραγματικότητα αισχρής εκμετάλλευσης, ανεργίας, παραβιαστικών συμπεριφορών, κίβδηλων υποσχέσεων για καριέρες, κανιβαλισμού μεταξύ συνεργατών και οτιδήποτε άλλο έχει στην ατζέντα του ο καπιταλισμός για μια καθώς πρέπει καλλιτεχνική πορεία. Μέσα στο δίκτυο καλλιτεχνών το κάθε άτομο είναι ελεύθερο να εκφραστεί όπως θέλει, αδιαμεσολάβητα, έξω από την πίεση της εκμετάλλευσης, του ανταγωνισμού και της απόδοσης. Η επιθυμία για καλλιτεχνική δημιουργία είναι επαρκής προϋπόθεση για να θεωρηθεί το κάθε αποτέλεσμα τέχνη. Η τέχνη ευτελίζεται όταν περιορίζεται. Γι' αυτό η λειτουργία γίνεται με όρους αυτοοργάνωσης και χωρίς ιεραρχία, δηλαδή με οριζόντιες διαδικασίες.

Το βασικό όργανο του δικτύου καλλιτεχνών είναι η εβδομαδιαία του συνέλευση, η οποία είναι πάντα ανοιχτή κάθε Πέμπτη στις 20:00. Εκεί όλα τα άτομα συμμετέχουν ισότιμα. Στόχος μας είναι να ενθαρρύνεται και να υποστηρίζεται η καλλιτεχνική (κι όχι μόνο) έκφραση όλων. Το δίκτυο είναι πρωτίστως ένας χώρος συνάντησης, όπου με κοινό παρονομαστή την τέχνη, βρισκόμαστε, αλληλεπιδρούμε, προβληματιζόμαστε, συνδημιουργούμε, αλληλοϋποστηριζόμαστε. Οι ιδέες μας και ο τρόπος με τον οποίο έχουμε επιλέξει να λειτουργούμε, μπορούν να ευδοκιμήσουν μόνο σε χώρους όπου δεν περιορίζεται από κανέναν η πολιτική ή η προσωπική έκφραση, όπου δεν υπάρχουν ιδιοκτήτριες, μεσάζοντες, υπεύθυνοι που θα σου απαγορεύσουν την είσοδο. Ανοιχτοί δημόσιοι χώροι, καταλήψεις και γενικότερα δομές του κινήματος μπορούν να στεγάσουν ομάδες με καλλιτεχνικό χαρακτήρα, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα μέσα από τις δράσεις τους να απευθυνθούν σε ένα ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Ομάδα βιβλιοθήκης

Η ομάδα βιβλιοθήκης δημιουργήθηκε μετά από ανοιχτό κάλεσμα που υπήρξε στις 13/12 και στόχος είναι η δημιουργία ενός χώρου ελευθεριακής κουλτούρας που να είναι προσιτός για όλα τα άτομα, απ' όπου θα γίνονται και προσπάθειες ανάδειξης των αγώνων και της σκέψης του αναρχικού κινήματος, καθώς και της ιστορίας των αγώνων των καταπιεσμένων μέσα από μεταφράσεις κειμένων, προβολές ντοκιμαντέρ, αυτομορφωτικές διαδικασίες κ.ά. Η βιβλιοθήκη της κατάληψης θα είναι ανοιχτή κάθε Τετάρτη 17.00-20.00 (προς το παρόν), αρχής γενομένης από την Τετάρτη 12/1/22.

Παρ'όλη την καταστολή, τις επιθέσεις κράτους και φασιστών και τις δύσκολες συνθήκες που βιώνει όλη η κοινωνική βάση λόγω της πανδημίας του covid-19, η κατάληψη Libertatia συνεχίζει την παρουσία της με όπλα της το πείσμα, την υπομονή, την αλληλεγγύη και την αυτοοργάνωση. Η ενίσχυση των κατειλημμένων δομών αγώνα που καλλιεργούν τις συλλογικές διαδικασίες και προωθούν την ελευθεριακή κουλτούρα είναι κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς απέναντι στην εξατομίκευση και τον κοινωνικό κανιβαλισμό που προωθούν κράτος και καπιταλισμός. Αμφισβητούμε το υπάρχον, αγωνιζόμαστε ενάντια στην καταπίεση και την αδικία, δημιουργούμε τις δικές μας δομές συλλογικής αντίστασης σε όλα τα επίπεδα που μπορούμε, καλλιεργούμε την κουλτούρα του αύριο. Για έναν κόσμο που θα χωράει πολλούς κόσμους, εμπνεόμενοι/ες από τις ιδέες της αναρχίας και του ελευθεριακού κομμουνισμού.

Κατάληψη Libertatia, Δεκέμβριος 2021

https://libertatiasquat.blogspot.com/